Antibiotica. Medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) zijn bijna nooit nodig bij een middenoor-ontsteking.
Een oorontsteking bij volwassenen gaat meestal vanzelf over. Antibiotica is dan ook zelden nodig. Complicaties van acute middenoorontsteking zijn zeldzaam bij volwassenen.
De infectie lijkt soms genezen en flakkert dan weer op. Zonder gepaste behandeling kan het leiden tot een blijvend letsel. Een chronische middenoorontsteking veroorzaakt soms een geel- of groenachtige afscheiding uit het oor als gevolg van een blijvende doorboring van het trommelvlies.
Bij een middenoorontsteking is de heftigste pijn na twee tot drie dagen weg. Een uitwendige oorontsteking zal doorgaans genezen tussen de één en drie weken.Een binnenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen een paar weken. Een oorontsteking wordt doorgaans veroorzaakt door een schimmel of bacterie.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Soms ook wat bloed. Dat kan geen kwaad. Paracetamol helpt vaak goed tegen de oorpijn. Meestal zijn de ergste klachten binnen 2 tot 3 dagen over en geneest alles vanzelf.
Bij een oorontsteking is meestal sprake van een infectie van de ruimte achter het trommelvlies; het middenoor. Daarom wordt dit meestal aangeduid als een middenoorontsteking. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen, maar kan ook optreden bij volwassenen.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Oorpijn kan veroorzaakt worden door een oorontsteking. Bij kinderen gaat het dan vaak om middenoorontsteking, terwijl volwassenen vaker last hebben van een gehoorgangontsteking. Deze buitenoorontsteking komt vaak voor aan de buitenzijde van het trommelvlies.
De voornaamste klachten zijn oorpijn en jeuk. Er kan etterig vocht uit het oor lopen. De uitwendige gehoorgang kan ook rood en gezwollen zijn, en soms bedekt met schilfertjes. Af en toe wordt aan de buitenrand een klein abces opgemerkt.
Er bestaat uitwendige en inwendige oorpijn. Sommige kinderen ervaren oorpijn nadat ze in bad zijn geweest of hebben gezwommen. Deze oorpijn gaat niet gepaard met koorts, zit in het buitenoor en geeft jeuk. Deze uitwendige oorpijn komt vaak door een bacterie of schimmel.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
De meeste gevallen van acute middenoorontsteking genezen vanzelf binnen 2 à 3 dagen, zonder antibiotica. Paracetamol of ibuprofen kunnen gebruikt worden om de pijn en de koorts te verlichten.
Om de meeste vormen van oorpijn te verzachten is het voldoende om pijnstillers in te nemen. Paracetamol is een goede pijnstiller om de pijn te verlichten. Volwassenen mogen deze 4 maal daags 1000mg innemen. Dit helpt goed en zal de pijn verzachten.
De ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk.
Als complicaties kunnen uit een middenoorontsteking een ontsteking van het rotsbeen (mastoiditis), een hersenabces of een hersenvliesontsteking ontstaan.
Deze infectie kan optreden wanneer otitis media niet of onvoldoende wordt behandeld. Deze oorontsteking kan gevaarlijk zijn en kan leiden tot doofheid, bloedvergiftiging en kan zelfs dodelijk zijn.
Bij een middenoorontsteking is het mogelijk dat de arts neusdruppels met xylometazoline (Otrivin®) voorschrijft. De neusdruppels zorgen ervoor dat de verbinding van de neus met het oor via de buis van Eustachius weer open gaat. Hierdoor wordt de druk in het oor verminderd en daarmee de oorpijn.
Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond in het lichaam terechtkomen. Op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf) kunnen ziektekiemen gemakkelijker verspreid worden.
Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Oorzaken van oorpijn zijn verkoudheid, oorontsteking of middenoorontsteking. In sommige gevallen ontstaat oorpijn door een doortrekkende pijn vanuit een andere plek in je hoofd, keel of nek.
Veel voorkomende symptomen zijn: een drukkend gevoel in het oor;oorpijn;slechthorendheid.