Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet.
De tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese.
Hoelang gaat dat mee? Een frameprothese kan vele jaren meegaan. Voorwaarde is wel dat het frame regelmatig gedragen wordt en de resterende tanden in uw mond goed verzorgd worden. Na enkele jaren is het vaak wenselijk het frame aan te passen.
De eerste dagen met een plaat- of frameprothese
Dit is normaal en gaat vanzelf over. U moet gewoon even aan de prothese wennen. Blijven er klachten bestaan, neem dan contact op met uw behandelaar. Als uw prothese goed zit, zal de tandarts deze controleren tijdens de halfjaarlijkse controle van uw eigen gebit.
Zodra u volledig gewend bent aan het kunstgebit, kunt u bijna alles eten. Maar sommige voedingsmiddelen blijven moeilijk om te eten zoals hard knapperig brood, taai rood vlees, kauwgom, noten, kleverige snoep en smeuïg voedsel als pindakaas.
Wat kost een plaatprothese? De kosten voor het maken van een plaatprothese zijn relatief beperkt, tussen de 100 en 200 euro. Informeer bij uw tandarts over de exacte kosten.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
U krijgt uit de basisverzekering geen vergoeding voor de frame prothese. Hiervoor moet u een extra aanvullende (tandarts-) verzekering hebben afgesloten. De kosten van een frameprothese 1-4 elementen is vanaf €840-. De kosten van een frameprothese 5-13 elementen is vanaf €1,020-.
Wat te doen bij een groot aantal ontbrekende tanden en/of kiezen? Mochten er meerdere ontbrekende tanden en kiezen zijn, dan kunt u voor een complete gebitsprothese kiezen. Bij een complete gebitsprothese kiest u tussen een kunst- of klikgebit. In het geval van een klikgebit moet u implantaten laten plaatsen.
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit heeft mag u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Het vervangen hiervan wordt bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.
Een kunsthars plaatje heeft in tegenstelling tot een frameprothese wel een gehemelteplaat. Bij een kroon of brug op implantaat worden de missende tanden en/of kiezen op een implantaat (een kunstwortel) geplaatst.
Flexibele prothese van DentallXS voor 153,- Euro
Indien u een tot meerdere elementen mist is een flexibele prothese van DentallXS een uitstekende oplossing met veel draagcomfort.
Maak de prothese schoon met een speciale prothese borstel of tandenborstel, maar nooit met tandpasta. U mag de prothese schoonmaken met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of met water en zeep (afwasmiddel of groene zeep). Bewaar de prohese in een glas met speciaal reinigingsmiddel voor prothesen of schoon water.
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
Na het trekken van tanden is een periode van minstens 2 maanden vereist om de wonden te laten genezen. Als een tand getrokken wordt, krijg je bij de genezing van de wonde krimp van het kaaksbeen, en daarom maken we niet onmiddellijk een definitieve prothese.
U kunt nagenoeg weer alles met uw gebit doen zoals u dat vroeger deed met uw eigen gebit. U kunt dus weer praten, eten, bijten, lachen en zoenen. Zonder te hoeven nadenken.
Een klikgebit biedt de ideale oplossing wanneer u niet in aanmerking komt voor een regulier kunstgebit, of als u niet (langer) de wens heeft een regulier kunstgebit te dragen. Sommige mensen vinden een kunstgebit niet comfortabel of ervaren het als pijnlijk. Een klikgebit biedt in deze gevallen de uitkomst.
Op het moment dat u er aan denkt om een vals gebit te laten plaatsen dient u rekening te houden met een gemiddelde prijs van rond de 1.250 euro De exacte kosten van een vals gebit in België in 2022 zijn altijd afhankelijk van meerdere factoren.
Wanneer de tandarts ziet dat er iets mis is met het gebit dan is hij verplicht om je hierop te wijzen. Maar ook om een eventuele behandeling voor te stellen. Uiteindelijk maak je zelf de keuze: wel of niet doen. De tandarts mag de behandeling echter niet zomaar weigeren, hier moet een gegronde reden voor zijn.
De vraag is of je hier ook zomaar voor kunt kiezen. Ten eerste krijg je met kosten te maken, de zorgverzekeraar moet deze wel willen vergoeden. Daarnaast is een kunstgebit niet altijd een verstandige keuze, bijvoorbeeld wanneer je eigen gebit nog (redelijk) gezond is.
Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk deze ruimte na 6 weken op te vullen met een tijdelijke voering ('tissueconditioner'). 6 weken daarna slinkt de kaak nog maar weinig en kan de tijdelijke voering door een blijvende voering vervangen worden ('rebasing').
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.