Omdat etalagebenen een teken zijn van vaatvernauwing, is ook de kans op andere hart- en vaatziekten groter. De levensverwachting van mensen met etalagebenen is daardoor tien jaar korter dan die van mensen zonder deze problemen.
De acute pijn van etalagebenen, veroorzaakt door slagaderverkalking in je benen, kan worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut. Uit recente studies blijkt dat nog veel mensen met etalagebenen worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan.
Deze ziekte veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in uw been. Als u loopt, krijgt u de klachten. Als u stilstaat, verdwijnen ze binnen 10 minuten. Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding.
Deze ziekte veroorzaakt pijn, kramp of een doof/moe gevoel in uw been. Als u loopt, krijgt u de klachten. Als u stilstaat, verdwijnen ze binnen 10 minuten. Maatregelen zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding.
Regelmatig bewegen met een matige intensiteit, bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen of joggen, is voor mensen met etalagebenen zeer geschikt . Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag looptraining doen, verder en langer kunnen lopen, waarbij de loopafstand soms met wel 90% verbeterde.
Om het bloedvat weer te sluiten kan de chirurg een stukje van uw eigen ader of een stukje kunststof gebruiken. Dit noemen we een patch. Bypass: een bypass is een omleiding langs de vernauwing of verstopping heen. De vaatchirurg kan een omleiding maken van kunststof (vaatprothese) of van een ader uit uw eigen been.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Dus niet schuifelen of drentelen maar lopen in een wandeltempo zonder onderbrekingen. Dit betekent dat het uitlaten van de hond in de regel niet onder looptraining valt. De meeste claudicatio-patienten hebben een pijnvrije loopafstand van ongeveer 40 tot 250 meter (of meer).
De ziekte wordt om die reden aangeduid als 'etalagebenen'. In Nederland hebben naar schatting 85.000 mensen last van etalagebenen. Het merendeel van deze groep (70 tot 80%) heeft last van inspanningsklachten. Bij 10 tot 20% van de mensen verergeren de klachten binnen 5 jaar.
Bij Etalage benen komt na een stukje lopen pijn, kramp of vermoeidheid in uw been of benen opzetten. Steeds wanneer u maar even stilstaat dan verdwijnt/verminderd deze pijn. Het kan ook voorkomen dat u klachten pas erger worden wanneer u gaat traplopen of sneller gaat lopen.
Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen. U krijgt een persoonlijk trainingsschema om 2 à 3 keer per week te trainen. De therapeut zal u een goede looptechniek aanleren. Daardoor verminderen de pijnklachten.
U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen. Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden.
Wat is perifeer arteriëel vaatlijden? Perifeer arteriëel vaatlijden, ook wel claudicatio intermittens en in de volksmond etalagebenen genoemd, treedt op wanneer de slagaders in uw benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen.
Pentoxifylline zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt. Artsen schrijven het voor bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.
Vergoeding. Perifeer arterieel vaatlijden of 'etalagebenen' wordt gezien als chronische aandoening door de ziektekostenverzekeraar, gedurende 1 jaar.
Bij etalagebenen zijn de arteriën van het been vernauwd. Als men dan gaat lopen, stroomt er te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor ontstaan de klachten. Door stil te staan komen de spieren tot rust.
In het St. Antonius Ziekenhuis zijn drie vaatchirurgen gespecialiseerd in dit ziektebeeld met uitgebreide expertise in deze operatie.
Het ontstaan
Als de slagaders ziek worden, is er sprake van slagaderverkalking. Het bloed stroomt dan slechter door de bloedvaten, waardoor er te weinig zuurstof bij de spieren in de benen terechtkomen. Slagaderverkalking is dus de ziekte die de etalagebenen heeft veroorzaakt.
Etalagebenen ook wel Claudicatio Intermittens, Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) of rokersbenen genoemd is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door atherosclerose (aderverkalking).
Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een 'doof' gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term 'etalagebenen'.
Daarbij heb je pijn in je benen. Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been.Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht.