De erwtensoep wordt traditioneel geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek. Zodra je varkenspootjes of
Wat serveer je bij spliterwtensoep? Deze soep is perfect in combinatie met een gegrilde kaassandwich (of gewoon een stuk knapperig brood!) om in te dippen. Voor iets lichters serveer je er een verse boerenkool-citrussalade bij. Of, als je het simpel wilt houden, strooi er dan gewoon een paar knapperige zelfgemaakte croutons overheen.
Brood doet het altijd goed bij erwtensoep, zoals roggebrood, maar ook een worstenbroodje of tosti is er lekker bij. Maar ook als je trek hebt in een lichtere maaltijd kun je iets bij je snert serveren. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijk frisse salade.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip).
Knoflookbrood, broodjes en koekjes
Er zijn weinig dingen die bevredigender zijn op een koude winteravond dan het opdweilen van een kom warme soep met vers uit de oven knoflookbrood, broodjes of koekjes. Gebruik zowel verse als gemalen knoflook voor het ultieme zelfgemaakte knoflookbrood.
In erwtensoep zit standaard spliterwten, prei, knolselderij, wortelen, selderij en rookworst. Voor snert wordt daar varkensvlees, spek en botten aan toegevoegd.
Absorbeer het zout met aardappelen
Seelig raadt aan om een aardappel of twee (of meer, afhankelijk van de grootte van je pan) te schillen en ze in de pan met je soep te koken. Laat ze ongeveer 30 minuten sudderen om het overtollige zout op te nemen. Vergeet niet om de aardappelen uit je soep te halen als je klaar bent.
Pannenkoeken. Erwtensoep met pannenkoeken: deze combinatie doet je wellicht niet meteen het water in de mond lopen. Toch is het een vrij bekende combinatie, vanwege de zoete smaak van pannenkoeken die afsteekt tegen de zoute soep.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Assyrtiko uit Griekenland is een uitstekende keuze voor spliterwtensoep vanwege de levendige citrus- en steenfruitsmaken. De zuurheid van de wijn balanceert de stevige, aardse smaken van de spliterwten. De mineraliteit van de vulkanische bodems van Santorini voegt een levendige toets toe die de romige textuur van de soep aanvult.
De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst: de erwtensmaak, kleur en vulling waren precies goed. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.
Wat te serveren bij vissoep. Combineer deze vissoep met oestercrackers en een knapperig zelfgemaakt Frans brood voor een troostmaaltijd. Een lekkere salade erbij is ook prima.
Met dit recept zet je de lekkerste erwtensoep op tafel! Breng de soep met rookworst, aardappel en erwtensoepgroenten aan de kook en laat het geheel zachtjes doorkoken tot hij lekker stevig wordt. Serveer met roggebrood belegd met spek en geniet van een volwaardige maaltijd!
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Naast aardappelen kunt u ook andere zetmeelrijke groenten gebruiken, zoals wortels of pastinaken, om overtollig zout te absorberen. Zuivelproducten zoals melk, room, yoghurt of zure room kunnen helpen de zoutheid van een soep of stoofpot in evenwicht te brengen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Jazeker. De vezels in groenten helpen je langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans kleiner is dat je naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien is vegetarische erwtensoep meestal laag in calorieën en vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.
Aardappelchips, pitachips, tortillachips en chips van platbrood zijn een makkelijk bijgerecht. Dit zelfgemaakte Socca Chips recept is een makkelijk recept gemaakt met kikkererwtenmeel voor een makkelijke en gezonde zachte en taaie snack. Combineer met je favoriete dip of soep of salade. Glutenvrij en veganistisch.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Zo kun je bij bouillons of lichte soepen het beste kiezen voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld de Plage Du Sud Blanc. Zware vettige witte wijnen matchen beter bij wat zwaardere soepen, zoals tomatensoep, uiensoep, champignonsoep of erwtensoep.