Als u een lichte huid heeft, kunt u bijvoorbeeld maar 5 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Als u zich van tevoren zou insmeren met een beschermingsfactor SPF 2 kunt u 2 x zo lang, dus 10 minuten in de zon blijven en met beschermingsfactor SPF 12 een uur.
Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
Het advies. Het advies is om dagelijks een kwartier tot halfuur in de buitenlucht te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur. Belangrijk is dat je hoofd en handen onbedekt zijn. Hoe meer huid je blootstelt aan zonlicht, hoe sneller je voldoende vitamine D aanmaakt.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
SPF 30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen en laat 3,3% door, terwijl SPF 50(+) 98% van de UVB stralen blokkeert en 2,0% door laat. 100% bescherming bestaat dus niet [9]. Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten!
Wie te weinig vitamine D aanmaakt, kan last krijgen van krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie. Maar geen nood: als je wat meer in de zon gaat zitten, is dat tekort zo weer aangevuld. "Een kwartier in de zon per dag is al wel voldoende voor de aanmaak van vitamine D", zegt Habbema.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Kun je vitamine D opnemen als je je achter een raam bevindt? Nee, het heeft geen zin om hiervoor achter glas in de zon te gaan zitten. Want vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van UVB-straling. En die wordt dus juist voor een groot deel tegengehouden door glas.
De UV-straling van de zon draagt bij aan het verminderen van keratine in je haar waardoor je haar breekbaarder en zwakker kan worden. Goede haarverzorging is in de zomer extra belangrijk! Zonlicht in combinatie met andere factoren zoals zee of chloorwater, zand of wind kan je haar nog meer beschadigen.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Hoewel je zonneschade niet compleet kunt herstellen, kunnen de juiste huidverzorgingsproducten (waaronder dagelijkse zonbescherming) je huid wel aanzienlijk verbeteren. AHA-exfoliant: Dit product exfolieert het huidoppervlak waardoor pigmentvlekjes kunnen vervagen en je huid minder droog wordt.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Het is echt een fabel dat je met SPF 50 de hele dag in de zon kan liggen." Er zit dus niks anders op dan naar de signalen van je huid te kijken. "Onderzoek toont aan dat je maximaal 15 minuten blootstelling aan zonlicht nodig hebt voor de aanmaak van vitamine D. Meer zon is officieel niet nodig.
Zonnen aan het water
Water reflecteert uv-straling, dus je wordt sneller bruin aan zee of bij het zwembad. Daarnaast wordt zonlicht ook op grote, lichte oppervlakten gereflecteerd, dus het strand en de witte vakantiehuisjes in Griekenland geven ook extra straling.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
Kan je onder water bruin worden? Water laat UV-licht door.Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
Zelfs als je een donkere huid hebt, is het nog steeds belangrijk om deze te beschermen tegen schadelijke stralen met minstens SPF 30. Mensen met een lichtere huidskleur moeten echter vaker zonnebrandcrème aanbrengen, omdat de melanine in hun huid mogelijk minder bescherming biedt tegen de zon.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.