Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent. Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk.
Twee boterhammen, kaas en een plakje ham en gaan! Dat is wel de meest bekende variant van de tosti.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
Een van de theorieën is dat de tosti zijn oorsprong vindt in het middeleeuwse Frankrijk.Toen werden er al broodjes gevuld en gegrild, die 'Croque Monsieur' (krokante meneer) werden genoemd. Maar het echte succes van de tosti begon in de 20e eeuw, toen het in Amerika populair werd als fastfood.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Eén van die redenen is dat er (in ieder geval voor het gevoel) minder korst te eten is. Het grootste oppervlakte van de tosti is namelijk geroosterd brood en gesmolten kaas. Een andere reden is dat een punt van een driehoek makkelijker te dippen is in de ketchup of een andere saus naar smaak.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Waarom is de tosti weer zo populair? Het geheim van een goede tosti zit in de combinatie van brood met een krokante korst en een smeuïge vulling. Een tosti is snel, makkelijk en naar eigen smaak in te vullen. Je kan er een tosti op elk moment van de dag eten.
Kaas is een calorierijk voedingsmiddel en bevat relatief veel verzadigd vet, dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een dubbele boterham met kaas eet.
Een tosti lijkt groter wanneer ie schuin is doorgesneden. Door de scherpe hoeken kun je de tosti makkelijker dippen in saus. Driehoeken zijn interessanter dan vierkanten.
Er ontstaat condensatie onder de sandwich , waardoor al het zorgvuldige krokante maken teniet wordt gedaan. De sandwich is dan misschien nog wel knapperig aan één kant, maar is slap en onaangenaam vochtig aan de andere kant.
Concluderend, ja, diabetici kunnen gegrilde kaas eten, maar met een paar aanpassingen om het gezonder te maken . Kies volkorenbrood, gebruik minder boter en kies voor lichtere kazen. Voeg wat groenten toe voor extra voedingsstoffen en zorg ervoor dat u uw portiegroottes in de gaten houdt.
Nee!Aan de samenstelling in voedingswaarden verandert er namelijk niks als je van je boterham een tosti maakt. Een tosti bevat dus niet ineens meer calorieën dan een gewone boterham met (ham en) kaas. Pas alleen wel op met de zwarte randjes, deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
Of je nu last hebt van maagklachten of gewoon wat koolhydraten wilt eten op de bank, brood is een klassiek comfortfood om te eten als je ziek bent. Van toast tot gegrilde kaas tot pindakaas en jam, simpele sandwiches zijn een populair comfortfood als je ziek bent .
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame! Met Nederlandse kaas en ham en een gebakken eitje on top! En dat gebakken eitje (en bechamel) is het verschil met een croque monsieur.
Een tosti. Dat is een croque monsieur voor veel mensen. Maar een échte Franse croque monsieur maak je met roomboter in de pan, met bechamelsaus en gruyère. Dit is een prima lunch voor een brakke zondag.