De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis). Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis).
De hoofdleiding is een verdeelleiding vanaf de hoofdkraan en heeft meestal een diameter van 22 mm. De belangrijkste aanvoerleidingen hebben doorgaans buizen met een diameter van 15 mm. Voor tappunten binnen en buiten wordt 12 of 15 mm gebruikt. Op deze manier heb je overal voldoende waterdoorstroming en waterdruk.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
De combinatie van aluminium en kunststof zorgt voor een zeer flexibel en goed te buigen alternatief, ten opzichte van koper leidingen. Bovendien is een Meerlagenbuis niet gevoelig voor corrosie, wat bij een koperen leiding wel zo is. Een lange levensduur van een Meerlagenbuis is dus gegarandeerd!
Het gebruik van een mantelbuis voorkomt dat chemische stoffen invloed hebben op uw waterleiding.
Naar alle parkeervakken moet een leidingdoorvoer worden gemaakt. Dat betekent het aanleggen van een mantelbuis.
1. Bij een gasleiding in een vochtige ruimte, zoals een kruipruimte, is een mantelbuis verplicht. Bij een eventuele lekkage zorgt deze mantelbuis ervoor dat er geen gas in de kruipruimte stroomt. Het gas wordt via de ruimte tussen mantelbuis en gasleiding afgevoerd naar de begane grond.
Nog altijd krijgen jaarlijkse vele huiseigenaren – ook van nieuwe woningen - te maken met lekkages in koperen leidingen veroorzaakt door putcorrosie. Bij deze vorm van aantasting vormen zich zeer kleine putjes in het oppervlak van een waterleiding, met alle gevolgen van dien.
Doorgaans wordt de mantelbuis 40 mm en de mantelbuis 50 mm het meest gebruikt. Vaak wordt er bij het beschermen van meerdere kabels ervoor gekozen om meerdere mantelbuizen met een diameter van 40 mm of 50 mm te plaatsen.
Koper combineert enkele sterke punten. Een koperen buis is hittebestendig, de buis geleidt de warmte goed, is bestand tegen koude temperaturen en tegen een hoge drukweerstand. Uiteraard hoef je met een koperen buis geen zorgen te maken over roestvorming, want koper is corrosiebestendig.
Je kunt een waterleiding het beste aanleggen met flexibele meerlagenbuizen in plaats van gewone buizen. Een flexibele meerlagenbuis is zeer geschikt voor drinkwaterinstallaties, voor cv-installaties en voor sanitairinstallaties. Bovendien zijn deze slangen breed toepasbaar, omdat ze zo flexibel zijn.
De meeste nieuw aangelegde waterleidingen voor drinkwater in Nederland zijn gemaakt van PVC, dit zijn gele buizen met een blauwe streep. Oudere leidingen bestaan daarnaast nog vaak uit gietijzer of cementhoudende leidingen, zoals asbestcement. Die laatste zijn veilig, omdat het risico van asbest ligt bij het inademen.
Maximaal mag de waterleiding nog 5 lengtes die gelijk staan aan de diameter van de hoofdleiding doorlopen. Deze regel is belangrijk om de legionellabacterie in het leidingsysteem te voorkomen.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
Het type kunststof blijkt van grote invloed op de bacteriële veiligheid van leidingmaterialen. Daarentegen zijn koperen leidingen eigenlijk een veiligere keuze, als we puur kijken naar bacteriële veiligheid van drinkwatersystemen.
De koperen buizen zijn verkrijgbaar vanaf 1 meter lengte (en per meter) en in de diameters: 12mm, 15mm, 22mm, 28mm en 35mm. De buizen kunnen tot 5 meter lengte gewoon bezorgd worden.
Hoeveel verschillende soorten kabels er door één mantelbuis heen passen, hangt af van de dikte van de mantelbuis. De meeste verschillende soorten kabels kunnen met elkaar in één mantelbuis, maar elektrakabels leg je niet met andere kabels in een buis. Dit is niet gebruikelijk, omdat doorslagspanning kan ontstaan.
Polyvinylchloride (PVC)
Voor de aanvoer van water gebruikt men zogenaamde 'druk'-PVC leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16 bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Een mantelbuis is een buis die in de grond of in een wand geplaatst kan worden. In de mantelbuis kunnen kabels en elektriciteitsleidingen geplaatst worden. Ook voor andere leidingen, zoals die voor water en gas, zijn mantelbuizen geschikt. De buis heeft als doel om de inhoud te beschermen.
Kalk in het water zorgt juist voor een soort beschermlaagje aan de binnenkant van de leidingen.” Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer.
Heeft u tegelijk ook last van een slappe waterstraal tijdens het douchen? Dan is de kans groot dat uw leidingen aan de binnenkant aangetast zijn. Roest of corrosie ontstaat wanneer metaal in contact komt met water en zuurstof. Gecorrodeerde leidingen veroorzaken niet alleen een lagere waterdruk en gekleurd water.
Wil je de mantelbuis onder de grond gebruiken? Zorg er dan voor dat je deze minstens 60 cm diep plaatst.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.