Plaats de afvoerbuizen in een gelijkmatige helling om verstoppingen te vermijden. De helling norm is 1 centimeter per meter. Voor regenwater mag dit 0,5 tot 1 cm zijn. De afvoerleidingen of buizen moeten in volle grond altijd worden gestabiliseerd.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 cm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
Probeer zo weinig mogelijk hoeken van 90 graden te gebruiken. Het is beter om twee maal een hoek van 45 graden na elkaar toe te passen, om verstoppingen te vermijden. Dit wordt zo gemaakt, zodat het water zou afvloeien en niet zou blijven staan in die bocht.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Staande toiletten hebben ofwel een afvoer langs achter (H-uitgang) ofwel een afvoer langs onderen (CA-uitgang of S-uitgang). Hangtoiletten hebben steeds een uitgang langs achteren.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
De standaardaansluiting voor een doorsnee gezin ligt maximaal 80 cm diep en heeft voor de een diameter van 125 mm voor de afvoer van afvalwater en 160 mm voor regenwater.
Bij een toilet waarbij het spoelvolume ingesteld kan worden op meer dan 7 liter, moet de liggende afvoerleiding uitgevoerd worden in een doorsnee van 110 mm. In dat geval moet ook de standleiding een diameter van minimaal 110 mm hebben, immers in een riolering mag geen vernauwing aangebracht worden.
Bij een staand toilet zit de afvoer vaak in de vloer, bij een hangend toilet in de muur. Bij het staand toilet vervangen door hangend toilet zal de afvoer dus verlegd worden. Hak hiervoor een sleuf in de vloer, zodat u de afvoer netjes naar achteren in de vloer kunt verwerken.
Kijk hiervoor ook naar de afstand van de afvoer tot de achterwand. Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
Een sprongbocht is een verstelbare afvoer voor het inbouwreservoir van een toilet. Dat is handig als de afvoer van een inbouwreservoir verder van de muur zit dan de afvoerpijp lang is. Of wellicht zit er een draagbalk in de weg.
Voor een meubel van 85 cm hoog, dienen de waterleidingen op ongeveer 65 cm te zitten. Wilt u dit hoger hangen? Probeer dan ook de waterleidingen wat op te hogen. Voor een badkamermeubel met een hoogte van 90 cm zitten de leidingen idealiter op 70 cm.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Indien we 5% stijgen, zitten we 5 meter hoger indien we 100m via horizontale richting hebben afgelegd. Indien we 100% stijgen, leggen we zowel in verticale als horizontale richting evenveel weg af, wat dus wil zeggen een hoek van 45°. 100% stijging komt dus overeen met een hoek van 45° en niet van 90°.