Met een imkerpak/-overall ben je als imker heel goed beschermd tegen bijensteken. Een bijenpak trek je namelijk over gewone kleding aan en beschermt je daardoor erg goed. Hoe meer lagen lucht en kleding, hoe minder kans op steken die door het pak heen dringen.
Sommige imkers dragen bij hun werkzaamheden een kap om zich de bijen uit het gezicht te houden. Een aantal draagt handschoenen, meer ervaren imkers laten die vaak achterwege om het werk gemakkelijker te maken.
Sommige imkers steken een grote bolknak of sigaretje op, anderen bedienen zich van de Dathé pijp, weer anderen gebruiken een grote- al dan niet mechanisch te bedienen beroker. Veelal wordt gekochte bijentabak gebruikt, anderen gebruiken hooi van kruiden, jute lapjes, houtmot, zaagsel, houtpellets cq bijen bicks etc.
Een imker is iemand die beroepsmatig of als hobby bijen houdt. Het houden van bijen gebeurt al vanaf de oudheid. In die tijd lokte men bijenvolken in holle boomstammen.Als er in de boomstam voldoende honing was, vernietigde men het bijenvolk en oogstte de honing.
Een imker is een imme-houder; een imme is een bijenvolk; imker is hetzelfde als bijenhouder; beide zijn technische termen voor een beroep; doorgaans is er in het nederlands van deze termen geen aparte vrouwelijke vorm.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Kan ik ook imker worden? Ja, iedereen kan in principe imker worden, maar…“Bezint eer gij begint”. Dat geldt eigenlijk voor elke hobby. “Hobby” moeten we, met betrekking tot het houden van bijen, tussen aanhalingstekens plaatsen.
Omdat bijen grotendeels voor zichzelf zorgen, is het houden van bijen een minder intensieve hobby dan je misschien zou denken. Tijdens het voorjaar en in de zomer is eens per week een inspectie voldoende, maar tijdens de wintermaanden hebben ze geen bijzondere aandacht nodig.
Met een imkerpak/-overall ben je als imker heel goed beschermd tegen bijensteken. Een bijenpak trek je namelijk over gewone kleding aan en beschermt je daardoor erg goed. Hoe meer lagen lucht en kleding, hoe minder kans op steken die door het pak heen dringen.
Honingbijen wonen in een bijenkorf. De meeste bijen in de korf zijn werksters. Deze vrouwtjesbijen leggen geen eieren. Ze hebben een heleboel taken en daarom noemen we ze werkbijen.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: imker (zn) : bijenboer, bijenhouder, bijker.
ð Ben je net gestart met imkeren? Dan inspecteer je jouw kasten het best 1 keer in de twee weken. Zo kan je zien hoe het met de bijen gesteld is, en waar ze mee bezig zijn.
Bijen zijn op zich niet agressief, dat ze je zomaar gaan steken." Imkers worden wel vaker gestoken, aldus Molenaar: "Maar die zitten bij een honingbijenkas en die maken het open."
In de winter valt er geen nectar te halen, dan zijn bijen dus inactief, maar moeten ze zich wel voeden, willen ze de winter overleven. Dat doen ze dus met de opgeslagen honing. De imkers in Nederland zorgen er zoveel mogelijk voor dat hun bijen de winter kunnen overleven op hun eigen honing.
Bijenhouden kost net als iedere hobby geld. Hoeveel dat hangt ervan af hoe u te werk gaat. Als beginnende imker heeft u een basisuitrusting nodig. Denk hierbij aan een imkerjack/kap, handschoenen, een berooker (pijp of balg), bijbehorend tabak, een kastbijtel of ramenlichter en een veger van veren of kunstof.
De prijs van de volken varieert door het jaar heen. In het voorjaar, nog voor de fruitbomen in bloei komen, ligt de prijs hoger dan erna. U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Maar net als mensen hebben bijen een korte- en een lange - termijngeheugen. Ze slaan gedurende hun hele leven gegevens op. Hoewel normaal gesproken het denkvermogen en de stressbestendigheid bij het ouder worden ook bij een honingbij achteruit gaan, is die achter uitgang bij winterbijen niet geconstateerd.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.