Net als andere vogels heeft de huismus behoefte aan de 3 V's: voedsel, veiligheid en een plekje om zich voort te planten. Op alle drie deze vlakken liggen echter gevaren op de loer. Verdwijnen van nestplekken. Moderne, goed geïsoleerde huizen hebben geen gaatjes, kieren, nisjes en holtes.
De jonge huismussen eten voornamelijk insecten en larven. Deze vinden hun ouders in stilstaand water, dood hout of mest. Naast de huismus zelf, is ook het aantal insecten in ons land behoorlijk afgenomen, waardoor het voor de mussen ook lastiger kan zijn om genoeg eten te vinden.
Hoe kom ik van die mussen af!?
Gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden: Het gebruik van vogelpennen of draad tegen mussen: Wanneer mussen rusten op een vensterbank of dakgoot en daar wachten op voedselaanbod, dan is het aanbrengen van vogelpennen een adequate oplossing.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Nu blijkt hoe zwaar giftig NaCl is voor huismussen: Een hoeveelheid van slechts 5 korrels strooizout, bestaande uit NaCl, blijkt binnen 20 minuten al apathie te kunnen veroorzaken en binnen 2 uur al dodelijk te zijn voor huismussen.
Mussen lijken misschien de hele dag te zingen, maar ze pieken – net als andere zangvogels – vroeg in de ochtend. Dan zingen ze om een territorium te verdedigen of gewoon om te melden dat ze er zijn.
In uw tuin zijn het vaak de verschillende soorten mezen of mussen die overnachten in een nestkast. Maak oude nestkasten nu leeg, want vogels willen er buiten het broedseizoen geen takken of bladeren in hebben en slapen het liefst in een kale kast.
Als het mannetje besluit om verder te gaan vliegen, dan verzamelt hij iedereen door ze te roepen. Ook wanneer de groep ergens aan komt, controleert het mannetje of iedereen veilig aangekomen is door ze te roepen. Alle musjes antwoorden dan door terug te tjilpen.
Huismussen broeden in een los kolonieverband. Het nest wordt vooral gemaakt onder dakpannen, in gaten en kieren van gebouwen en in mussenkasten. Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen. Broedduur: 11-12 dagen.
Avitex, ook wel duivennetten genoemd, hebben maaswijdte waar de huismus niet doorheen kan. Het is een effectieve manier van weren en Avitex kan op verschillende oppervlaktes worden aangebracht.
Roofvogels zoals de sperwer, ransuil en kerkuil, kraaiachtigen zoals de ekster, kauw en gaai, spechten en zoogdieren zoals de kat zijn (min of meer) natuurlijke vijanden van de huismus. Ook meeuwen, reigers en soms zelfs kippen laten de kans een jonge mus te eten niet makkelijk voorbijgaan.
Huismussen zijn honkvast: wanneer ze een goede plek vinden om te leven, kan de kolonie hier generaties na elkaar wonen. Als hun gebied te veel verslechtert of te snel wijzigt, zal de kolonie het moeilijk krijgen en zijn ze gedwongen om te verhuizen, iets wat ze absoluut niet graag doen.
Twee bekende soorten zijn de kippenvlo (Ceratophyllus gallinae Schrank) en de gewone vogelvlo (Ceratophyllus fringillae Walker). Zij beperken zich niet tot één gastheer, maar komen op vele vogelsoorten voor. De kippenvlo is het meest voorkomend, de vogelvlo is vooral bekend van mussen en spreeuwen.
Meestal groenblijvende struiken en klimplanten ( Taxus, Liguster, Laurier, Vuurdoorn, Klimop, diverse coniferen, bamboe, Hulst e.d. ). De jongen vliegen daar naartoe wanneer ze voor het eerst het nest verlaten, en de ouders gebruiken het als uitkijk alvorens met voedsel het nest in te gaan.
Een mus staat voor productiviteit, creativiteit en zorgvuldigheid. Het is een kleine vogel, die altijd bezig is. Zie je een mus, dan betekent dit dat je mag genieten van de kleine dingen in het leven. Ook staat een mus symbool voor 'eenvoudig leven'.
Mussen lijken misschien de hele dag te zingen, maar ze pieken – net als andere zangvogels – vroeg in de ochtend. Dan zingen ze om een territorium te verdedigen of gewoon om te melden dat ze er zijn.
Omdat de mussen het fijn vinden om samen te nesten, is het raadzaam om een aantal nestkasten bij elkaar te hangen. Struiken waar de mussen dol op zijn; meidoorn, berberis, hulst, vuurdoorn,vlierbes, lijsterbes. Alle prik- of bessenstruiken worden zeer gewaardeerd.
Ze moeten vooral uitkijken voor andere vogels zoals uilen en kraaiachtigen. Maar ook meeuwen en reigers lusten wel een kleine mus. Zelfs kippen eten zo nu en doen een jonge mus. Daarnaast is natuurlijk ook de kat een groot gevaar.
Slechts weinig mensen weten dat in ons land twee mussensoorten voorkomen, die allebei in de omgeving van de mens vertoeven, de huismus en ringmus. Het onderscheid tussen beide soorten is vrij gemakkelijk te maken. De Ringmus heeft een koffiebruin gekleurd schedeldak terwijl de Huismus een grijs kopje heeft.
Huismus. De huismus is een zaadeter maar voert haar jongen in de eerste dagen met bladluizen, rupsen, kevers en sprinkhanen. Vinken zijn eveneens zaadeters maar hun jongen eten vooral rupsen en kleine insecten.
Vrouwtje vink kunt u makkelijk verwarren met vrouwtje huismus. Let vooral op de vleugel: de lichte streep (van buik richting rug) van vrouwtje vink is het meest duidelijke verschil tussen de twee. In hun bewegingen zijn ze ook anders: vinken stappen over de grond, mussen hippen.
De heggenmus heeft een onopvallend bruingrijs verenkleed. De tekening van de rug lijkt veel op die van een huismus, waarbij de heggenmus vooral te herkennen is aan de blauwgrijze kop en borst en de spitse snavel. Is vaak op de grond te vinden, waar heggenmussen als een muis op zoek zijn naar voedsel.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Mussen en vinken eten graag zaden, merels houden van rozijnen en pimpelmeesjes hangen graag aan een vetbol. Strooivoer: dit voer bevat stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Vetbollen: vetbollen zijn vooral geschikt voor de winterperiode.
Mussen zijn sociale vogels die in groepjes leven. De hele dag onderhouden ze sociale contacten door voortdurend te tjilpen.'s Morgens en in de late namiddag is de kans het grootst dat ze in je tuin eten komen zoeken. De huismus is een standvogel die meestal rond hetzelfde plekje blijft wonen.