Een asielzoeker hoort binnen 6 maanden van de IND of hij een verblijfsvergunning krijgt. De IND kan deze termijn verlengen tot maximaal 15 maanden. Bijvoorbeeld als er meer onderzoek nodig is.
Verblijfsvergunning voor 5 jaar
Mensen met een asielstatus krijgen eerst een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (5 jaar). Deze vergunning wordt na 5 jaar meestal omgezet in een vergunning voor onbepaalde tijd. Behalve als er belangrijke redenen zijn om de vergunning in te trekken.
Onder deze voorwaarden mag je betaald werken:
Je mag maximaal 24 weken per jaar (52 weken) werken. Als artiest mag je maximaal 14 weken werken. Jouw werkgever heeft een tewerkstellingsvergunning (TWV) om jou in dienst te nemen.
Je verblijf na de asielprocedure
Je hebt recht op opvang totdat de gemeente een huis voor je gevonden heeft. je in de Verlengde Asielprocedure (VA) zit. de IND je asielaanvraag heeft afgewezen. Je mag nog 28 dagen in een AZC blijven.
Zolang de asielprocedure loopt, hebben asielzoekers het recht om in het land te blijven. Mensen die na het doorlopen van de asielprocedure niet in aanmerking komen voor bescherming als vluchteling, hebben geen recht op verblijf in Nederland. Zij kunnen worden uitgezet naar hun land van herkomst.
Ja, gemeenten hebben de wettelijke taak om asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen een plek te geven om te wonen. Het COA brengt mensen met een verblijfsvergunning in contact met de gemeenten. Daarna moet de gemeente zorgen voor een woning, zoals een zelfstandige (huur)woning of een gedeelde woning.
En die financiële toelage? Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is 'zakgeld'.Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week.
Veelvoorkomende situaties zijn: Asielzoekers die geen recht hebben op asiel maar een leven in de illegaliteit verkiezen boven terugkeer. Bijvoorbeeld door schaamte voor vrienden en familie of in hun thuisland gemaakte schulden om de reis te kunnen afleggen.
De meeste asielzoekers die in Nederland asiel aanvragen, krijgen een verblijfsvergunning. In 2022 gold dat voor ongeveer 78% . Je mag hier blijven als je in het land van herkomst gevaar loopt door oorlog, geweld of vervolging.Armoede, honger, natuurrampen en andere redenen leiden niet tot een verblijfsvergunning.
Hoe lang duurt een asielprocedure gemiddeld? Doordat het aantal asielaanvragen al langer veel hoger is dan waar de IND op ingericht is, duurt de asielprocedure voor de meeste mensen op dit moment gemiddeld 9 maanden tot een jaar.
Een logeerperiode duurt in principe maximaal 3 maanden. In sommige gevallen kan deze periode in overleg worden verlengd. Tijdens het logeerverblijf houden statushouders recht op basisvoorzieningen van het COA zoals weekgeld en de toegang tot medische zorg. Alleen het recht op een plaats (bed) in het azc vervalt.
Onder meer voor de kosten van de opvang. Hij mag 25% van de inkomsten houden, tot maximaal € 246,00 per maand. Verdient iemand meer dan het bedrag dat hij het COA moet betalen? Dan mag hij de rest van de inkomsten houden.
Reizen tijdens je eerste 90 dagen in Nederland
Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit heet de 'vrije termijn'.
Wat is het verschil tussen een vluchteling en een asielzoeker? Niet iedere asielzoeker is een vluchteling. Een asielzoeker vraagt bescherming aan in een ander land, maar er is nog niet bepaald of hij of zij inderdaad internationale bescherming nodig heeft.
De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn € 76,60 per dag.
Asiel krijgen of terugkeren
Alle vluchtelingen die de EU binnenkomen, mogen asiel aanvragen. Zij moeten dit doen in het eerste land waar zij komen. Mensen zonder recht op asiel moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Of naar een ander land dat veilig is.
De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: landen die de meeste vluchtelingen opvangen: Turkije (3,6 miljoen)Iran (3,4 miljoen)Colombia (2,5 miljoen)
In 2022 vragen 35.535 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is een stijging van 10.849 ten opzichte van 2021, toen 24.686 mensen bescherming zochten. Een derde van de asielaanvragen is van Syriërs, daarna zijn de grootste groepen Afghanen en Turken met allebei ongeveer 8% van het totaal.
In 2022 vertrokken (op papier) 8600 vreemdelingen uit Nederland, minder dan in de jaren daarvoor. Van de helft van hen is ook niet zeker dat ze Nederland verlaten hebben, zij vertrokken 'zonder toezicht'.
Van de asielzoekers die definitief worden afgewezen (in 2019 waren dat er 26.000, in 2020 nog eens 19.000), vertrekt ongeveer de helft 'aantoonbaar', waarvan weer de helft onder dwang. Duizenden asielzoekers verdwijnen ieder jaar.
Om het wat preciezer te duiden: het aantal asielzoekers dat een eerste asielaanvraag heeft ingediend in de eerste helft van 2023 ligt 1.441 personen hoger dan in de eerste helft van 2022 (14.901 in 2023 vs.13.460 in 2022).
Gezondheidszorg asielzoeker
Omdat ze meestal weinig geld hebben, hoeven ze geen eigen bijdrage te betalen. Ook geldt voor hen geen eigen risico. De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering. De kosten hebben daarom geen gevolgen voor de premie die andere verzekerden betalen.
Het geld voor de opvang van asielzoekers komt uit de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) betaalt een deel van de opvang.
De meeste asielzoekers hebben geen eigen middelen. Zij ontvangen daarom maaltijden of eetgeld. Later komt daar leefgeld bij. Eetgeld en leefgeld keren we wekelijks uit als weekgeld.