Als de krabpaal beweegt, voelt de kat zich absoluut niet veilig. Hierdoor zal hij de krabpaal mijden en gewoon aan de bak gaan krabben. De meeste krabpalen zijn verticaal. Dit is zo omdat de meeste katten van verticaal krabben houden.
Verder helpt het om de kat direct op de krabpaal te zetten op het moment dat hij gaat krabben aan de bank bijvoorbeeld. Blijf de kat afstraffen als hij krabt aan iets waar hij niet mag krabben. Op deze manier leert de kat dat het alleen is toegestaan om aan de krabpaal te krabben.
Je kunt de krabpaal aantrekkelijk maken door er wat speeltjes op de leggen met kattenkruid erin. Dit lokt de kat naar de krabpaal toe, ook kun je met je kat gaan spelen en de krabpaal erbij te betrekken zo durft de kat steeds meer gebruik te maken van de krabpaal.
De beste plekken zijn bij uitgangen en doorgangen, dit zijn de plekken waar katten van nature graag markeren door te gaan krabben. Katten willen een rustig plekje om zich lekker terug te kunnen trekken. Daarnaast houden katten ervan om overzicht te houden en lekker van zich af te kunnen kijken.
Door aan een krabpaal te krabben kan een kat zich van loszittende delen van zijn nagels ontdoen en houdt de kat zijn nagels scherp. De zijkanten die uitgroeien komen dan los te zitten en worden met de tanden verwijderd waardoor de nagel op lengte blijft met een scherpe punt.
Het is lastig te zeggen hoe lang een gemiddelde krabpaal mee gaat, dit verschilt natuurlijk per kat en per paal. Door meerdere krabpalen in je huis te hebben kun je echter wel goed zien welke krabpaal zijn beste tijd gehad heeft.
Een kat zal het liefst op 'strategische' plaatsen krabben. Wanneer hij z'n territorium wil markeren kan dat bijvoorbeeld aan deurposten op ramen, of bij zijn etensplek of kattenbak. Verder krabt een kat graag aan ruwe ondergronden waarmee hij zijn nagels kan verzorgen, denk aan ruw tapijt, meubels, gordijnen en hout.
Krabpalen en -planken moeten dusdanig hoog zijn of opgehangen worden dat de nagels van de kat niet hoger komen dan de bovenkant van de plank.
Als een krabton hoger wordt, is vaak de diameter ook groter en dus ook de ligplekken. Krabtonnen voor uw kat zijn er bij Dierenvilla van 70 cm hoog tot wel 180 cm hoog. Een mooie maat is de 100cm krabton, maar wilt u een luxe krabton voor uw kat met zelfs uitwasbare kussens hebben we die ook.
Met 1 grote krabpaal geef je je kat voldoende ruimte om te krabben, maar 1 klein krabplankje is wel wat weinig. Vooral als je meerdere katten hebt!
Heb je een krabpaal, kattenbak, honden/kattenmand of dierenspeelgoed over? Niet weggooien, breng het naar het dierenasiel. Ook zakken honden- of kattenvoer, kattengrit vlooienshampoo en oude handdoeken en dekens zijn meestal van harte welkom. Informeer wel van te voren even bij het asiel waar ze behoefte aan hebben.
De natuurlijke krabpaal
Van nature is een kat gewend om zijn nagels te krabben aan een boom. Dus een houten krabaal van boomstam is beter. Een natuurlijk krabpaal bevat ook geen chemische stoffen.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
Beloon je kat als hij de krabpaal wel gebruikt. Een kat dwingen zijn nagels in de krabpaal te zetten werkt niet omdat katten zich niet laten dwingen. De plekken waar het krabben ongewenst is kun je bedekken met folie, plastic zeil, dubbelzijdig tape of vloerstoppers met de punt naar boven.
Tips om je kat af te leren aan de meubels te krabben
Plaats het alternatief dicht in de buurt van de krabplaats. Een klein krabpaaltje in de buurt van je zetel kan bijvoorbeeld al een oplossing zijn. Zoek naar het favoriete materiaal van je kat. Er bestaan krabmeubels van karton of kies voor een gewone kokosmat.
Allereerst kun je het beste kijken naar welke kat u zelf heeft. Als u een wat grotere kat heeft, is het logisch dat u voor een wat grotere krabpaal gaat. Heeft u een kleinere kat, dan kan een krabplank of kleine krabpaal al voldoende zijn.
Een krabpaal voor de Maine Coon moet zo hoog zijn dat bij het volledig strekken van de voorpoten, de nagels van de kat de bovenkant van de paal niet kunnen raken. Zorg dus dat er stukken tussen zitten met een lengte van minimaal 150 cm, dan is jouw kat zeker tevreden.
Let er op dat katten van bijv. het kattenras Maine Coon of Ragdoll een krabpaal nodig hebben met een dikke paal (ook als ze kitten zijn). De krabpalen van Natural Paradise hebben een extra dikke sisalstam.
Natuurlijk kan een kat in principe overal aan krabben. In de natuur krabben katten bijvoorbeeld aan bomen. Het is dus niet per se nodig om een krabpaal te kopen. Echter, de kans is vrij groot dat de kat zijn nagels in meubelstukken gaat zetten, wanneer er niet een duidelijke plaats is waar hij mag krabben.
Dit begint als een kitten aan de borst van de moeder ligt te drinken om meer melk te krijgen. Volwassen katten kneden echter nog steeds vaak. Dit doen ze om troost en verzorging te zoeken. Ze voelen zich dus op hun gemak bij je, maar willen toch nog wat meer aandacht.
Het wrijven met de voetkussentjes over de grond naast het eten is inderdaad territoriumgedrag. Tussen de voetkussentjes zitten geurklieren die hij bij het wrijven gebruikt om zijn geur eraan te geven.
Om van je DHZ-project een echte krabpaal te maken, wikkel je een henneptouw rond de pot en lijm je dit vast - bij voorkeur met smeltlijm. Het touw moet stabiel zijn, zodat je katten zich echt kunnen uitleven. Voor extra stabiliteit kun je kiezelstenen in de pot doen. Let op: Daarna is de hele constructie erg zwaar.
Een boom kiezen
Kies een mooie dikke tak uit de juiste houtsoort. Niet alle boomsoorten lenen zich voor een kattenboom. Het hout mag geen geur afgeven en mag in ieder geval geen houtwormen en andere diertjes aantrekken. Dus het hout mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn.
Sisaltouw is prima te lijmen met houtlijm.