Wat overblijft is hangop: de dikke witte, fluweel-achtige brij van yoghurt. Tegenwoordig kunnen we het kant en klaar in de supermarkt kopen met tal van extra toevoegingen Absoluut niet nodig: echte traditionele hangop is in meest pure vorm het lekkerst! Alles wat je nodig hebt is yoghurt.
Griekse yoghurt maak je door vocht weg te zeven. Hetzelfde principe als hangop, maar dan in mindere mate. Het is ook ideaal als vervanging van zure room, omdat het niet gaat schiften bij het opwarmen. Deze yoghurt bevat veel eiwitten.
Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over.
Als de hangop klaar is, schep je die uit de zeef en doe je deze in een kom. Het vocht dat overblijft is een soort wei: rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Super gezond dus en zonde om weg te gooien. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor pannenkoekenbeslag, in plaats van melk.
Hangop, net zoals normale yoghurt, zit vol gezonde eiwitten. Daarnaast zijn de bacteriën in yoghurt een goede voeding voor onze darmbacteriën. Wij hebben ervoor gekozen om in dit recept magere yoghurt te gebruiken, want dat bevat over het algemeen minder vetten dan volle yoghurt en is dus een stuk gezonder.
Er zitten 94 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) hangop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hangop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hangop werd vroeger ontzettend veel als toetje gemaakt. Er wordt yoghurt in een doek gegoten en dit wordt vervolgens ergens aan opgehangen om al het vocht uit de yoghurt uit te laten lekken. Wat overblijft is hangop: de dikke witte, fluweel-achtige brij van yoghurt.
Heb je zelf hangop gemaakt? Dan kun je deze zo'n 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, mits de houdbaarheid van het product (yoghurt of karnemelk) dat je hebt gebruikt bij de bereiding óók minimaal nog 5-7 dagen goed is (THT-datum).
Bij kwark denken mensen aan hele dikke yoghurt of hangop. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark.
In Italië wordt uit de wei opnieuw kaas gemaakt, de zogeheten ricotta. Ricotta betekent 'opnieuw gekookt'. Dat is precies wat er gebeurt bij de productie: de wei wordt namelijk verhit tot 80-90 °C waardoor resterende eiwitten, lactose (melksuikers), vitaminen, mineralen en sporen van vet als vlokken bovendrijven.
Er zit 1,5 gram vet in 1 schaaltje (150 gram) hangop, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
In de supermarkt kun je kant en klare hangop kopen alleen is die lang niet zo lekker als zelfgemaakte. Bovendien zitten daar de (on)nodige toevoegingen in, die niet altijd even gezond zijn. Hangop kun je makkelijk zelf maken van karnemelk of yoghurt.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en is qua dikte vergelijkbaar met zure room. Je kan het daardoor ook op deze manier in warme gerechten verwerken. Hij is wel vrij vet, maar liefst 10 procent. Griekse yoghurt is erg lekker met bijvoorbeeld honing en walnoten.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
- natuurlijk maak ik van de verse wei steevast ricottakaas, maar dan nog zit je met overschot-wei, die vries ik in. Ook in de soep gaat het prima.
Schenk er olijfolie overheen en bestrooi met knoflookpoeder, oregano en sumak. Breng op smaak met peper en zout. Je kunt labneh een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Lekker met een stukje platbrood of pitabrood. Als je de yoghurt iets langer laat uitlekken, wordt de labneh steviger. Je rolt er (pingpong)balletjes van die lekker smaken met een geutje olijfolie en wat paprikapoeder. Balletjes labneh (labneh makbous bi zayt) kan je tot vijf weken bewaren in de koelkast.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.