Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken.
De meeste mensen die besmet zijn met darmparasieten hebben sowieso last van buikpijn, maar ook treedt er vaak misselijkheid op, ze kunnen zich wattig in het hoofd voelen, vermoeid voelen of wat depressief.
Hoe kan Giardia infectie behandeld worden? Giardiasis hoeft niet altijd te worden behandeld. Soms gaat de infectie vanzelf over. Bij mensen met veel klachten of met afweerstoornissen, kan een Giardia infectie behandeld worden met een medicijnen zoals metronidazol.
Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Je arts zal vooral aan giardiasis denken als je diarree of buikkrampen hebt die langer dan een week duren en/of als je terugkomt uit een gebied waar deze infecties vaker voorkomen.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Momenteel is 2 verschillende medicatie voor handen tegen Giardia: Metronidazol en panacure. Als de medicatie niet goed aanslaat, betekend dit meestal niet dat de medicatie niet werkt, maar dat er sprake is van her besmetting of dat de darmen ernstig zijn beschadigd. Elke keer de kuur verlengen heeft geen zin.
Giardia wordt behandeld met een meerdaagse kuur met Fenbendazol (bijv. Panacur) of Metronidazol. Verder is het van belang: Alle dieren in het huishouden te behandelen (dus ook katten!)
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Hoe kouder en vochtiger de omgeving, hoe langer de parasiet infectieus blijft. In water kouder dan 10°C kan deze parasiet bijvoorbeeld tot 3 maanden overleven. In een droge omgeving met direct zonlicht is de cyste “slechts” enkele dagen infectieus.
U kunt er vanuit gaan dat alle Giardia parasieten dood zijn als een besmet dier een week niet in een droge lichte ruimte is geweest.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden. Het is belangrijk te beseffen dat ook mensen ziek kunnen worden van Giardia.
Hiervoor kun je een speciaal schoonmaakmiddel krijgen bij je dierenarts, wat erg goed werkt tegen Giardia (het middel heet hibicet). Dit is een roze zeep die je op kan lossen in water. Met dit sopje kun je ook goed je hele huis (of in ieder geval de kamers waar je kat komt) schoonmaken.
Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Zoönosen komen regelmatig in het nieuws. Denk hierbij aan Q-koorts, maar ook gekkekoeienziekte en hondsdolheid zijn bekende zoönosen.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Behandelen van de omgeving
Giardia kan lang in de omgeving aanwezig blijven, daardoor is het mogelijk dat de hond zich opnieuw besmet. Hoe kouder en hoe vochtiger de omgeving hoe langer de Giardia besmettelijk kan blijven. Daarom is het belangrijk om de omgeving te behandelen. Heet water kan de parasiet doden.
Als de infectie niet over is, kan de andere kuur (Metrazol of Panacur) worden ingezet. Als de infectie wel over is, maar de diarree nog aanhoudt, moet de hond op een Intestinal Dieet worden gezet om de darm verder te laten herstellen. Giardia is niet alleen besmettelijk voor honden en katten maar ook voor mensen.
Giardia en voeding zijn gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. Om hen van hun levensonderhoud te beroven en te voorkomen dat ze zich voor onbepaalde tijd voortplanten, moet je bij Giardia voeding met een laag koolhydraatgehalte.
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, maar komt ook regelmatig voor bij katten. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Daarnaast is het advies om dagelijks te dweilen met een desinfecterend (chloorhoudend)middel (bijvoorbeeld Dettol). Op de 3e en 5e dag na de start van de behandeling is het verstandig om uw huisdier te wassen, aangezien de eitjes van Giardia in de vacht zouden kunnen zitten.