Af en toe verslikken dieren zich wel eens in de voeding. Dit gebeurt vaker bij honden dan katten omdat katten voorzichtiger en kieskeuriger eten. Bij de hond doet zich regelmatig eenzelfde probleem voor, namelijk het verslikken in een kauwbot.
Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Let op tekenen van verstikking.
Tekenen die erop duiden dat een hond aan het stikken is zijn, onder meer: Overmatig kokhalzen of kwijlen (let op of de bond kan slikken; als hij dat kan, dan is een fysieke blokkade minder waarschijnlijk). Naar adem snakken, en zijn hoofd en nek parallel aan elkaar laag hangen.
Te snel eten als oorzaak van verstikking en hoesten
Sommige honden hebben de neiging om hun voedsel in een paar ogenblikken op te eten. Het kan gebeuren dat de viervoeter zijn eten inslikt en dan hoest en stikt om zich te ontdoen van het vreemde lichaam. Als eigenaar moet u dergelijk gedrag niet lichtvaardig afwijzen.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger.
Sowieso prima om je dierenarts even te bellen. Maar niet meteen in paniek schieten hoor, ook verhit bot gaat in verreweg de meeste gevallen gewoon goed. Er zijn zat honden die kipkluifjes of spareribs van straat grissen zonder dat ze er iets aan overhouden.
Zoals hierboven aangegeven is het niet verstandig een hond langer dan 30 minuten op een bot te laten kluiven (meestal korter). Wie toezicht houdt, kan eventuele problemen direct ondervangen.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van een omgekeerde niesbui. Een niesbui kan optreden wanneer een hond opgewonden is. Maar ook irritaties aan de neus- of keelholte, zoals irriterende stoffen als mijten, slijm, voedsel of vreemde voorwerpen in de neus of keel, kunnen resulteren in een niesbui.
Reverse sneezing is vrijwel altijd onschuldig, maar uiteraard niet leuk voor de hond. En vooral voor uzelf is het minder prettig om uw hond in een dergelijke toestand te zien. U kunt uw hond helpen door over de keel te wrijven, even van een afstandje in de neus blazen of heel even de neusgaten dicht te houden.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Zuchten. Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot 'loslaten'. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.
Een tweede barrière (=iets dat de doorgang belemmert) bevindt zich achterin de keel en wordt gevormd door het zachte gehemelte (de huig). Kortsnuitige honden hebben namelijk een te lang zacht gehemelte, dat nu niet enkel de slokdarm, maar ook de luchtpijp gedeeltelijk afsluit.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Pijn herkennen
Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen.
De Nylabone kauwbotten zijn gemaakt van duurzaam plastic. Dit is dus geen snack maar wel een veiligere variant voor kauwbotten die splinteren zoals de gevaarlijke rawhide botten. Nylabone kauwbotten zijn niet schadelijk voor jouw hond. Door het kauwen zal het bot slijten en kunnen er stukjes afbreken.
Véél gedroogde runderkophuid
Ze zijn taai en een grote harde snack voor honden, voor lang kauwplezier. Door er lang op te kauwen wordt het zachter, het is daarom ook ideaal tegen tandsteen en een gezond gebit. Kophuid is dikker dan de rest van de huid van een rund en wordt erg hard wanneer dit gedroogd is.
Regelmatig kauwen is ook goed voor het gebit, het tandvlees en de kaken van je hond. Het gebit wordt als het ware op natuurlijke wijze gepoetst. Zo kan tandplakvorming worden tegengegaan. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je kiest voor gezonde producten, denk hierbij aan een rauw bot of een gedroogde snack.
Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk.
De Woefstock is van koffieboom hout. Sterk, maar tegelijkertijd zachter dan hertengewei-botten. De kluif splintert moeilijk door de dichte celstructuur en als het splintert worden het vezels die de darmen ook nog eens extra aan het werk zetten.
Afhankelijk van de grootte van de hond, maximaal 1 konijnenoor per dag. Konijnen oren met vacht, deze oren komen van de konijnen waar we ook de karkassen met orgaan van aanbieden.