Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap. Maak je fruit zelf bruin.
Fruit in de koelkast
Een temperatuur van 4 graden is het best. Bij deze temperatuur groeien bacteriën en schimmels minder snel en hebben je producten tegelijkertijd zo min mogelijk last van de kou", zegt De Vries. Ook zacht fruit als frambozen en aardbeien kun je het best in de koelkast bewaren.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Komkommers drogen uit in de koelkast.De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Kijken. De kleur van een mango zegt niks of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.
Houdbaarheid Mango
Een hele Mango kun je ongeveer nog 8 dagen op de fruitschaal bewaren, of op een andere plek bij kamertemperatuur. In de koelkast kan dit weliswaar langer zijn, maar de vrucht raakt ook sneller uitgedroogd of wordt slap.
"Maar qua gezondheid maakt dat niet uit. Wel moet je oppassen dat het fruit niet beschimmeld is." Beschimmeld fruit moet gelijk worden weggegooid, ook als er maar één plekje zichtbaar is. Schimmel kan zich namelijk gemakkelijk verspreiden in fruit en is niet altijd zichtbaar.
Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt.Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
De magnetron
Vervolgens rol je de mango in een stuk keukenrol en warm je hem 10 seconden op in de magnetron. Prik voorzichtig in de mango om te voelen of-ie zacht is. Als-ie nog te hard is, kun je hem nog een keer 10 seconden in de magnetron leggen.
Mango kun je 12 maanden in de diepvries bewaren. Let op: de exacte houdbaarheid is afhankelijk van het invriesproces en rijpheid van de mango. Daarnaast moet de mango op een constante temperatuur van -18°C of lager liggen.
Een plastic kweekpot is perfect voor je mango zaailing! Vul de pot met een rijke potgrond, liefst iets dat vocht goed vasthoudt. Voeg echter ook wat perliet toe zodat overtollig water weg kan vloeien. Leg de pit met de wortels naar onder en bedek 'm met wat potgrond.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Buiten de koelkast
Toch wordt dit enorm afgeraden. Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.