Wanneer u in water zwemt waarin heel veel blauwalg zit en u krijgt geen water binnen, dan kunt u mogelijk klachten krijgen als: huidirritatie. roodheid van de huid. jeukende of branderige huid.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
De kans dat je ernstig ziek wordt van zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De huid-, oog- en darmklachten zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Spoel de huid goed af onder de douche na het zwemmen of watersporten. Bij ernstige klachten die niet overgaan, raadpleeg je het best een huisarts.
Lang niet alle blauwalgen zijn giftig, maar het is niet zichtbaar welke wel en niet giftig zijn. Wat te doen bij vergiftiging? Als u vermoedt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen bel dan in ieder geval direct de dierenarts. Door uw hond meteen te laten braken kunnen eventuele brokjes blauwalg worden uitgebraakt.
Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn. Het kan ook zijn dat het water een troebele blauwgroene kleur heeft.
Dat is een bijzondere situatie want blauwalg komt meestal alleen voor in niet- of weinig stromend water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Aanraking met het water wordt dan ook afgeraden.
Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Helaas is er geen tegengif voor vergiftiging door blauwalg. Als u denkt dat uw hond blauwalg heeft binnengekregen, dan zal de dierenarts eerst uw hond helpen te braken en als nodig de maag spoelen. Dit zal dan wel moeten gebeuren binnen anderhalf uur nadat de hond het water gedronken binnen gekregen heeft.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Sportvissers worden met klem verzocht lokale maatregelen van waterbeheerders te volgen, maar kunnen in beginsel ook in water met blauwalg blijven vissen. Let wel extra op als je het water op- of ingaat en voorkom dat je via je handen water binnenkrijgt.
Wanneer er veel blauwalgen in het water drijven, vormen ze een groene laag. Vooral wanneer in een warm voorjaar veel meststoffen in het water ontstaan, krijg je al snel een groene soep. Een laag die er uitziet alsof er verf op het water drijft en gaat stinken, daar wil je niet gaan zwemmen.
Gezondheid. Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
De hitte geeft bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers echter vrij spel in het oppervlaktewater. Zo ontstaat in plassen en sloten blauwalg, krijgen zwemmers last van zwemmersjeuk, heerst er botulisme en is er kans op de ziekte van Weil. Hieronder volgt een overzicht van zomerse problemen met water.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
Wanneer verdwijnt blauwalg weer? Op plekken waar blauwalg is aangetroffen, kan het nog wel tot september duren voor u er weer kunt zwemmen. Blauwalg gedijt het best bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden.
Helaas blijft het probleem nog even aanhouden. Doorstroming van het water, regen, storm of een temperatuurdaling zouden helpen, maar dat zit er voorlopig allemaal niet in. Blauwalg gedijt goed bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Verwacht wordt dat de watertemperatuur pas in september onder dit niveau komt.
Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens. De kleur kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Dit verklaart de naam. Als de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht.
De oorzaken van blauwalg
Vervelend en confronterend misschien, maar meestal is het een teken dat het aquarium beter onderhouden dient te worden. Te weinig water verversen, overbevolking, te veel voeren, verstopt filter, slechte watercirculatie, gestorven dieren of dode planten zijn aanwijsbare oorzaken.
Algen hebben een groot aanpassingsvermogen en worden snel immuun voor chemische bestrijdingsmiddelen. Algengroei is te herkennen aan groen en moerassig uitziend water.