Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan.
Dankzij de dunne, soepele zolen zijn je voeten toch optimaal beschermd. De schoenen zijn voorzien van vijf aparte tenen, net als onze eigen voeten. Deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat elke stap die je met Vibram FiveFingers zet, een unieke ervaring is.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Top 10: beste wandelschoenen test 2022
Lowa Trek EVO – beste wandelschoenen uit de test (heren) Keen Terradora – aangename lage wandelschoenen (dames) Hanwag Bank GTX Lady – comfortabele, lichtgewicht wandelschoenen (dames) Lowa Trek – onze favoriet voor hiken (dames)
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Barefoot wandelen of lopen activeert deze spieren. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie vermindert de kans op hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.
Lopen op blote voeten kan zeer gezond zijn. Het versterkt namelijk de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Veel mensen die vaak op blote voeten lopen vinden het ook nog eens heel prettig. De voeten bevatten 200.000 zenuwuiteinden, een lichte landing kan daarom heel comfortabel aanvoelen.
Categorie B
Wandelschoenen in de B-categorie zijn hoge wandelschoenen geschikt voor bergtochten of wandelingen met bepakking. De schoenen hebben een meer technische constructie voor de juiste stabiliteit en steun. De zolen zijn ontwikkeld om voldoende demping te bieden en schokken op te vangen.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Een kortere afstand van 5 tot maximaal 10 kilometer kan je prima op hardloopschoenen wandelen als je normaal geen voetklachten hebt of extra stevigheid nodig hebt. Bekijk daarom altijd goed jouw situatie of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
Een op maat gemaakte inlegzool helpt om de ondersteuning (support) van de voet en biedt veel meer comfort door een passende demping. Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak. Ga maar eens op je blotevoeten lopen, wedden dat je niet op je hak gaat landen.
Als je de Barefootschoenen aanhebt, zitten er geen isolerende rubberen of plastic zolen tussen jouw lijf en de aarde. Het leer geleidt de aarde-energie net zo goed als jouw eigen voetzolen.
De prijs voor een complete verzoling is afhankelijk van het type maar gemiddeld kost dit tussen de €90 en €110 (slijtzool inclusief dempingslaag). Dit is niet mogelijk bij een A (AB) schoen omdat deze geen brandzool (harde tussenzool) hebben en de schoenen daarom na verzoling vaak kleiner uitvallen!
Het dragen van wandelschoenen is gezond. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast dan wanneer je op andere type schoenen loopt, terwijl je wel voldoende steun krijgt om in onverhard terrein niet je enkel te verzwikken of je knieën over te belasten.
Kosten schoenen verzolen
De prijs voor een nieuwe zool start vanaf 25 euro echter is deze gemiddeld rond de 30 tot 40 euro afhankelijk van het type schoen en zool.
Meindl valt net wat breder. Voor wandelaars die kortere afstanden lopen of juist van een wat zachtere wandelschoen houden, adviseer ik al snel het merk Lowa. Meindl is zeer geschikt voor langere afstanden, mensen die wat zwaarder zijn of voor mensen die in licht gebergte wandelen.
Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Ga bij voorkeur naar een buitensportwinkel waaraan ook een podoloog is verbonden.
Deze Decathlon wandelschoenen zijn een prima keuze als je op zoek bent naar goedkope wandelschoenen. Voor wandelingen tot ongeveer 2/3 uur over wandelpaden in Nederland zullen ze zeker voldoen. Ook op gebied van stevigheid, grip en ademend vermogen scoren de Quecha schoenen een zeer ruime voldoende.