Laad jezelf op: het klinkt tegenstrijdig, maar regelmatig rust nemen, ontspannen en niet met werk bezig zijn is belangrijk om vervolgens weer productief te zijn en blijven. Hiermee kun je de werkdruk beter aan. Hoe meer energie je hebt, hoe meer werk je afkrijgt in korte tijd.
Te hoge werkdruk ontstaat als er te weinig tijd is voor de uitvoering, als de medewerker te weinig inspraak heeft, of als onduidelijk is wat er van de medewerker wordt verwacht. Ook de omstandigheden kunnen werkdruk veroorzaken.
How to manage an overwhelming workload | Life skills
44 gerelateerde vragen gevonden
Hoe herken je werkdruk?
Een te hoge werkdruk kun je bij jezelf herkennen aan de gevolgen ervan. Dit zijn stresssignalen zoals hoofdpijn, een korter lontje, pauzes overslaan, slechter slapen en je gevoel voor humor kwijtraken. Kleine stresssignalen kunnen steeds groter worden en uiteindelijk kun je er ziek van worden.
Een burn-out wordt vaak gelinkt aan werkstress. De constante werkdruk die je ervaart over een langere periode of de hoogopgelopen spanningen tussen jou en een collega, wordt je op een gegeven moment te veel. Je kan niet goed meer met de situatie overweg en beland in een negatieve spiraal.
Werkdruk kan worden onderverdeeld in 4 categorieën:
Kwantitatieve werkdruk. Dit is de werkdruk die wordt ervaren wanneer een medewerker (te) grote hoeveelheden werk in een (te) korte tijdsperiode moet verrichten.
Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Sterker: we hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren. Maar: ervaren (werk)druk kan leiden tot (werk)stress. Dat ligt onder andere aan iemands persoonlijkheid en of iemand genoeg kan 'opladen'.
Hoewel veel onderzoeken aantonen dat werknemers juist productiever worden als ze meer ruimte krijgen. ' Bij de sectoren Zorg (62%), Onderwijs (56%) en Media (52%) is de werkdruk het hoogst. Bij theoretisch opgeleiden is de werkdruk hoger dan bij praktisch opgeleiden.
Schrijf voor jezelf op wat jouw klachten zijn. Je hoeft niet in detail te treden, maar je wilt wel dat je werkgever jouw situatie serieus neemt. Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk. En vertel wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen.
Allereerst is het belangrijk om een goede werk privé balans te hebben. Dit voorkomt stress, zorgt voor meer productiviteit en draagt echt bij aan plezier in je werk. Het ontwikkelen van gezonde leefgewoonten, zoals beweging en voeding, zijn hierbij cruciaal. Denk ook aan een vast slaapritme en voldoende ontspanning.
Dit zijn de kenmerken van werkstress: Je bent sneller moe en hebt weinig momenten waarop je echt tot rust komt. Je reageert vaker geïrriteerd dan anders, ook als het om kleine dingen gaat. Je productiviteit op het werk gaat omlaag; je hebt het gevoel dat er minder uit je handen komt.
Als je te lange tijd last hebt van te hoge werkdruk dan kan werkstress het gevolg zijn. Maar ook een té lage werkdruk kan voor werkstress zorgen. Je vervelen of jezelf nutteloos voelen kan namelijk ook ontzettend veel stress opleveren. Werkstress is dus vaak een reactie op werkdruk en leidt dan tot gezondheidsklachten.
In het vierde kwartaal van 2021 vond 44 procent de werkdruk (veel) te hoog, in het tweede kwartaal van 2021 was dat 42 procent. De ervaren werkdruk nam in 2019 ook toe, maar was in het vierde kwartaal van 2020 weer lager.
Wat is werkstress? Stress in, of door de werksituatie noemen we werkstress. Dat kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan 'm ook zitten in hoe iemand werkdruk ervaart. Een werknemer die te perfectionistisch is, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben tekort te schieten of de controle te verliezen.