Teken kunnen zich op het hele lichaam van je hond vastbijten. De meest voorkomende plekken zijn op de kop, de oren, in de hals of nek en op de poten. Zodra een teek zich heeft vastgebeten in de huid, is hij gemakkelijker te ontdekken.
Symptomen tekenbeet bij de hond
De ziekte van Lyme kan vrij snel na de beet optreden, maar het kan ook jaren duren voordat je hond ziek wordt. Gemiddeld worden symptomen tussen twee en vijf maanden na de beet duidelijk. De rode uitslag, zoals bij mensen vaak te zien is na een tekenbeet, is bij honden niet aanwezig.
De teek blijft een aantal dagen op de gastheer zitten om zich te voeden. Daarna vervelt de teek zich naar het volgende stadium. Wanneer een volwassen vrouwelijke teek zich volgezogen heeft met bloed, laat zij zich op de grond vallen.
Een tekenbeet bij honden kun je namelijk alleen met 100% zekerheid herkennen als er een teek vast zit. Eenmaal losgelaten, zie je vaak een verdikking van de huid die meestal een beetje rood gekleurd is. Meestal zie je in het midden ook nog een klein wondje van waar de beet heeft plaatsgevonden.
Zitten ze eenmaal op een gastheer, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen).
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Je komt teken tegen in de natuur. Teken zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Het meest actief zijn teken van maart tot oktober als het buiten warmer is dan 7 graden.
Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten.Daarom moet u uw hond goed tegen teken beschermen.
Er is speciale kleding waarin Permethrine verwerkt is om teken af te stoten. Spuit je kleding en onbedekte huid in met een middeltje dat minstens 30% deet bevat. Controleer je kleding onderweg regelmatig op teken, zodat je kunt voorkomen dat ze zich vastbijten in je huid.
De meest effectieve manier om je hond te beschermen is met Tekenwerende en tekendodende producten. Je kunt kiezen voor een spot-on, zoals de Advantix, de Frontline Combo Spot On of de Vectra 3D. Deze producten werken zowel tegen vlooien als teken.
Een teek die zich recentelijk in de huid van jouw hond heeft genesteld zal te herkennen zijn als een zwart klein stipje dat niet gemakkelijk loslaat. Je zult de teek misschien voelen tijdens het aaien.
Hoe komt een teek op een huisdier of mens? Het fabel gaat rond dat een teek zich vanuit een boom of struik zó op zijn “prooi” laat vallen. Dat is niet waar. Teken kunnen niet springen en laten zich ook niet zomaar vallen.
Teek bij hond verwijderen zonder tekentang
Je kunt een pincet gebruiken om teken bij honden te verwijderen of in het laatste geval gewoon je handen. Hierbij geldt hetzelfde als met een tekentang, pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en maak een draaiende beweging om hem los te krijgen.
Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden. Zodra je de teek verwijderd hebt, kun je het wondje even ontsmetten met alcohol.
De beet van de teek is niet schadelijk voor de hond of de kat. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en kunnen overbrengen. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
In anti-tekenmiddel zit als werkzame stof DEET, citriodiol (ook wel p-menthaan-3,8-diol genoemd) of ethylbutylacetylaminopropionaat (ethyl N-acetyl-N-butyl-ß-alaninaat). Deze stoffen zorgen voor afweer van teken en muggen. DEET en citriodiol zijn de bekendste werkzame stoffen in anti-tekenmiddel.
Draag kleding die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of spuit uw kleding in met een middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
In principe zou 1 maal per maand een pipet aanbrengen voldoende moeten zijn. Ziet men toch nog veel teken of heeft je huisdier een hoog infectierisico (bv. door veel wandelen in bosrijk gebied) dan kan dit verhoogd worden tot 1 keer per 3 weken tot zelfs 1 keer per 2 weken (voor een korte periode).
Na het verwijderen van een teek zie je vaak een rood vlekje van de beet. Dit vlekje is meestal een paar dagen zichtbaar. Maar blijf de plek van de beet nog 3 maanden controleren!Onstaat er in die periode een ring of vlek, neem dan contact op met je huistarts.
Ben je in een omgeving geweest waar teken voorkomen? Dan is het belangrijk jezelf en kinderen te controleren op teken. Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes.
Als je lichtgekleurde kleding draagt, valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt. Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.