De hoeven van een ezel moeten zeker eens in de drie maanden worden bekapt. Daarbij zijn hoevenkrabber en vijl onmisbare instrumenten. Ondervinden de hoeven weinig natuurlijke slijtage, dan is vaker bekappen noodzakelijk.
Voor de hoeven is het noodzakelijk dat de ezels op een schone, droge ondergrond staan en dat ze dagelijks bewegen. Je kan zelf geregeld de binnenkant van de hoeven controleren. Vraag aan de hoefsmid of je dierenarts hoe je dit best doet. Minstens vier à vijf keer per jaar moeten de hoeven bekapt worden.
Ezel hoeven zijn harder dan die van paarden. En ze hoeven in de regel niet zo hard te werken dat bescherming van hoeven door middel van ijzers noodzakelijk is. Sterker nog: een hoefijzer verhindert de hoefwerking. Hoefwerking wil zeggen dat als de ezel een poot neerzet, de hoefwand een paar millimeter uitzet.
1- Voeding : ezels eten naast gras en hooi ook bieten, wortels, rapen, aardappels, brood, krachtvoer enz. Ezels eten kortom zowat alles. Maar ezels zijn geen vuilbakken die leven van keukenafval. Sommigen zaken zijn gezond voor je ezel, anderen zijn ronduit giftig voor het dier.
Dat balken gebruiken ze om de groep bij elkaar te houden, en om alle andere ezels in de omgeving te laten weten dat er een ezel in de buurt is. In het wild zijn het vooral de dominante hengsten die balken.
Een ezel bijt meestal om aandacht te krijgen, om bij zijn eigenaar/verzorger in de smaak te vallen of om met hem of haar om de leiderspositie te vechten. Geweld, zoals aan de oren trekken en de lippen draaien, is niet het goede antwoord op dit gedrag.
Sommige planten zijn namelijk giftig voor ezels en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Planten waarvan bekend is dat ze min of meer giftig zijn, zijn onder andere de acacia, adelaarsvaren, reuzenberenklauw, eikels, kruisbes en klimop.
Ezels zijn kuddedieren, ze kunnen slecht alleen zijn. Houd hen daarom bij voorkeur met soortgenoten. Ezels communiceren met elkaar door gebruik van hun oren, staart, lichaamshouding en met geluiden. Het duidelijkste geluid is het balken, dat over een afstand van enkele kilometers te horen is.
Vocht en tocht ligt altijd op de loer, waar een ezel slecht tegen kan. Ezels regenen tot op hun huid nat, in tegenstelling tot paarden. Een goede stal, waar zij altijd in moeten kunnen, is een noodzaak.
Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd. In het wild balken veelal de dominante ezels, ook wel hengsten genoemd. Merries en veulens balken een stuk minder, tenzij de merries hengstig zijn.
Waaruit bestaat de aantrekkingskracht van de ezel: ze hebben een zachte vacht, zijn slim en leergierig, zijn kalm en blijven rustig staan, ze reageren op mensen en gaan graag met ze om. De ezel heeft prettige karaktereigenschappen zoals geduld, zelfstandigheid, doordachtheid, behaagzaamheid en trouw.
Afhankelijk van grootte en beweging en vooral van voedsel drinken ezels gemiddeld zo'n 18 liter per 24 uur. Vooral in de winter bij het voederen van hooi, drinken de ezels veel.
Een ezel drinkt ongeveer 15-30 liter water per dag. Aangezien de dagelijkse hoeveelheid sterk varieert is een automatische vuller de beste oplossing. De rammen drinken als ze dat doen ongeveer 15 liter water, terwijl de vrouwtjes ongeveer 4 liter per dag drinken, een lammetje drinkt ongeveer 0,6 liter per dag.
Ruwvoer voor jouw ezels
De richtlijn die je mag aanhouden, is 1,5% van lichaamsgewicht aan droge stof per dag. Voor een ezel van 200 kilo kom je hiermee, afhankelijk van het % droge stof, ongeveer uit op 3-4 kilo ruwvoer per dag.
Ezels houden van aandacht. Geef dit door het dier regelmatig te aaien of tegen hem te praten, maar ook borstelen is een vorm van aandacht.
Volgende oefening: leg het halster voor de ezel neer, laat het even liggen en pak het daarna in de handen. Blijft de ezel staan: belonen. Rent hij weg: blijf wachten tot hij terugkomt en probeer het nogmaals, totdat het wel lukt. Volgende stap: aai de ezel met het halster over de hals.
De merries en veulens balken een stuk minder, tenzij ze gescheiden zijn van hun groep of als de merries hengstig zijn. Als huisdier balken ezels veel vaker, voornamelijk tijdens de voertijd en in antwoord op balken van andere ezels. Alleen gehuisveste ezels balken voortdurend; zij roepen om gezelschap.
Wat bij ezels in de tweede plaats op lachen lijkt, is – net als bij paarden en geiten – gapen. In tegenstelling tot hoe honden en katten gapen trouwens, want dat ziet er net uit als bij mensen. We gapen als we moe zijn, het koud hebben of als onze hersenen afgekoeld moeten worden.
Ezelvlees kan vers genuttigd worden of worden verwerkt in vleeswaren. Vers ezelvlees wordt gebraden of gebruikt voor stoofpot, zoals de Noord-Italiaanse stufato d'asino en tapulon.
De aanschaf van een mini ezel, ook wel dwergezel genoemd, kan heel erg in prijs verschillen. Waar een erkend fokker er soms wel een paar duizend euro voor vraagt, kunt u er ook voor kiezen om een ezel te kopen via marktplaats, waar een ezel soms maar voor zeshonderd euro verkocht wordt.
Temmen. De speler kan een ezel temmen op dezelfde manier als een paard. De speler kan de inventaris van een getemde ezel op dezelfde manier openen als bij een paard. Ezels kunnen niet uitgerust worden met een paardenharnas, maar enkel met kisten, net zoals muilezels.
Water. Ezels zijn heel precies over wat ze drinken en moeten altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Een stevig vastgezette emmer of zelfvullende waterbak is ideaal, maar zorg wel dat deze dagelijks wordt verschoond.
Ezels hebben in de zomer voldoende aan gras, aangevuld met vezelrijk, schoon, droog, schimmelvrij, stengelig hooi en tarwestro. Wordt de ezel te dik van het gras in voorjaar en zomer, zet hem dan op een rantsoen van 25% hooi, 75 % stro en een liksteen. In de winter blijft stro voor de ezel een belangrijke voedingsbron.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.