De snelle groei zorgt ervoor dat, net als bij snelgroeiende zuurstofplanten, veel nutriënten uit het water worden opgenomen. Vooral nitraat is favoriet bij deze oeverplant. Hierdoor concurreert watermunt effectief met algen en is het ook uitstekend toe te passen in een helofytenfilter of plantenfilter.
Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een veel toegepaste zuurstofplant in de vijver, die de naam heeft de 'allerbeste zuurstofplant' te zijn. In de praktijk werkt het echter het best, om verschillende soorten zuurstofplanten in de vijver te zetten.
De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.
Waterlelies en lelie-achtige waterplanten
Van alle waterplanten en zuurstofplanten vallen de waterlelies het meest op in de vijver. De bekendste soort is de waterlelie (Nymphaea). Ook de gele plomp (Nuphar lutea) en de Kaapse lelie (Aponogeton distachyos) vind je in deze groep.
is giftig, nauwelijks behaard, geen bloeiwijze aan de top, staat op de rode lijst.
De plant wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. Het kan worden gebruikt als kompres, in bad, als thee of tinctuur. De plantendelen worden verzameld voordat de plant bloeit. Munt doodt ziektekiemen, verdooft, stimuleert de afgifte van gal, verlicht krampen alsook pijn.
Er zijn namelijk ook licht giftige muntsoorten. Eén hiervan is hertsmunt. Deze soort is herkenbaar aan de extreem lange bladeren en een hele sterke muntsmaak. De andere is polei munt.
Zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten van algen. Wanneer deze planten in een vijver staan, zullen ze planten bij hun groei de voedingsstoffen (stikstofverbindingen) die in het water zitten opnemen. Hierdoor wordt het water weer voedselarmer en kunnen algen niet, of veel minder, groeien.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Populaire moerasplanten
Kalmoes: een sterke en makkelijke plant met smalle bladeren. Kalmoes kan veel fosfaat uit het water opnemen en is daarmee een goede voedselconcurrent van algen. Gele lis: een bloeiende moerasplant die het in de meeste vijvers goed doet.
Natuurlijke waterzuivering steunt op de zelfzuiverende processen van water, bodem en planten. Deze afvalwaterzuiveringstechniek maakt geen gebruik van extra kunstmatige toevoer van energie of andere noodzakelijke stoffen.
De zuurstofplanten worden helemaal in het water geplant en kunnen dus op verschillende dieptes worden aangebracht. Vaak hebben zuurstofplanten geen wortels. Om zuurstofplanten goed tot hun recht te laten komen (het produceren van zuurstof) dient het vijverwater voldoende mineralen te bevatten.
De voornaamste reden waarom waterplanten niet goed groeien is de hardheid van het water. Hierbij gaat het om de kH- en de gH-waarde. In de meeste gevallen kan deze waarde simpelweg verhoogd worden door het toevoegen van mineralen, met als resultaat waterplanten die opnieuw groen worden.
Voldoende CO2 in het vijverwater
Mensen en dieren ademen zuurstof in, maar planten CO2. Zuurstofplanten in de vijver hebben daarom water nodig, dat rijk is aan CO2. In vijverwater met onvoldoende CO2 zal de groei van zuurstofplanten dus teruglopen en uiteindelijk zullen de planten verslijmen en afsterven.
Voor het planten van waterplanten heb je (soms) vijvermanden en speciale vijvergrond nodig (Dcm Vijverpotgrond) op basis van klei, hierdoor krijg je geen uitspoeling en blijft het water helder. Soms zijn de planten al in kant en klare manden ingeplant, en kun je deze gewoon in de vijver plaatsen.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Waarom zijn waterplanten zo belangrijk? Waterplanten houden het water helder. Ze nemen voedingsstoffen (onder andere stikstof en fosfaat) op en scheiden zuurstof uit. De komst en groei van waterplanten is op zich een heel goede ontwikkeling.
Bij Intratuin vind je veel verschillende soorten vijverplanten: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en waterlelies.
Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
Alle munt soorten zijn familie van de lipbloemige planten, hebben alle min of meer een muntsmaak. Van de verse bladeren is heerlijke muntthee te zetten. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, parfums en oliën.
De lijst met niet giftige planten voor honden is niet compleet zonder de orchidee. Er zijn echt heel veel soorten orchideeën. Allemaal hebben ze andere kleuren en andere bloemen, de juiste kiezen kan dan best lastig zijn. Ze zijn meestal wel een sieraad in je huiskamer.
Watermunt = Mentha aquatica. Een ruige, harige munt, die vaak in tamelijk omvangrijke bossen groeit, tot 60 cm hoog, op vochtige plaatsen. Bladeren: vaak paars getint en in tegenoverliggende paren. Bloemen: blauwachtig paars, bolvormig, aan de top van de plant.