Bij acute vergiftiging zullen vrij snel (ernstige) klachten ontstaan. Het slachtoffer heeft een of meerdere hoge doses van het vergif gekregen in korte tijd. Het is van belang zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, waarna het slachtoffer zal overlijden of herstellen.
De hele klimopplant, inclusief de bessen, is giftig voor konijnen. Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming.
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken. Ook je huisdier kan er gerust aan snuffelen.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
Ja wanneer de bladeren worden gegeten van de Hedera is deze giftig voor mens en dier. De klachten die kunnen op treden na het eten van Hedera door uw huisdier zijn: Overgeven.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden. Vermijd bovendien liever avocado, ui, knoflook, bloemkool en aardappelen. Ook rabarber is giftig. Let verder op met sla, en in het bijzonder met ijsbergsla.
Met matige toxiciteit bevat de klimop giftige saponinen in de bladeren en stengels. Onjuiste inname kan symptomen veroorzaken zoals ademhalingsmoeilijkheden, coma, convulsies en zelfs de dood.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Vaak vragen mensen zich af op klimop of hedera in een boom gevaarlijk is. Het antwoord is (zoals bij vele vragen) tweeledig. Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Slechte groente die NIET gegeven mogen worden: spruitjes, erwten, bonen, kool, prei, ui, bieslook. Enkele giftige planten zijn o.a.: taxus, lavendel, narcis, krokus, geranium, blauwe regen, brem, oleander, rhododendron, buxus, klimop en nog vele anderen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Stro is te hard voor konijnen en kan verstoppingen veroorzaken. Brood is lekker, maar ook erg zout, dus: liever niet doen! Lik- en knaagstenen kunnen blaasstenen veroorzaken. Het konijn heeft ze ook niet nodig voor de tanden en kiezen, dus geef deze niet.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
klimop is zeer giftig voor valkparkieten, hang het aub nooit aan de volière, klimop groeit zeer snel, en voor je het weet kunnen ze er aan knagen, het is zeer giftig, voor alle vogels trouwens!