Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Gesloten wond
Een operatiewond sluit zich normaal binnen 24 uur. Een droge wond hoeft niet afgedekt te worden. Als vocht uit de wond komt doet u een pleister op de wond. U kunt hiervoor een eenvoudige pleister gebruiken of krijgt deze voorgeschreven.
Verband of pleister
De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Komt er nog wat vocht of bloed uit de wond?Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
De wond mag 3 dagen niet nat worden. Vooral de eerste 24 uur is de wond kwetsbaar. Laat de wond met rust en kom er niet aan. De wond mag 3 dagen niet nat worden.
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Op de vraag of je een wond moet afdekken of openlaten, hebben we maar één goed antwoord: afdekken. Door pleisters of verband te gebruiken, bescherm je jouw huid tegen vuil van buitenaf.Zo voorkom je infecties en zorg je er dus voor dat je wond rustig kan genezen.
Postoperatieve wondinfecties (POWI) treden meestal binnen 30 dagen na de chirurgische ingreep op. De infectie kan optreden in de huid of in het subcutane weefsel rond de incisie. Of het kan verschijnen in de diepere weefsels, zoals de fascia en spieren.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Laat de wond onbedekt en breng er geen verband, zalf of desinfectans op aan. Bekijk iedere dag de wond op roodheid of lekkage (wondvocht). Douchen mag, maar doe dit voorzichtig. In geen geval inzepen of met een washandje wassen.
De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel. De wond is gesloten (genezing wond).
Proteïnen of eiwitten vormen naast water het belangrijkste bestanddeel van je lichaam. Heb je een wond, dan is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Die zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Hou de wonde zuiver en droog gedurende de eerste 5 dagen.Een verband op de wonde is niet nodig.Gebruik geen zalf of Steristrips® op de wondlijm.Ga niet zwemmen of baden (douchen mag wel).
Er zijn geen ingrepen waarna u niet mag vliegen. Hou er wel rekening mee dat u niet te snel na een operatie op vakantie gaat. Wanneer er zich een probleem voordoet, dan is het fijn als u naar uw eigen arts kunt gaan.
De wond is dan voldoende dicht. Als het gaasje vast zit aan de wond kunt u dit onder de douche losweken. Na het douchen dient u de wond droog te deppen. U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft.