Omdat zuurdesembrood langer rijst dan gistbrood, heeft het meer tijd om fytinezuur af te breken. Verder zijn er aanwijzingen dat je darmen ook andere vitamines en mineralen uit zuurdesembrood beter opnemen. Maar dit lijkt af te hangen van welke bacteriën er in de gebruikte desem zitten.
Zuurdesembrood, en vooral zuurdesem speltbrood (spelt bevat van nature minder fructanen dan tarwe), zorgt meestal voor rustigere darmen. Wanneer je echter PDS hebt, volstaat het vervangen van gewoon brood door zuurdesembrood echter niet: ook andere voedingsmiddelen zullen (tijdelijk) moeten geëlimineerd worden.
Zuurdesembrood is een goed alternatief voor gewoon brood. Door het lagere gehalte aan gluten en fytaat is het voedzamer en makkelijker te verteren. Zuurdesembrood lijkt ook minder snel je bloedsuikerspiegel te laten stijgen, waardoor het een goede keuze is voor degenen die op hun bloedsuikerspiegel moeten letten.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Bij een desembrood gebruikt de bakker een desem als rijsmiddel. Dat is een papje van meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten (de zogenaamde microbiota) vanzelf hun werk.
(Zuur)desembrood is brood dat ontstaat uit een mengsel van water en meel en/of bloem en een bacterie-cultuur dat bij een bepaalde temperatuur en tijd gaat fermenteren. Hierdoor verzuurt het deeg door invloed va de toegevoegde bacterie-cultuur. Vandaar de naam zuurdesembrood.
Je kunt desembrood prima enkele dagen bewaren in de papieren zak. Invriezen kan ook, zodat je er op elk moment nog lekker van kunt genieten. Wel even nabakken natuurlijk! Om de bijzondere structuur intact te houden adviseren wij je om het brood met een scherp mes te snijden.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Wat beleggen jullie ons brood met lekkere dingen zeg! Beetje roomboter, jong belegen kaas of jullie heerlijke frambozenjam.. Roomboter en hagelslag!!
Toch kan je er zeker van zijn dat desembrood mínstens even gezond is dan ander brood. Er zitten evenveel vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten en calorieën in.
6. Zuurdesembrood helpt de gluten af te breken. Hoewel mensen met coeliakie geen gewoon zuurdesembrood kunnen eten, is het wel een goed alternatief voor mensen die glutensensitief zijn.
Volgens Monash University is zuurdesem speltbrood low FODMAP tot 2 sneetjes per portie en ook zuurdesem brood gemaakt van tarwemeel is low FODMAP tot 2 sneetjes per portie.
Desembrood kan zowel zuur als niet zuur zijn. Dat hangt af van de ingrediënten die verwerkt zijn in het brood en hoe lang en hoe warm u het deeg laat rijzen. Bij het rijzen van het deeg op een warme plek, wordt het brood zuurder. Ook het aantal dagen speelt hierbij een rol.
Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.
Het beste kun je je brood in een speciale broodzak bewaren. Deze zijn luchtdoorlatend en je brood blijft hier het lekkerst in. Wanneer je brood na een aantal dagen toch iets minder lekker is geworden kun je het zuurdesem brood ook goed roosteren.
Je bestelt de San Francisco zuurdesem starter bij starterculturen.nl, dé webwinkel voor al je tempeh, koji en tofu.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Het is gezonder: door het lange fermentatie en rijsproces worden de gluten voor verteerd. Zo hoeven je darmen minder hard te werken, en kunnen ze weer doen waar ze voor gemaakt zijn: voedingsstoffen opnemen. Zuurdesem heeft een lage glycemische index.
Biologisch gezien is er helemaal niets mis met gist. Wel kan het problemen geven bij mensen die gevoelig zijn voor schimmels. Ook kunnen sommige mensen een intolerantie hebben voor gist. Zij moeten zoveel mogelijk gist uit hun voeding zien te mijden.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem als rijsmiddel. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten, die van nature aanwezig zijn. Dit noemen we een desem.
Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk.
Desem- of zuurdesembrood wordt meestal gewoon gemaakt van tarwe. Er wordt geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen, maar desem. Desem is zuur geworden deeg: de bakker mengt water en meel en laat dit enkele dagen rusten. Na een paar dagen groeien er bacteriën en gisten in het mengsel.