De bekendste helper van de onderduikers is Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank. Zij en haar man Jan nemen Otto ook in huis als hij na de oorlog de enige van de familie blijkt te zijn die de verschrikkingen in de concentratiekampen heeft overleefd.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.
Op maandagavond 11 januari is Miep Gies na een kort ziekbed overleden. Zij is 100 jaar geworden.
In februari 1945 overlijdt eerst Margot en kort daarna Anne aan de gevolgen van die ziekte. Van alle onderduikers in het Achterhuis overleeft alleen Annes vader Otto de oorlog.
Miep geeft het dagboek aan Otto
Uiteindelijk zal Otto ruim zeven jaar bij Jan en Miep in huis wonen. Als half juli 1945 duidelijk wordt dat Anne in het concentratiekamp Bergen-Belsen is gestorven, overhandigt Miep de dagboekpapieren aan Otto. Jan en Miep Gies met hun zoontje Paul en Otto Frank, 1951.
Hannah Elisabeth (Hanneli) Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928 – Jeruzalem, 28 oktober 2022) was een Duitse verpleegkundige die het bekendst is geworden vanwege haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank.
Na de oorlog gaf ze het aan Annes vader, Otto Frank, die het in 1947 liet uitgeven onder de titel Het Achterhuis. Geadopteerd Miep Gies was geboren in Oostenrijk.
Deportatie. Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen, 2003. In werkelijkheid liggen hun lichamen in een van de massagraven aldaar.
De arrestatie
Gies had kunnen worden gearresteerd omdat ze was betrapt op het helpen onderduiken van Joden. Dat gebeurde echter niet, omdat Karl Josef Silberbauer uit Wenen, haar geboortestad, kwam. Ze herkende zijn accent en vertelde hem dat ze dezelfde woonplaats hadden.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Op 3 juni 1945 - tien maanden na zijn arrestatie - is Otto weer terug in Amsterdam. Tot zijn grote opluchting hebben alle helpers van het Achterhuis de oorlog overleefd. Otto trekt in bij Jan en Miep Gies.
Jan Augustus (Jan) Gies (Amsterdam, 18 februari 1905- aldaar, 26 januari 1993) was lid van het verzet en hielp met zijn vrouw Miep om Anne Frank en haar familie te verbergen voor de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Buddy Elias, een neef van Anne Frank en het laatste directe familielid dat haar bij leven heeft gekend, is overleden, meldt het Anne Frank Fonds. Hij was 89 jaar. Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar ook Anne Frank geboren werd.
Hannah Goslar was een van de beste vriendinnen van Anne Frank. Ze gingen samen naar de kleuterschool, de lagere school en later naar het Joods Lyceum. Hannah wist niet dat de familie Frank in het Achterhuis ondergedoken zat. Ze wist op dat moment niet beter dan dat Anne en haar familie naar Zwitserland gevlucht waren.
Edith, Anne, Margot en Auguste van Pels bleven achter in het vrouwenkamp van Birkenau. Edith Frank overleed hier zonder familie in januari 1945 door ziekte en verzwakking. Ze werd bijna 45 jaar. Haar overlijden werd op 22 maart 1945 door Roosje de Winter-Levy aan Otto Frank doorgegeven.
Op 10 november 1953 hertrouwt Otto Frank in het Amsterdamse stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal 197 met Elfriede Edith Markovits (Fritzi). Het is voor allebei hun tweede huwelijk. Net als Otto verloor Fritzi haar partner in het concentratiekamp Auschwitz.
Anne wil na de oorlog een boek over haar tijd in het Achterhuis uitgeven en schrijfster en journaliste worden. Vanaf mei 1944 werkt zij hard aan dat boek.
Miep Gies :: Miep Gies gecremeerd. Miep Gies is maandag 18 januari tijdens een besloten plechtigheid in Hoorn gecremeerd. Ongeveer honderd vrienden en familieleden waren aanwezig bij de uitvaart, onder wie een vriendin van Anne Frank en Buddy Elias, een neef van Anne.
Het inspirerende verhaal van de vrouw die de familie Frank hielp onderduiken, is deels in Amsterdam (rond het Merwedeplein bijvoorbeeld) en deels in Praag opgenomen. Het wereldwijde publiek zal er niets van merken, maar wij halen zo'n Tsjechische gracht of poortje er meteen uit.
BEKIJK - Hannah Goslar vertelt over haar laatste gesprek met Anne Frank: Hannah overleefde samen met haar zus Gabi de verschrikkingen van de concentratiekampen. In 1947 emigreerde ze naar Israël. Ze werd verpleegster, trouwde en kreeg 3 kinderen, 11 kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen.
Anne Frank was een Duits-Nederlandse dagboekschrijfster van Joodse afkomst, bekend om haar werk, 'Het dagboek van een jong meisje', dat haar leven beschrijft, terwijl ze ondergedoken was voor de nazi's tijdens de Holocaust.
Peter Schiff (9 september 1926 - 31 mei 1945) is een jongen over wie Anne Frank in haar dagboek schreef en waarschijnlijk haar eerste jeugdliefde. Anne Frank en Peter Schiff leerden elkaar in 1940 op school kennen. Anne was toen elf, Peter dertien. Het werd een zomerliefde.
Eind oktober 1944 worden Anne en en haar zus Margot Frank van Auschwitz-Birkenau naar Bergen-Belsen verplaatst. De 15-jarige Anne Frank sterf daar met haar zus in maart 1945 aan de tyfus, enige weken voordat de Britten het kamp bevrijden.
Fritz Pfeffer was de achtste onderduiker in het Achterhuis, samen met de families Frank en Van Pels. Hij deelde een kamer met Anne Frank, die op 19 november 1942 het volgende over hem in haar dagboek schrijft: “Zoals we allemaal wel veronderstelden is Dussel een erg aardig mens.