Vaarskalveren noteren net als stierkalveren een min van 5 tot 10 euro. Stierkalveren boven de 50 kilo noteren tussen de 110 en 120 euro. Roodbonte stierkalveren met dezelfde gewichtsklasse brachten tussen de 125 en 145 euro op. Vaarskalveren boven de 45 kilo gingen tussen de 5 en 20 euro van de hand.
Kalfsvlees is één van de duurdere vleessoorten. De kalfsvlees prijs verschilt echter per vleessoort. Doorgaans ligt de prijs voor de luxe vleessoorten, zoals biefstuk (kalfsoesters) rond 25 euro per kilo en de stoofvleessoorten 15 euro per kilo.
Meer dan 2.000 euro betalen voor een goede melkkoe of vaars. Een jaar geleden leek dat haast ondenkbaar. In 2022 is het de dagelijkse realiteit. Sinds de aankondiging in 2015 van een fosfaatrechtenstelsel houden melkveehouders krap jongvee aan.
Gemiddeld ligt de prijs op €1.900 met uitschieters naar €2.500 voor de vaarzen die al goed wat kilo's melk geven. Verwacht wordt dat de prijs van melkkoeien en vaarzen nog wel even op dit hele hoge niveau blijft.
Voor een typisch melkveebedrijf met ongeveer 100 melkkoeien en een vervangingspercentage van 28% zijn de kosten voor opfok van een kalf tot een afkalvende vaars grofweg begroot op een bedrag van € 2350,-. Dit is inclusief berekende arbeid en kosten voor grond (pacht) en gebouwen op basis van vervangingswaarde.
Een melkkoe levert ongeveer 300 kilo vlees, een kalf ongeveer 150 kilo. Dagelijks halen handelaren melkkoeien op om naar de slachterij te brengen. Sommige handelaren houden de gekochte koeien eerst nog een poosje voor ze naar het slachthuis gaan, met de bedoeling ze wat zwaarder te laten worden.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Blankvleeskalveren (met een gemiddelde leeftijd bij het slachten van 25 weken) hebben een levend eindgewicht van 225 kg; jonge rosékalveren (een gemiddelde leeftijd bij het slachten van 30 weken) een levend eindgewicht van 300 kg, oude rosékalveren (een gemiddelde leeftijd bij het slachten van 40 weken ) een levend ...
Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Vleesch.nl: dé vleeswebshop waar je natuurlijk en topkwaliteit kalfsvlees kunt kopen. Het kalfsvlees komt van onze eigen boerderij in Brabant. Het gehele proces, van boerderij tot slager is traceerbaar en open. De slagers afstruinen voor heerlijk kalfsvlees is verleden tijd.
Elk kalf heeft een minimale vloeroppervlakte. Voor kalveren minder dan 150 kilogram is dit van 1,5 m2 per kalf. Voor kalveren van 150 tot 220 kilogram is dit 1,7 m2 per kalf. En voor kalveren van 220 of meer is dit 1,8 m2 per kalf.
Als u kunt uitleggen dat u uw dieren voor de hobby houdt en dus niet bedrijfsmatig, dan bent u een particulier. Er is geen maximum aantal dieren dat u als particulier mag houden.
Binnen de sectorbrede kwaliteitsregeling Vitaal Kalf is afgesproken dat een kalf minimaal veertien dagen oud moet zijn (en niet ouder dan 35 dagen, en minimaal 36 kilo) voordat het van het erf af mag.
Als norm geldt, dat een boer omgerekend 2,5 volwassen melkkoeien per ha cultuurgrond mag houden. De meeste bedrijven zitten daaronder. Veel boeren zitten echter boven deze norm. Zij moeten aantonen dat ze overtollige mineralen op een verantwoorde wijze afvoeren.
De kostprijs van een zeboekoe bedraagt ± € 600. Voor een stier betaal je minder. Het aantal kwekers van dwergzeboes in België en Nederland is beperkt. De zoektocht naar kalfjes is daardoor niet eenvoudig, maar het wachten wordt zeker beloond wanneer je deze 'lieflijke minikoetjes' in je weide ziet rondlopen.
Het gemiddelde aantal melkkoeien per melkveebedrijf is, op basis van het Bedrijveninformatienet, tussen 2000 en 2021 toegenomen van 57 tot ruim 108 stuks. Uit de CBS landbouwtelling blijkt dat er in 2021 per saldo 414 melkveebedrijven zijn gestopt (3%).
Koeien eten heel veel. Wel 60 kilo voer per dag. Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Het inkomen van melkveebedrijven is in de periode 2013-2017 uitgekomen op gemiddeld 1.085 euro per hectare. Grotere boeren weten, met 1.227 bij 200 koeien en 1.047 euro bij rond de 100 koeien, meer inkomen per hectare te genereren dan kleinere boeren (761 euro bij gemiddeld 25 en 889 bij gemiddeld 50 koeien).
In 2015 werd het inkomen uit het bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) voor gangbaar becijferd op ruim 24.000 euro, terwijl de biologische vakbroeders bijna 42.000 euro verdienden. In 2016 liep het verschil nog verder op: een gangbare boer verdiende krap 15.000 euro; een biologische ruim 55.000 euro.
Het gemiddelde bedrijf is daar ook nog eens jaarlijks € 141 per koe aan kwijt. Met nog eens die € 1.011 aan voerkosten per koe komen de totale toegerekende kosten komen uit op € 1.513 per koe per jaar ofwel 16,7 cent per kilo melk.