Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning.
Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren. Nooit nonchalant ergens de dop laten slingeren dus. Daarnaast hoort honing thuis op een donkere, droge opbergplek waar de temperatuur constant is. Denk bijvoorbeeld aan een keukenkastje.
Toch is kristallisatie nooit helemaal te voorkomen. Gelukkig kunt u gekristalliseerde honing wel nog steeds gebruiken nadat u het opnieuw vloeibaar heeft gemaakt. De beste manier om dit te doen is door de honing met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan warm (niet kokend) water te zetten.
Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren. Honingsoorten als acaciahoning en woudhoning kristalliseren daarom relatief langzaam. Honing is geneigd om sneller te kristalliseren in een koude omgeving. De temperatuur is dus van invloed op hoe snel honing hard wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Trucje toepassen: doe wat honing in een glas water. Lost het meteen op, dan is het suiker en geen honing. Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.
Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren. Daarom kunt u het beter honing direct van de imker kopen.
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot. Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen.
Dit komt door de hoge concentratie aan suiker en de lage hoeveelheid vocht. Dankzij de kleine hoeveelheid water kan de honing niet door bacteriën en gisten worden aangetast. Mits je de honing goed bewaart, kun je de tht-datum dus gewoon negeren, zelf als-ie kristalliseert.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak. In ons blog over de verschillende soorten honingsmaken vindt u meer informatie. Zo kunt u goed bepalen welke honing bij u past.
Acaciahoning is een milde en vloeibare honing met een delicate en verfijnde smaak. Dankzij zijn hoog gehalte aan fructose blijft hij dan ook een heel lange tijd vloeibaar. Dat maakt acaciahoning uitstekend voor gebruik in gerechten.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Gistende honing kan u herkennen aan de geur, die heeft wat weg van fruitcider en bovenaan ziet u een dikke laag schuim. Die wordt gevormd door het ontsnappende koolzuurgas.
Een andere manier is het potje met de gekristalliseerde honing een tijdje op de warme kachel te zetten. Het gebruik van de magnetron om de honing die versuikerd is vloeibaar te maken, raden wij af, want belangrijke voedingsstoffen kunnen op deze manier verloren gaan.
Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld: gemengde EU en niet EU honing. Honing met die vermelding is vaak hoofdzakelijk afkomstig uit China en kan je beter niet kopen. Wil je gegarandeerd echte honing van de beste kwaliteit kopen?
Welke honing moet je dan wel kopen? Beste uit de test bleek de 'Zoete Zon Bijenhoning' van Aldi.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.