Op de tong druppelen m.n. achterin de bek geeft juist een groot risico tot verslikken of vocht in de luchtpijp wat weer kan leiden tot ernstige problemen. Beste is om de nek van de kip goed te strekken en het spuitje loodrecht, zonder druk in de keel te laten zakken, voorbij de luchtpijp en die dan leeg te drukken.
Bij een lichte verstopping kunt u de kip warm water of plantaardige olie laten drinken en de krop masseren in de hoop dat de inhoud loskomt en de verstopping wordt opgelost. Als dit niet helpt en de krop hard en vol aanvoelt is het verstandig om met de kip naar de dierenarts te gaan.
Houd de kip met zijn rug naar beneden en zorg ervoor dat de kop naar beneden hangt. Masseer langzaam de massa voorzichtig richting de snavel zodat het naar buiten komt om de inhoud van de krop te verwijderen.
Snot bij kippen (acute snot)
De kippenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie (Mycoplasma Gallisepticum). Snot slaat op de ogen, longen, neusholtes, luchtpijp en de luchtzakken. De symptomen hiervan zijn: Hoesten.
Een verkoudheid of luchtweginfectie is meestal makkelijk en snel te herkennen bij kippen, omdat een kip dan vaak niest. Dit lijkt vaak onschuldig, maar als het niet wordt behandeld kan het iets vervelends worden. Dit wordt ook vaak snot genoemd.
Bij deze vorm zijn er verschillende lichaamszenuwen aangetast. De ziekte verloopt in de meeste gevallen chronisch en de uitvalsymptomen zijn voornamelijk asymmetrisch. Klassieke Marek kun je herkennen aan: Draainek.
Een kip zal zonder hulp zelfs 21 dagen niet eten of drinken als zij broeds is en op haar eieren zit. ... en daar kunnen ze niet tegen. Broedse kippen leggen meestal een nest van tussen de 10 en 20 eieren.
Een wandelende kip is altijd een beetje een grappig gezicht. Kippen moeten namelijk hun kop stilhouden om details scherp te kunnen zien – denk aan voedsel of roofdieren die hun pad kruisen. Hun ogen kunnen namelijk niet zo vlot van links naar rechts en van boven naar onder draaien zoals wij mensen dat kunnen.
Een kip heeft een snelle stofwisseling. Voor een goede spijsvertering is daarom veel drinkwater nodig. Het ligt eraan welk seizoen het is, hoeveel eieren of vlees de kip oplevert en de omgevingstemperatuur, maar gemiddeld drinkt een kip dagelijks tussen de 150 en 300 cc water. Dat is ongeveer een koffiemok vol.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Bij bloedluis hebben kippen last van jeuk, vertonen ze onrustig of hyperactief gedrag en ligt bloedarmoede op de loer. Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Bij een erg zieke kip die niet eet, is het soms noodzakelijk om de kip te dwangvoeren. Je kunt met een spuitje de vitamines direct in de bek spuiten. Let er op dat je de vitamines niet in de luchtpijp spuit, dat kleine gaatje achter de tong, maar zo ver mogelijk in de keel.
Vogels. Vogels, dus ook kippen, kunnen overgeven. Net als bij ons komt hun voedsel via de slokdarm in de maag terecht. Via die weg kan voedsel er soms ook weer uitkomen, bijvoorbeeld als het eten niet goed meer goed was!
Wat de mechanische methodes betreft, wordt voor pluimvee gesproken over het gebruik van een penschiettoestel (al dan niet penetrerend), maceratie (verhakselen – tot max. 72 uur), het breken van de nek, een percuterende slag op de kop en een vuurwapen met een vrij projectiel.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Alleen is maar alleen en dat geldt ook voor kippen. Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal. Kippen hebben onderling een welbepaalde rangorde, de zogenaamde pikorde.
Een paar dagen weg
In principe kunnen kippen prima een paar dagen alleen zijn. Dat is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat je genoeg voer klaarlegt en dat de drinkbak goed vol zit. Wees niet bang dat de kippen je zullen missen: met genoeg voer en water, letten ze eigenlijk nergens op.
Een zieke kip vertoont afwijkend gedrag. Zieke kippen zonderen zich af en scharrelen minder. Vaak zie je dat het verenkleed ook niet meer goed onderhouden wordt. Ook heeft de kip last van bepaalde symptomen, die veroorzaakt worden door de ziekte.
Verschijnselen. De ziekte wordt kenmerkt door tumorvorming in diverse organen zoals lever, milt, nieren, longen, hart, geslachtsorganen, spieren en huid (acute vorm). Soms wordt de iris aangetast (oculaire vorm). De neurale vorm (klassieke vorm) is het gevolg van aantasting van diverse zenuwen.
Ziek geworden na het eten van kip? Grote kans dat campylobacter, het onbekendere stiefbroertje van salmonella, de boosdoener is. Goed doorbakken en handen wassen verkleint de kans op een sprintje naar de toiletpot aanzienlijk. Salmonella is een bekende, beruchte bacterie die regelmatig in rauwe kip wordt aangetroffen.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten. Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.