Met deze glazen broodbakvorm bereid je thuis eenvoudig een heerlijke broodmaaltijd. De rechthoekige bakvorm is gemaakt van borosilicaatglas, een veilig materiaal dat vrij is van schadelijke stoffen. Zo geeft de broodbakvorm nooit smaakjes af aan het brood, en zal deze ook niet opnemen.
Glazen bakvormen zijn een perfecte keuze als u graag de voortgang van uw brood wilt volgen tijdens het bakken. Glas biedt een gelijkmatige warmteverdeling en houdt warmte goed vast, wat resulteert in een gelijkmatige garing en een mooie bruine korst.
De veilige oventemperatuur voor een pyrexschaal is minder dan 450F (232C). Hoewel dit misschien niet zo heet is als een gietijzeren Dutch Oven, kun je je zuurdesembrood nog steeds succesvol bakken op deze temperatuur.
Zo zorg je dat je brood op de juiste temperatuur wordt gebakken en voorkom je een mislukt brood. Je hebt niet voor elke broodtype per se een bakvorm nodig, wanneer het deeg stevig genoeg is of wanneer je zachte broodjes bakt, kun je het brood prima bakken op een ovenschaal.
Als je een brood in de normale vorm wilt bakken, dan kun je het beste gaan voor een klassiek broodbakblik. Een klassiek blik heeft rechte zijkanten en is iets kleiner en breder dan een cakevorm.
Een broodpan is een rechthoekige pan die is ontworpen om broden te bakken en kan worden gemaakt van metaal, glas en aardewerk. Ze worden vaak gebruikt om gistbrood te maken en ze zijn essentieel voor desserts zoals bananenbrood of pondcake.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
Geen probleem! Je kan zelfs verschillende vormen brood bakken zonder broodbakvorm… Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Glazen taartplaten zijn ideaal, vooral voor beginners, omdat je de plaat kunt optillen om de onderkant van de korst te controleren en te kijken of deze bruin is, niet verbrand of rauw. Houd je glazen taartplaten dus vast, maar zoek een stevige aluminium pan voor je volgende brood, focaccia of partij broodjes (via Bon Appétit).
Lekker schoon in glas
Glazen ovenschalen zijn ideaal schoon te maken. Geen gedoe met lastige restjes die achterblijven na het bereiden en bewaren van maaltijden. Bij glas is het een kwestie van afspoelen, de afwasmachine in en klaar!
Dit is met groot succes gebruikt door veel No-Knead bakkers. Ovenbestendige ovenschaal – Eigenlijk is elke ovenbestendige ovenschaal geschikt . Controleer de documentatie en zorg ervoor dat het veilig is tot temperaturen van 500°F, gewoon om aan de veilige kant te zijn.
Glazen schaaltjes die niet bedoeld zijn voor de oven, kunnen bij flinke temperatuurverschillen alsnog barsten. Het dikkere glas waarvan ovenschalen zijn gemaakt, is veel beter bestendig tegen de hitte in een oven. Kijk vooral ook uit met decoraties op schalen en kommen, die zijn niet allemaal hittebestendig.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
Hoe meer water er in het deeg zit, hoe zachter en luchtiger het brood vaak wordt. Zorg er wel voor dat je het deeg nog goed kunt hanteren, maar het mag aan de plakkerige kant zijn. Een hydratatiepercentage van rond de 65-75% (afhankelijk van het type brood) kan goede resultaten opleveren.
Gebruik een bakplaat
Broodjes, boules (een rond brood), gevlochten broden en veel sodabroden worden direct op een bakplaat gebakken, zonder dat er een bakplaat nodig is. Als u brood op een bakplaat wilt bakken, zoek dan naar broden die hun vorm behouden (u wilt hier geen al te zacht deeg).
Zelf broodjes bakken kan goedkoper zijn dan in de winkel gekocht brood. Dit hangt af van het soort meel, zoals volkoren meel, dat je gebruikt en hoeveel je ervan koopt, maar een zak meel voor alle doeleinden kost een stuk minder per kilo dan een brood, soms maar de helft van de prijs!
De zuurgraad in het zuurdesembrood brengt de fruitige noten in de olijfolie naar voren, waardoor de smaak meer uitgesproken wordt. Het brood biedt ook een geweldige textuur om in te dippen, en de olijfolie is perfect om het brood mee te bedekken, waardoor een heerlijke en bevredigende maaltijd ontstaat.
Met deze glazen broodbakvorm bereid je thuis eenvoudig een heerlijke broodmaaltijd. De rechthoekige bakvorm is gemaakt van borosilicaatglas, een veilig materiaal dat vrij is van schadelijke stoffen. Zo geeft de broodbakvorm nooit smaakjes af aan het brood, en zal deze ook niet opnemen.
Hoewel een ovenschaal dezelfde functie kan vervullen als een reguliere bakvorm, moet je rekening houden met enkele verschillen. Een belangrijk aspect is dat de meeste ovenschalen vaak niet zijn ontworpen voor het gelijkmatig geleiden van warmte, wat invloed kan hebben op de baktijd en kwaliteit van je creaties.
Ze kunnen niet alleen worden gebruikt voor ovenschotels, maar kunnen ook dienen als koekenpan voor vlees en groenten . Ze zijn dus ideaal voor een keuken met beperkte ruimte.
Casserole Dish : Een grote casserole-schaal kan een betrouwbaar alternatief zijn voor uw standaard braadpan. Zorg er alleen voor dat uw casserole-schaal is ontworpen om hoge temperaturen gedurende lange tijd te weerstaan. Gietijzeren koekenpan: De alleskunner van elke zuidelijke keuken kan ook als braadpan dienen.
De schalen zijn geschikt om te gebruiken in de oven tot 260°C. Maar mogen ook in de magnetron, vaatwasser en diepvries. Deze ronde schaal is handig voor het bakken van een taart of quiche. Na het bakken kun je de schaal mooi gebruiken om jouw taart in te serveren!
Net zoals bij brood uit de oven, is het slim om je brood uit de bakvorm te halen en op een rooster te laten afkoelen. Zo krijg je een lekkerder brood én loop je minder risico dat je brood aan het bakblik blijft plakken.