De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
Indicaties. Redenen om te zwachtelen: Tegengaan van oedeem (of het nu ontstaat door veneuze insufficiëntie, hartfalen, wondroos of immobiliteit) Tegengaan van lymfoedeem (bijvoorbeeld aan een arm na een lymfeklierdissectie bij borstkanker)
Indicaties Voor compressietherapie van de onderste extremiteiten zijn verschillende indicaties: • varices (primair of als nabehandeling bij flebologische ingrepen), • chronische veneuze insufficiëntie (CVI), • ulcus cruris venosum (eindstadium CVI), • oppervlakkige en diep veneuze trombose, • veneuze malformaties, • ...
De complicaties die het meest ontstaan zijn venster-oedeem, striemen of blaren, droge geïrriteerde huid, dat het verband te los zit. Het kan ook zo zijn dat het verband te strak staat, waardoor de patiënt pijn ervaart. Venster-oedeem ontstaat als zwachtels elkaar niet overlappen.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Bij het zwachtelen van de benen zal het vocht omhoog gaan, richting het hart. Dit kan fataal aflopen; Hartaderproblemen. Er ontstaat druk, waardoor de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel vermindert.
Volgens de wond- en compressiespecialist is er een risico op hartfalen (decompensatio cordis) als je beide benen van een cliënt moet zwachtelen. 'Als iemand hartfalen heeft, heeft het hart minder pompkracht.Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit.
Wat is ambulante compressietherapie? Willen we een open been genezen of vocht in de benen doen verminderen, dan moeten we uw kuitspier helpen met het afvoeren van overtollig vocht uit uw been. Dit doen we met behulp van ambulante compressietherapie, ook wel zwachtelen genoemd.
Bijwerkingen & complicaties
Complicaties kunnen oa bestaan uit drukplekken en zelfs wonden, als de bloedtoevoer van het been onvoldoende is. Ook kan compressietherapie benauwdheid geven, als er ook sprake is hartfalen. Dan stroomt er plotseling teveel vocht uit het been en kan het hart dit niet goed aan.
Bij ambulante compressie therapie is de patiënt in staat het betreffende lichaamsdeel te gebruiken en volstaan korte-rek bandages. Bij niet-ambulante compressietherapie zit of ligt de patiënt meestal in bed; dan moet men zwachtelen met lange-rek verbanden gezwachteld.
Als u alleen zwachteltherapie krijgt zonder wondbehandeling dan duurt de behandeling vaak 4 tot 6 weken. Wij meten dan op de polikliniek therapeutische elastische kousen aan. Als u een wond hebt, dan is de duur van herstel vaak van meerdere factoren afhankelijk en kunnen we geen precieze tijdsduur aan te geven.
Bekende contra-indicaties zijn: suikerziekte, hoge bloeddruk en asthma. Maar ook een verslechterde lever- of nierfunctie, zwangerschap, en een bepaalde leeftijdsgroep (kinderen) kunnen een contra-indicatie zijn voor bepaalde geneesmiddelen. Hierbij moet goed opgelet worden of er geen vervelende verschijnselen optreden.
Een contra-indicatie of, vooral in België, een tegenaanwijzing is een reden of omstandigheid om een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet toe te passen. Bijvoorbeeld: Iemand heeft een longontsteking waarvoor een bepaald antibioticum geïndiceerd is. De patiënt is echter allergisch voor dat middel.
Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen. Ook kan zich vocht achter de longen ophopen waardoor kortademigheid kan ontstaan.
Zwachtelen is nodig zolang het oedeem in uw benen nog aanwezig is. Als het oedeem (voor zover mogelijk) verdwenen is, krijgt u therapeutische elastische kousen aangemeten om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug kan keren. Wie kan er zwachtelen? Zwachtelen is een handeling die kennis en ervaring vereist.
De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.
' Dit betekent dat de slagaders zo vernauwd kunnen zijn, dat het bloed er minder makkelijk doorheen gaat. Melis: 'Zwachtelen kan dan funest zijn: door de druk kunnen de slagaders dichtgedrukt worden, waardoor er kans op afsterven is. '
Let op! Verkeerd zwachtelen (te strak, te los) of polsteren vertraagt het genezingsproces. Lange-rekzwachtels knellen snel af en moeten daarom 's nachts uit. In de praktijk worden deze nauwelijks meer gebruikt en als dat wel gebeurd is de kans op complicaties vaak groot (tip bezoeker).
Uitstekende delen, zoals enkel en scheenbeen, moeten worden gepolsterd (opvullen van holtes met watten) om de druk gelijkmatig te verdelen en de uitstekende botdelen en kwetsbare huid te beschermen.
'Als iemand hartfalen heeft, dan heeft het hart minder pompkracht. Hierdoor kan iemand kortademig of benauwd raken, want er wordt extra vocht vastgehouden', legt Melis uit. 'Wanneer je twee benen met oedeem zwachtelt, gaat het vocht omhoog, richting het hart. Dit kan soms wel tien liter vocht zijn.
De druk- en rekkracht bepaalt de keuze voor een korte rek zwachtel of een lange rek zwachtel. Wanneer een patiënt stil zit en niet beweegt is er een lage druk onder het verband dit wordt 'de rustdruk' genoemd. Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker.