Wat is toevallige mede-eigendom?

Toevallige mede-eigendom ontstaat onafhankelijk van de wil van de mede-eigenaars. Iedere mede-eigenaar heeft een deel in het eigendomsrecht, hij mag zijn deel met hypotheek belasten maar bij beslag heeft de schuldeiser het recht om een verdeling te vorderen en tussen te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uw-recht-in-gewone-taal.com

Wat is vrijwillige mede-eigendom?

De vrijwillige mede-eigendom is de situatie waarbij verschillende personen er vrijwillig voor kiezen om samen mede-eigenaar te worden van één “onroerend” goed. Ik kan hierbij denken aan twee vennoten die beslissen om samen een aantal voertuigen aan te kopen met de bedoeling om deze te verhuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op peterfreundlaw.be

Wat betekent in mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid?

Mede-eigendom is de verdeling van het eigendomsrecht op een goed tussen twee of meerdere personen. Deze onverdeeldheid ontstaat van zodra deze toebehoort aan meerdere personen en waarbij er geen verdeling is van de eigendom in loten die toegewezen zijn aan elke eigenaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stijnvoet.be

Kan je in onverdeeldheid te blijven?

Artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat niemand verplicht is in onverdeeldheid te blijven. De onverdeeldheid kan bezwaarlijk als een gunstige toestand bestempeld worden: zij bemoeilijkt de vrije beschikking van de goederen en belet er het goede beheer van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wat is een vrijwillige onverdeeldheid?

Vrijwillige mede-eigendom ontstaat wanneer twee of meer personen samen een goed aankopen. Een dergelijke onverdeeldheid raakt daarenboven niet enkel de deelgenoten, doch kan ook de schuldeisers van de deelgenoten raken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libstore.ugent.be

Mede-eigendom: wat weet jij erover?

19 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt kosten uit onverdeeldheid?

Uiteraard zijn er aan een uitonverdeeldheidtreding kosten verbonden. Zo zijn er kosten die aan de notaris moeten betaald worden voor het opmaken van de akte (want uiteraard, dit moet notarieel worden vastgelegd), maar ook onze overheid staat in de rij om hierop kosten te rekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op immosir.be

Hoe lang in onverdeeldheid blijven?

Overeenkomst om in onverdeeldheid te blijven

Een dergelijke overeenkomst geldt slechts voor vijf jaar, maar kan ten alle tijde, voor een zelfde maximumduur, verlengd worden. Verbintenissen voor een langere termijn aangegaan kunnen door de rechtbank herleid worden tot de wettelijk voorziene duurtijd van vijf jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wat als mede eigenaar niet wil verkopen?

Als jij het huis wel wil verkopen, maar de andere eigenaar weigert, kan je dit ook voor de rechtbank beslechten. Deze situatie is echter anders dan bij een gezinswoning. Bij een gezinswoning kan de ene eigenaar de andere niet dwingen tot een verkoop. Bij een huis dat geen gezinswoning is geldt dit echter niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Wie moet het verdeelrecht betalen?

Wie moet de verdeeltaks betalen? Als u een deel van een onroerend goed overkoopt van uw ex-partner, moet u verdeelrechten betalen op het onroerend goed waarvan u na aankoop alleen eigenaar wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op samenbemiddelen.be

Hoe geraak ik uit onverdeeldheid?

broers of zussen) een woning erft, kunt u uit deze 'onverdeeldheid' treden door het vastgoed van de hand te doen of (één van) de anderen uit te kopen. Die onverdeeldheid wegwerken kan pas nadat eventueel vruchtgebruik van de woning wordt gerespecteerd of gecompenseerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Wat is een mede-eigendom?

Als mede-eigenaar ben je niet enkel verantwoordelijk voor je eigen private delen - zoals je eigen appartement, garage of kelder -, maar draag je ook bij tot het beheer van de gemeenschappelijke delen. De gemeenschappelijke delen zijn onder andere dak, gevel, lift en inkomhal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op atradius.be

Is een syndicus wettelijk verplicht?

De aanstelling van een syndicus is verplicht voor elke vereniging van mede-eigenaars en van zodra men spreekt over een mede-eigendom. Dit is het geval op het moment dat er meer dan één eigenaar is in het gebouw of project.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jalo.be

Wat is onverdeeld eigendom?

De verdeling van bezittingen en schulden die gemeenschappelijk eigendom waren. Tot aan het moment van boedelscheiding is er nog steeds sprake van `onverdeelde eigendom`. Het is mogelijk de boedelscheiding vast te leggen in een akte van scheiding en deling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Wie betaalt beslist?

Het principe 'betaler beslist' is op zich duidelijk...

Dit principe houdt in dat investeringen of kosten in het appartementsgebouw die enkel door een aantal mede-eigenaars betaald moeten worden, ook door deze mede-eigenaars beslist moeten worden. Het principe geldt sinds 01.01.2019 (wet van 18.06.2018) .

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntipsenadvies.be

Wat is huis in onverdeeldheid?

a) Wat is onverdeeldheid? Een gezinswoning is in onverdeeldheid wanneer het onroerend goed geen deel uitmaakt van het gemeenschappelijk vermogen en dus ook niet van de aankomende vereffening-verdeling, maar wel in eigendom is én blijft van beide echtgenoten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vbadvocaten.be

Wat is erfenis in onverdeeldheid?

Om de onverdeeldheid te doen ophouden, moeten zij overgaan tot een verdeling. Een verdeling kan in beginsel maar tot stand komen wanneer alle onverdeelde eigenaars akkoord gaan om de nalatenschap te verdelen. Bovendien moeten de erfgenamen ook over de wijze van de verdeling overeenkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wie betaalt notariskosten bij uitkoop?

Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Kan je een huis op 1 naam zetten?

Als jij of je ex-partner in hetzelfde huis wilt blijven wonen, maar samen een hypotheek hebben, kan deze op 1 naam worden gezet. Hierbij blijft een van jullie in het huis wonen, dat jullie samen hebben gekocht. Een voordeel hiervan kan zijn dat de (eventuele) kinderen toch nog in de vertrouwde omgeving blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidenenwonen.nl

Wat kost een akte van verdeling?

Wat kost een akte van verdeling? De kosten van een akte van verdeling zijn €499. Meestal betaalt degene die het huis overneemt deze kosten. Dit bedrag zal DoeHetZelfNotaris bij jullie in rekening brengen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitelkaar.nl

Kan je huis verkopen zonder toestemming mede eigenaar?

Ja, een echtgenoot of geregistreerd partner heeft toestemming nodig van zijn of haar partner voor de verkoop van de echtelijke woning. Maar ook voor een woning die door alleen een partner wordt bewoond. Als je zonder toestemming toch het huis verkoopt, dan kan jouw partner die verkoop achteraf terugdraaien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat zijn mijn rechten als mede eigenaar?

Iedere mede-eigenaar heeft een deel in het eigendomsrecht, hij mag zijn deel met hypotheek belasten maar bij beslag heeft de schuldeiser het recht om een verdeling te vorderen en tussen te komen. Voorbeeld: een nalatenschap die openvalt waardoor meerdere erfgenamen eigenaar worden van een goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uw-recht-in-gewone-taal.com

Kan je een huis op 2 namen zetten?

Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abmaschreurs.nl

Kan je uit onverdeeldheid treden?

Een onverdeeldheid kan beëindigd worden als één van de onverdeelde eigenaars de onverdeelde rechten van de anderen overkoopt. Dat wordt 'uit onverdeeldheid' treden genoemd. Verdeelrecht. Wanneer een onverdeeldheid beëindigd wordt, moeten er registratierechten betaald worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntipsenadvies.be

Hoe kun je je partner uitkopen?

Voor het uitkopen van je partner is vaak een extra hypotheek nodig en de eventueel nog bestaande hypotheek moet op jouw naam worden gezet. Om een hypotheek te kunnen krijgen, moet je voldoen aan de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers. Inzicht in je inkomen is dus belangrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Hoe wordt miserietaks berekend?

Als je het huis overneemt moet je ook extra registratierechten betalen: de verdeeltaks, in de volksmond ook wel miserietaks genoemd. Was je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan bedraagt deze taks 1% van de waarde van het huis. Voor feitelijk samenwonenden is dit 2,5%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onesto.vlaanderen

Populaire vragen