HOE VOORKOM JE SCHILFERS EN DROGE HUID OP JE BENEN? Gebruik bodylotion altijd direct na het douchen, zodat het goed kan worden opgenomen door de huid. Vervang je scheermes regelmatig. Investeer in een luchtbevochtiger om de lucht in je huis minder droog te maken in de winter.
Bij extreme droogte ontstaat vaak een schilferige huid op de benen. Om deze schilfers te voorkomen geven we hier een aantal tips: Maak direct na het douchen gebruik van een bodylotion of body crème. Verwijder dode huidcellen regelmatig door gebruik te maken van een scrub, voordat je gaat douchen.
Huidschilfers op het lichaam, zelfs huidschilfers in het gezicht. Die ruwe, korrelige huid in de wintermaanden wordt voornamelijk veroorzaakt door een droge omgeving. De buitenlucht is droger in de winter, omdat koude lucht minder capaciteit heeft vocht te dragen. Extra hydrateren is dus belangrijk.
Schilfers ontstaan doordat je huid uitgedroogd is. Dus logisch dat een droge huid één van de kenmerken is. Als je huid ook rood is, is de kans groot dat je symptomen door eczeem veroorzaakt worden. Als je je huid 'wit' vindt, zijn dat waarschijnlijk de schilfers zelf.
Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf.
Smeer na het scrubben een dikke laag crème op je droge benen. Het liefst eentje zonder parabenen, sulfaten en siliconen, zoals deze crème van Weleda. Laat de crème twintig minuten inwerken, en daarna kan je nog smeren met olie – zoals deze olie, van Kora Organics – op je (nu nog) droge benen voor wat extra glow.
Olijfolie heeft inderdaad antioxiderende eigenschappen en kan helpen je huid goed te hydrateren. Het bevat veel vitamines, waaronder vitamine E, die veroudering tegengaat. Maar je kunt het nog steeds niet vergelijken met andere krachtpatsers tegen veroudering, zoals retinolen en retinoïden.
De beste behandeling bij een droge huid is jezelf insmeren met een zalf of vette crème. Een verzachtende en beschermende zalf is heel fijn voor je huid, bijvoorbeeld cetomacrogolzalf. Smeer vooral je schenen, dijen en bovenarmen goed in. Op die plekken is je huid vaak het droogst.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
NIVEA helpt je graag bij het tegengaan van een droge huid. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw huid weer heerlijk zacht aanvoelt: Gebruik een hydraterende douchegel: een hydraterende douchegel houdt de vochtbalans van je huid op peil en voorkomt uitdroging.
Houd uw voeten warm en droog, met sokken van katoen of wol (geen kunststof) en waterdichte schoenen. Probeer uw lichaam warm te houden, zo nodig met extra lagen kleding. Zorg dat uw lichaam warm blijft, bijvoorbeeld door actief te bewegen. Zorg dat uw huis en werkplek warm genoeg zijn.
plantaardige oliën in je huidverzorging
Rozenbottel olie, Squalaan olie, Argan olie, Jojoba olie, Zonnebloemolie en Tea tree olie werken allemaal uitstekend in het balanceren van de vette huid en helpen om uitdroging van de huid (wat kan leiden tot meer olieproductie) te voorkomen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Hoe vaker u onder de douche of in bad gaat, hoe droger uw huid wordt. Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Hoe vaak mogen we bodylotion eigenlijk gebruiken? Volgens Brenninkmeijer is het verstandig om na elke douchebeurt je lichaam in te smeren met bodylotion. Niet alleen door bodylotion kan de huid weer vetter worden ook bodybutter, olie en bodycrème kun je gebruiken.
Baby olie is een milde, hydraterende en vaak hypoallergene olie. Dat betekent dat de olie weinig tot geen stofjes bevat die een allergische reactie op kunnen roepen. Deze olie is daarom erg geschikt voor de droge en gevoelige huid.
Kokosolie werkt goed om je huid te hydrateren en is daarom erg goed voor de zeer droge huid. De olie laat wel een vette laag achter, dus niet geschikt om 's ochtends om te smeren als je gelijk de deur uit moet. Gebruik kokosolie als nachtcrème.
Je kunt zonnebloemolie ook op je huid gebruiken, bijvoorbeeld een crème of lotion met zonnebloemolie als ingrediënt. Enkele voordelen van deze olie als verzorging: Zonnebloemolie is zeer absorberend en verstopt de poriën niet. Het is voor de meeste mensen niet-irriterend.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.