Een IP-adres bestaat altijd uit 4 nummers, gescheiden door een punt, waar elk nummer een bereik kan hebben tussen 0 en 255. Een voorbeeld van hoe een IP-adres eruit kan zien is 192.0.2.197.
IP-adressen worden uitgedrukt in een reeks van vier getallen. 192.158.1.38 is bijvoorbeeld een IP-adres. Elk getal in de reeks kan variëren van 0 tot 255. Het volledige IP-adresbereik gaat dus van 0.0.0.0 tot 255.255.255.255.
Soorten adressen
Dynamische IP-adressen worden vaak voor inbelaccounts (dialups) en mobiele internetverbindingen gebruikt. Privé-IP-adres versus routeerbaar IP-adres. Een privé-IP-adres is een adres uit de in RFC 1918 beschreven adresruimte. IP-adres volgens IPv4 versus IP-adres volgens IPv6.
iPhones, iPads, Macs, IP camera's, slimme thermostaten, sonos speakers, etc hebben allemaal een iP adres om te kunnen communiceren op je lokale netwerk (LAN).
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Je openbare – oftewel externe – IP-adres is in tegenstelling daartoe een adres dat door je internetprovider wordt verstrekt. Deze is in principe zichtbaar voor het hele internet zodra er dataverkeer vanuit je thuisnetwerk ontstaat. Deze wordt dan ook door servers geregistreerd wanneer je een website bezoekt.
Je IP-adres vinden
Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
Dankzij je IP-adres weten de websites die je bezoekt, waar ze hun informatie naartoe moeten sturen. Je IP-adres zit echter ook gekoppeld aan je locatie, waardoor iedereen die je IP kan zien, weet waar jij bent. Daarom kiezen veel mensen ervoor hun IP-adres te verbergen.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
192.168.0.0/24 betekent 192.168.0.0 met een netmask van 24 bits, dwz 255.255.255.0. Zo'n notatie geeft aan dat je de eerste 24 bits van een ip adres wilt gebruiken als het netwerk adres, en de laatste 8 bits als het host adres.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
Het oorspronkelijke ip-adres kun je vinden door in de message headers te zoeken naar X-Originating-IP:. Als deze ontbreekt dan kun je zoeken op Received: al zul je dan voor iedere computer die het e-mailbericht heeft doorgestuurd één regel vinden – neem dan het onderste ip-adres.
De router benaderen
Sluit de router met een netwerkkabel aan op de netwerkaansluiting van je computer of laptop. Via een internetbrowser kun je in het configuratie menu van de router komen. De router benader je door het ip adres als internetadres in de browser in te voeren, vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.0.1.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Hoe kun je controleren of je bent gehackt? Ga naar de website Have I Been Pwned? Je vult je e-mailadres in en het programma gaat alle hacks na. Als je e-mailadres op een slecht beveiligde server staat, kan het zomaar zijn dat je al eens gehackt bent in het verleden.