Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.
Kies voor authenticiteit; wees niet bang voor de mening van anderen. Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los. Ontwikkel meer veerkracht; voorkom zelfverdoving en machteloosheid. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister achter je.
gevoelig is (fijngevoelig, teergevoelig) in contact durft te komen met zijn schaduwkant (in plaats van deze te verstoppen of te vermijden) niet perfect is maar imperfect. in contact durft te komen met eigen negatieve gevoelens (ook van verdriet, onrust, schaamte, schuld, ongedurigheid, boosheid, twijfel)
De betekenis van kwetsbaar komt er dus op neer dat je weinig bescherming hebt. In de praktijk betekent kwetsbaar zijn dat je open en eerlijk durft te zijn, dat je je gevoelens onder woorden kunt brengen en moeilijke situaties met anderen deelt.
De voordelen van kwetsbaarheid
Door je kwetsbaar op te stellen laat je zien wat er zich in jou afspeelt. Je emoties, maar ook je verlangens. Door dit te doen schep je duidelijkheid naar anderen, maar ook naar jezelf. Kwetsbaarheid gaat samen met zelfacceptatie.
Psychische kwetsbaarheid: voor iedereen anders
De problemen die mensen met een psychische kwetsbaarheid ervaren zijn zeer divers: psychosegevoeligheid, somberheid, angst, stemmen horen. Veel mensen met ernstige psychische en psychosociale problematiek hebben traumatische verlieservaringen.
Wanneer je je kwetsbaar voelt of geraakt, dan voel je je bijvoorbeeld onzeker, angstig of verdrietig. Dat zijn voor veel mensen lastige gevoelens om te erkennen. Je kunt leren bewust te worden van deze emoties en er mee om te gaan.
Zelfvertrouwen door jezelf open te stellen
Wanneer dat zelfvertrouwen eenmaal groeit, zal je het ook moeten onderhouden. Blijf je gedachten en gevoelens ontdekken. Wees kritisch, maar ook realistisch en complimenteer jezelf wanneer je iets goed hebt aangepakt. Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje!
Wanneer je gevoelens van onzekerheid, angst of verdriet onderdrukt of veroordeeld, zul je ook je gevoel van kwetsbaarheid vermijden. Gebrek aan eigenwaarde komt voort uit de veronderstelling dat je niet de moeite waard bent, niet goed genoeg of niet iemand om van te houden.
Zoals gezegd, bestaat er nog geen overeenstemming over hoe kwetsbaarheid precies gedefinieerd en gemeten moet worden. Voor het meten ervan zijn wel verschillende instrumenten ontwikkeld. In Nederland worden onder meer de Groninger Frailty Indicator (GFI) en de Tilburg Frailty Indicator (TFI) gebruikt.
Kwetsbaarheid speelt als een inhoudelijk uitgewerkt concept geen rol van betekenis. De centrale begrippen zijn herstel, participatie, rechten, volwaardigheid, ruimte krijgen, eigen regie voeren, zelfredzaamheid, autonomie enzovoort.
Onder kwetsbare groepen verstaan we, onder meer, mensen met een laag inkomen of schulden, met huisvestingsproblematiek, een arbeidsbeperking en mensen met een lichamelijke, psychische of geestelijke beperking.
De theorie van de maatschappelijke kwetsbaarheid geeft aan dat bestaande systemen de belangen van mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie vaak onvoldoende verdedigen en dat ze weinig tegemoetkomen aan hun specifieke behoeften.
Kwetsbare ouderen zijn oudere mensen met een verminderde regie over het eigen leven, een complexe situatie en een zorgbehoefte.
kwetsbaar {bijvoeglijk naamwoord}
vulnerable {bn.} De kwetsbaren zijn niet altijd jongeren en jongeren zijn niet altijd kwetsbaar. expand_more The vulnerable are not always the young and the young are not always the vulnerable. Niet alleen is het psychologisch kwetsbaar, maar ook structureel.
Uít jezelf naar de mensen om je heen, toon je emoties, spreek je gedachten uit, laat juist ook je kwetsbare kanten en onzekerheden zien. Laat zien dat je gewoon een mens bent, net zoals iedereen om je heen – en ze zullen je veel eerder mogen, vertrouwen, respecteren en dingen met je delen.
Je komt nooit echt dichter tot elkaar. Stel je je wél kwetsbaar op, dan krijg je er gegarandeerd een gevoel van 'samen' voor terug. Je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Praten dus, over wat je voelt, wat je nodig hebt en wat je raakt.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Kinderen en jongeren die in een maatschappelijk kwetsbare situatie leven, ervaren vaker de negatieve aspecten van maatschappelijke instellingen (bv. onderwijs, welzijnswerk, kampen…), doordat verwachtingen niet afgestemd zijn en normen anders liggen.
“Maatschappelijk kwetsbare gezinnen” staat binnen Kind en Gezin dan ook voor gezinnen die met uit- sluiting bedreigd zijn of in uitsluiting leven. Het gaat om gezinnen die een gebrekkige toegang hebben tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, inkomen, huisvesting, school en gezond- heidszorg.