Oppervlakten eisen. De ondergrond moet goed vlak, poreus, schoon en droog zijn. Let op: onder invloed van vocht kan bijvoorbeeld hout en plaatmateriaal kromtrekken waardoor daarop gelijmde tegels loskomen.
De ondergrond moet voor het leggen van de tegels stevig, barstvrij, schoon en vlak zijn. Oneffenheden moet je eerst egaliseren. Breng vloeibaar egalisatiemortel aan en behandel vervolgens het oppervlak met een primer. Gebruik flexibele randstroken om krimpschuren te voorkomen.
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen.
Volledig houten platen (multiplex) en houtvezelplaten (spaanplaten of cementgebonden spaanplaten) zijn met de huidige stand der techniek niet geschikt om rechtstreeks op te tegelen.
Dat kan zeker, mits een goede primer. Zelfde primer als voor tegel op tegel. Elke lijmfabrikant heeft die primer : de technische fiche volgen. Er zitten af en toe wel wat verschillen kwa voorbereiding (zie @Kristof01) en toepassing; dat hangt af van de samenstelling van die primer.
Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
Gronderen/voorstrijken van de houten ondergrond
Voor een houten vloer of wand heb je dan de Weber. sys 832 9 mm of Kiwitz DMT 925. Deze mat wordt volledig op de ondergrond verlijmd en zorgt ervoor dat schuifspanningen uit de ondergrond worden geabsorbeerd zodat het tegelwerk wordt beschermd.
Ook op OSB kan je tegelen. Neem ook nu weer een dikke plaat nemen van minimaal 18 mm.
Als de cementdekvloer niet droog en niet vlak is, raden wij af om te betegelen. Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Keramische tegel: Voor een oprit is een minimum dikte aanbevolen van 2 cm. Voor een terras is 1cm al voldoende. Stilstaand water is de belangrijkste vijand van een betegeld oppervlak. Een vocht doorlatende ondergrond is zeer belangrijk.
Kies altijd voor een watervaste plaat wanneer je gaat tegelen op multiplex, underlayment of OSB platen. Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm.
Zorg voor een drainerende ondergrond en maak die stabiel. Dat doe je met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm), met maximaal 100 kg cement per kubieke meter (1 deel cement per 11 delen zand). Verspreid dat mengsel gelijkmatig met een dikte van 10 cm en voorzie 15 % overdikte.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Het beste antwoord. Maximaal 2 uur. Verwerkingstemperatuur: Vanaf 5° tot 25° C (temperatuur van zowel de omgeving als de ondergrond). Gereedschap: Vachtroller, kwast of spuit.
Een primer kan je omschrijven als een hechtmiddel. Het dringt door in de ondergrond en zorgt ervoor dat de verf goed aan de tegels blijft zitten. Er zijn primers voor diverse soorten ondergrond. Voor tegels met een ruw oppervlak is Scanofloor Clearprimer geschikt.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Witte houtlijm is dan normaal voldoende geschikt, net als voor het verlijmen van de balken. Witte houtlijm is goedkoper en veel properder dan de PU. Gebruik wel D3, deze kan al wat vocht hebben (maar niet geschikt voor buiten). De OSB wordt tand-groef verlijmd en zwevend gelegd.
Een ontkoppelingsmat is een soort van ontkoppelingssysteem dat men tussen de vloerafwerking (bv. tegels) en de dekvloer plaatst. De ontkoppelingsmat moet ervoor zorgen dat de spanningen, bewegingen en trillingen niet (of slechts gedeeltelijk) van de dekvloer naar de vloerbetegeling worden overgedragen.
Je kunt een houten vloer niet direct betegelen, de tegelvloer zal dan barsten door de werking van de houten ondergrond. Voor een goede ondergrond gebruik je daarom zwaluwstaartplaten. Hierop stort je vervolgens beton, en daarna komen de tegels erop.
Gesloten noemen we ondergronden met bijvoorbeeld bestaande tegels, betonemaille, gesloten verflagen, granitovloeren en/of vloeren op epoxy- of polyurethaanbasis.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
De wedi plaat is een kant-en-klare bouwplaat die je eenvoudig kunt monteren in je badkamer of toilet. Zoals een achterwand hangend toilet. De platen zijn populair omdat ze waterdicht, egaal en makkelijk te betegelen zijn. De wedi plaat kun je herkennen aan de blauwe kern en grijze buitenkant.
Of ben je jouw eigen houten vloer zat en wil je er een nieuw mooie vloer op leggen? Een van de opties is een PVC vloer. Een PVC vloer leggen op houten ondervloer is goed mogelijk. Dit betekent dat je een prachtige PVC vloer kunt leggen bovenop je bestaande houten vloer.