Het knakkende geluid Wat gebeurt er dan wel? In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm. Door de lage druk komen de in het vocht opgeloste gassen vrij. Het vacuüm wordt opgeheven en er ontstaat plotseling meer ruimte in het gewricht.
Gelukkig is het knakken van je vingers helemaal niet slecht voor je, je krijgt er geen ontstekingen of versleten botten van. Maar het kan wel irriteren en zelfs pijn doen als je het heel vaak doet!
In je vingers zitten botjes, gewrichten en gewrichtssmeer. Zo kun je je vingers soepel bewegen. Als er meer ruimte ontstaat doordat je je vinger beweegt, kan er gas vrijkomen uit de gewrichtssmeer en hoor je een knak.
Hoewel sommige mensen beweren dat het knakken van uw vingers kan leiden tot artrose of artritis, is er geen wetenschappelijk bewijs om deze claim te ondersteunen. Sterker nog: er zijn zelf diverse studies die aantonen dat er geen verband bestaat tussen het knakken van vingers en het ontstaan van artrose.
Schadelijk? Uit eerder onderzoek bleek al dat het knakken van je vingers niet schadelijk is, mits je het niet heel hard en vaak doet. De kapsels en banden rond je gewrichten worden bij overmatig knakken opgerekt en dat levert instabiliteit op.
Het kraken van je gewrichten is meestal niet schadelijk.Maar na verloop van tijd kunnen de kapselstructuren echter uitgerekt worden of beschadigen. Na verloop van tijd kan instabiliteit optreden als ze uitgerekt en beschadigd zijn. Vooral als je het vaak doet of te krachtig.
Triggerpoints de spier verkorten, waardoor er meer spanning komt te staan op de spier zelf en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten. Deze kramptoestand pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.
Ook door je tanden niet op elkaar te zetten in rust, maar een kleine ruimte er tussen te houden, ontspant je kaak. Ontspan! Probeer te ontspannen. Neem meer rust, want het verminderen van stress zorgt voor minder tandenknarsen waardoor een knakkende kaak minder vaak voorkomt.
Door je uit te trekken, je been te strekken of stevig je vinger te plooien wordt die holte iets groter, waardoor er een onderdruk ontstaat. Die lage druk zorgt ervoor dat de opgeloste gassen vrijkomen. Het gas vormt kleine belletjes en wanneer die openbarsten, ontstaat het 'knak' geluid.
Je nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Wat is kraken precies? Een chiropractor heft communicatiestoornissen in het zenuwstelsel op. Dit opheffen gebeurt door een drukbeweging of manipulatie uit te voeren op de wervelkolom, omdat hier heel veel zenuwen lopen. Dit bevordert de houding van en beweging in de wervelkolom.
Kan het knakken van gewrichten blijvende schade veroorzaken? Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: nee. Veel mensen denken van wel maar meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de gewrichten die geknakt worden en gewrichten die niet geknakt worden uiteindelijk niet verschillen.
Als je aan je vinger trekt, wordt de holte iets groter. Onder invloed van de onderdruk die daardoor ontstaat, vormen zich gasbelletjes in de vloeistof. Het ineenstorten van deze bubbeltjes is het geluid dat je hoort als je je knokkels knakt, aldus het onderzoek.
Knakken van je botten, bijvoorbeeld je knie of vingers, is het geluid dat je hoort als een pees (een soort kabeltje dat je spier en bot met elkaar verbindt) verspringt langs je botten of gewricht. Je zou het kunnen vergelijken met een gespannen snaar die geluid maakt als je de snaar laat trillen.
Bewegen en oefenen is goed tegen uw klachten. Oefen minder lang of zet minder kracht, als u na bewegen meer pijn heeft. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken. Tijdens bewegingen die veel pijn doen kan een spalk tijdelijk steun geven.
Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Uw nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als u het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan u voelde voordat u uw nek kraakte.
Over het algemeen kunnen krakende knieën geen kwaad, zegt De Jonge. “Zolang het niet voor pijn of zwelling zorgt, zou ik me er geen zorgen over maken. Voel je naast het kraken pijn en stijfheid, dan is er meestal meer aan de hand.
Heb je echt last van je knakkende gewrichten? Of maken ze echt een krakend geluid dat gepaard gaat met pijn? Maak dan altijd een afspraak bij je huisarts om te controleren of er misschien sprake is van artrose of een andere aandoening zoals artritis (gewrichtspijn).
Artrose ontstaat vaak door veroudering, maar artrose kan ook op jonge leeftijd ontstaan (onder de 40 jaar). Mogelijke oorzaken voor artrose op jonge leeftijd zijn: heupdysplasie, de ziekte van Perthes of een slechte doorbloeding van de heupkop.
Zelf kraken is vaak niet goed..
Kraken van een gewricht is een natuurlijk proces. Zelf kraken wordt vaak gedaan door een gewoonte, maar soms ook bewust om een voelbare spanning tijdelijk te verminderen. Mensen die zelf kraken hebben vaak een onderliggend probleem in de wervelkolom waardoor de spanning steeds terugkomt.
Sinds 1 juli 2022 kunnen krakers binnen 3 dagen uit een gekraakt pand worden gezet. Dat is geregeld in de Wet handhaving kraakverbod. Voor die tijd konden krakers een kort geding aanspannen tegen de uitzetting, dat ze dan in het gekraakte pand mochten afwachten. Dat kon tot wel 8 weken duren.
Het kraken van je rug: is het veilig en wat zijn de eventuele risico's? Het korte antwoord: vergelijk het kraken van je rug met het eten van je favoriete chocoladereep. Je doet er beter aan om er niet dagelijks van te genieten, maar het te zien als een speciale verwennerij.
"Een knakkend geluid op zich kan weinig kwaad en zorgt ook niet voor verdere problemen." Maar, zegt hij, "als het wel pijn gaat doen, dan moet je dit door een arts laten onderzoeken."
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.