Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Bedrijven vragen vaak om een aanbetaling. Dat betekent dat je een deel van de rekening vooruit moet betalen. Pas hiermee op. Als het bedrijf failliet gaat, ben je in de meeste gevallen je geld kwijt.
Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen.
Een aanbetaling is wettelijk niet verplicht, terugbetaling ook niet. Het hangt af van wat partijen hebben afgesproken, wat er in algemene voorwaarden staat en wat redelijk en billijk is. Als een aanbetaling altijd terugbetaald zou moeten worden voegt het gebruik ervan niet veel toe.
De aanbetaling
Op het moment dat er overeenstemming is over de koop zal er een voorlopige koopovereenkomst opgemaakt worden. Een van de belangrijkste elementen in de koopovereenkomst is de aanbetaling. Zonder aanbetaling geen overeenkomst.
Om de koopovereenkomst te ontbinden stuurt u een brief naar de verkoper. Daarin schrijft u dat u de overeenkomst wilt ontbinden en waarom. Gebruik een van onze voorbeeldbrieven: Voorbeeldbrief - Ongedaan maken koopovereenkomst product.
Een overeenkomst van opdracht is niet verplicht, maar wel handig. Door vooraf een overeenkomst van opdracht te gebruiken en tekenen, weten beide partijen waar ze aan toe zijn.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Koop is koop
Als u na het sluiten van de koopovereenkomst spijt krijgt van de aankoop dan kunt u altijd nog annuleren. Maar vaak zijn daar wel kosten aan verbonden. Zodra de koopovereenkomst zit je er in principe aan vast en moeten beide partijen de gemaakte afspraken nakomen.
Beschrijving. Je kunt in Profit inrichten dat de verkooprelatie eerst een deel van het orderbedrag moet betalen, waarna de order automatisch vrijgegeven wordt voor levering. Dit noemen we aanbetaling.
Wat is een aanbetalingsfactuur? Een aanbetalingsfactuur maakt u wanneer u een bepaald bedrag vooraf wilt ontvangen. Op de aanbetalingsfactuur vermeldt u het aanbetalingsbedrag. Deze factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een gewone factuur.
Montage volgens boekje, zonder hoge aanbetaling
Juist bij veel bedrijven is een aanbetaling noodzakelijk van tenminste 30%. Daarna dient u voorafgaand aan de montage ook nog eens 30% te betalen.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
Waarom is het belangrijk dat je je vooruitbetalingen boekt? Vooruitbetalingen kunnen je inkomsten verhogen en ervoor zorgen dat de kosten voor het leveren van een product, je winstmarge niet schaden. Maar je moet al deze betalingen goed verantwoorden om verwarring te voorkomen.
Als uw klant weigert een voorschot te betalen, bijvoorbeeld omdat zijn eigen budget te krap is, kunt u met kennis van zaken beslissen of u de samenwerking nog wilt voortzetten of niet. En als het probleem de grootte van het voorschot is, dan kunt u dat ook reduceren of een gespreide betaling voorstellen.
Mag je een voorschotfactuur weigeren? Dat kan, zegt consumentenorganisatie Test Aankoop.
Door het betalen van een voorschot beschikt de verkoper toch over een bedrag. Dat bedrag is dan een soort schadevergoeding voor het geval dat de rechter de ontbinding van de verkoopovereenkomst ten nadele van de koper uitspreken. De derdenrekening van de notaris beschermt dus beide partijen.
Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
Een aankoop zonder voorschot is toegestaan maar zal in de meeste gevallen zal niet aanvaard worden door de eigenaar.
Sinds 9 november 2015 is dit verbod gewijzigd (wet van 26.10.2015) . U mag voortaan ook bij een verkoop buiten uw bedrijf aan particuliere klanten een voorschot vragen. Bedenktermijn blijft wel bestaan!
Als een werkgever de arbeidscontract niet ondertekend, kan er heel goed gewoon een overeenkomst tot stand gekomen zijn. De arbeidsovereenkomst is namelijk het aanbod van de werkgever en als de werknemer dit aanvaardt is sprake van een geldige overeenkomst.
de partijen bekwaam zijn om een overeenkomst aan te gaan; de partijen geldig hun toestemming geven; de verbintenis een bepaald voorwerp als inhoud heeft; de oorzaak van de verbintenis geoorloofd is.