posso avere il conto per favore?
Wil je de rekening, vraag dan het volgende: Il conto, per favore, wat betekend dat je graag de rekening zou krijgen. Bij veel restaurants kun je gebruik maken van een pinpas of creditcard maar houdt er rekening mee dat dit lang niet overal kan. Het wordt dus aangeraden om ook contant op zak te hebben.
Accettate carte di credito?
– Leg je handen niet op tafel, maar houd ze op schoot. Tijdens het eten heb je wel je handen op tafel, maar niet je ellebogen. – Verhef je stem niet in restaurants of op andere openbare plekken. – Voordat je gaat eten was je je handen en ook na het bezoeken van het toilet.
Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan.
Vertaling van "sorry" in Italiaans. perdonami mi perdoni ci dispiace Oh Siamo spiacenti Meer.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
Ciao! Weinig Italiaanse woorden zijn zo universeel bekend als deze vrolijke groet waarmee Italianen elkaar 'hallo' zeggen of waarmee ze van elkaar afscheid nemen.
il cameriere; la cameriera.
Buon pomeriggio... e grazie di essere venuti. Goedemiddag, en bedankt voor het winkelen bij ons. Buon pomeriggio e grazie per i vostri acquisti.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
De derde gang is secondi piatti, wat “tweede gang” betekent. Dit is meestal het hoofdgerecht, dat bestaat uit vlees, vis of gevogelte, geserveerd met bijgerechten zoals aardappelen, groenten of salade.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Come stai? - Che piacere vederti! Alan, hoe gaat het met je? - Goed. Ciao, Alan, come stai?
Gevolgen van te vaak sorry zeggen
Als je te vaak sorry zegt, verliest het woord zijn waarde en betekenis. Je komt minder geloofwaardig over en verliest het respect van de ander. Je haalt jezelf omlaag en maakt dat wat je zegt en doet kleiner en minder belangrijk. Je ondermijnt jezelf en creëert zo een zwakke houding.
Gangbaarheid. Het woord sorry staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Het geheim is het mediterrane dieet, wat bestaat uit veel bonen, groenten, fruit, volkoren granen, gevogelte, wijn, en weinig rood vlees. De Italianen beginnen de dag vaak met een klein ontbijt bestaande uit een zwarte koffie en een cornetto (soort croissant).
Il pranzo:
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).