Oplaadbare batterijen gaan lang mee doordat ze tot wel 1000 keer opgeladen kunnen worden en zijn daardoor minder belastend voor het milieu. Op langere termijn zijn ze goedkoper. Ze kunnen langzaam leeglopen als ze niet gebruikt worden.
Indien een batterij oplaadbaar is staat dit altijd duidelijk op de batterij zelf vermeld, bijv.met de aanduiding "rechargeable" of "oplaadbaar". Is dit niet het geval, dan is de batterij niet oplaadbaar. Plaats een niet-oplaadbare batterij of een batterij waarover u twijfelt nooit in een lader!
Over de hele levensduur kun je per oplaadbare batterij vele tientallen euro's besparen, vergeleken met wegwerpbatterijen. Oplaadbare batterijen zijn beter voor het milieu dan eenmalige, om de simpele reden dat je er minder gebruikt. Dat scheelt energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Als je apparaat twee of meer batterijen nodig heeft, gebruik dan altijd hetzelfde merk en type met dezelfde capaciteit (mAh). Gebruik oude en nieuwe batterijen nooit door elkaar en bij voorkeur alleen batterijen uit dezelfde verpakking (en vervaldatum).
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Oplaadbare lithium-ion batterijen hebben een lange levensduur, een hoge capaciteit en hebben het minst last van zelfontlading. Deze Li-ion batterijen zijn echter wel duur in aanschaf en gevoeliger voor oververhitting.
In veel gevallen kan het gevaarlijk zijn om batterijen die niet zijn 'ontworpen' voor herladen toch te herladen. Alkalinebatterijen proberen te herladen is een slecht idee. Door de snelle productie van gassen bij dit type kan de batterijcel scheuren en openbarsten.
Types oplaadbare batterijen
De NiMH's leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH's daar gevoeliger voor.
Batterijlader bestellen
Bekijk ons online aanbod aan batterijladers en bestel vandaag nog. In onze webshop vind je ook andere artikelen zoals oplaadbare batterijen en powerbanks. Bestellen gaat eenvoudig en snel, maar wil je toch liever in de winkel kopen? Bezoek dan een van onze Blokker filialen bij jou in de buurt!
Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een hoog piekvermogen vragen. Bijvoorbeeld professionele fotoapparatuur of radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist heel geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.
De allerbeste prestaties worden echter geleverd door de drie lithiumbatterijen die we getest hebben. Deze batterijen van Ansmann, Philips en Varta leveren alle meer dan 1,3 Wh, waarbij de Ansmann Extreme Lithium met 1,56 Wh de hoogste score liet noteren.
Er zijn twee manieren van opladen. Een batterij of accu kan door een oplader met een vast vermogen (bijvoorbeeld 4 A) worden opgeladen tot deze vol is. Dit is het normale opladen. Ook is het mogelijk om vooral accu's op een andere manier op te laden, namelijk met behulp van een druppellader.
Als de batterijen niet goed worden opgeladen, verliezen ze hun levensduur en laat je nu net oplaadbare batterijen hebben gekocht om niet steeds nieuwe batterijen te hoeven halen. Gelukkig kan je ze opnieuw laten leven.
Hoe vaak kan een batterij opgeladen worden? Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
De meeste lithium-ionaccu's kunnen bijvoorbeeld niet veilig druppelsgewijs worden opgeladen en kunnen zelf brand of een explosie veroorzaken.
Je hebt de acculader nodig voor de soort lithium accu die je wilt opladen (Lithium-ion of LiFePo4). Er zijn ook acculaders die beide soorten lithium kunnen opladen. Let bij de aanschaf van een acculader dus goed op wat voor soort lithium accu je hebt en wat voor soort acculader je hiervoor kunt gebruiken.
Simpel: houd de batterij verticaal, een klein stukje boven de tafel of een ander vlak oppervlak en laat de batterij voorzichtig vallen. Blijft de batterij rechtop staan en stuitert hij niet? Dan is hij nog vol. Stuitert de batterij wel en valt 'ie om, dan is de batterij leeg.
Aan de hand van het voorbeeld van de Gigaset GS4 wordt dit duidelijk: volledig opgeladen gaat hij in stand-bymodus 350 uur mee en bij een continu gesprek 25 uur.Met een laadniveau van 90 % is dit nog altijd meer dan 300 resp.20 uur.
Originele AAA NIMH 750mAH batterij (2 st.) voor Gigaset.
Dan is er ook nog een duurdere variant, de 9V lithium batterijen. Deze worden ook wel 10 jaar batterijen genoemd, omdat deze een 8 á 10 jaar in een rookmelder werken. Uiteraard zijn de lithium batterijen duurder dan de alkaline batterijen, maar zo kunt u langer van uw nachtrust genieten.
Varta batterijen zijn zeer betrouwbare batterijen. Het Duitse merk produceert al zeer lang batterijen van topkwaliteit voor consumenten, industrie en speciale toepassingen en kunt u bij ons eenvoudig kopen.
De Kruidvat Ultra 1000 AAA Oplaadbare Batterijen gaan heel lang mee. Een oplaadbare batterij vervangt 1000 normale batterijen.