Door goed te ruiken leer je veel van een wijn. Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte.Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij.
Hoe te slurpen
Neem een slok wijn en zorg ervoor dat er lucht meekomt. Spoel de wijn door uw hele mond, doe dit een aantal seconden. Hierdoor krijgt uw volledige mond en alle smaakpapillen de kans om de wijn te proeven.
Door de wijn te slurpen, laat je extra lucht in jouw mond komen. Deze lucht gaat via jouw mond naar jouw neus. Hierdoor kan je beter smaken proeven en onderscheiden. Daarnaast zorgt wijn slurpen ervoor dat de wijn overal in jouw mond terecht komt.
intro: Slurp! wijnen zijn gemaakt door wijnboer / schrijver Ilja Gort, bekend van de La Tulipe wijnen en eignaar van wijnkasteel Chateau la Tulipe, wat in de groene heuvels rond Bordeaux ligt.
Het is een rose zonder poeha, maar wel boordevol rood fruit, niet te veel alcohol, en dus aangenaam licht. Eentje die je zonder nadenken kan drinken. Bijvoorbeeld tijdens een gezellige borrel of op een feest. Deze heeft grenachedruiven uit de languedoc als basis.
Ilja Gort (63) is schrijver, wijnmaker en levensgenieter. Bekend van het tv-programma Wijn aan Gort, een hele serie Slurp-boeken en natuurlijk zijn wijnmerk La Tulipe. 'Overmoed is de basis van succes. '
Waarom draaien we met een wijnglas? Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Voeg een snufje zout toe aan het glas wijn. Er wordt namelijk gezegd dat een beetje zout de smaken van een goedkope wijn beter in balans brengt en hem daardoor lekkerder laat smaken. Handig, want het zoutvaatje is in ieder keuken wel te vinden. De kwaliteit van je wijn is dus zó op te krikken.
De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat. Indien de wijn bedorven is of mankementen heeft, wordt de fles vervangen.
Het herkennen van een 'slechte' wijn
De wijn zal sherry-achtig ruiken en smaakt vlak en futloos. Geoxideerde rode wijnen krijgen een matte, bruine kleur en witte wijnen kunnen zelfs geelrood worden of bruin.
Wijn proeven is een serieuze zaak. Als de sommelier (iemand die gespecialiseerd is,of moet zijn, in wijnen) in een restaurant aan u vraagt of u de wijn wilt keuren dan kunt u dat aangeven door gewoon 'Ja' te zeggen of een knikje met uw hoofd te geven.
Dat zit zo: zodra je de fles opentrekt, begint de wijn te reageren met zuurstof uit de lucht. Oxidatie heet dat proces. Als ijzer oxideert, noemen we dat ook wel roest. Maar zuurstof reageert gemakkelijk met veel meer stoffen dan alleen ijzer.
Net zoals koffie moet je wijn echt leren drinken. Bij het nemen van de allereerste slok wijn geniet niet iedereen meteen. Dat is helemaal niet vreemd. Voordat je wijn pas écht leert drinken en waarderen zul je op meerdere momenten wijn moeten proeven.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
Hoe moet een vrouw wijn inschenken? Wijn inschenken – Een wijnfles moet je vasthouden aan de onderkant van de fles wanneer je gaat inschenken. Je vult het glas tot minder dan de helft of tot aan het punt waar het glas het breedst is. Draai de wijnfles een kwartslag om om druppels te vermijden.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
D'Hollosy is een ervaren grafisch ontwerper en weet haar gelaagde composities in een onverwacht perspectief te zetten, waardoor haar werk altijd een extra dimensie heeft.
Ik ben Ilja Gort, wijnboer in Frankrijk. In 1994 kocht ik dit wijnkasteel, Château La Tulipe, 20 km ten noorden van Bordeaux. Sinds 2014 werkt mijn zoon Klaas ook op het chateau. Vanaf 1 december 2021 is de naam van Château La Tulipe veranderd in Château Gort & Gort.
Onder het nieuwe label Gort & Gort produceren Ilja & Klaas alleen nog: de Zero, de Prestige (Sauvignon blanc en Merlot) en hun liefdeswijn; de prijswinnende Château Gort & Gort Bordeaux Supérieur. De Gort & Gort wijnen blijven exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en Cordier-dochter Oud Reuchlin & Boelen.