Waar kan ik die naartoe brengen? Spullen doneren voor vluchtelingen kan via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het doneren van spullen.
Een andere optie is de spullen schenken aan een asielzoekerscentrum, kindertehuis, kinderafdeling in het ziekenhuis, voedselbank, vrouwenopvang of speelgoedbank bij jou in de buurt. Of je kunt het naar een kringloopcentrum brengen.
Op diverse plekken in Zuid-Limburg worden de spullen verzameld, bijvoorbeeld ook in een loods in de Heerderdwarsstraat. Mensen die een handje willen helpen in de loods in Heerlen, waar alle goederen van alle andere loodsen samenkomen, kunnen een mailtje sturen naar [email protected].
Het is raadzaam om contact op te nemen met de gemeente, die vaak het eerste aanspreekpunt is voor de gastgezinnen.Ook de lokale bisdommen dragen bij aan de bedeling van de hulpgoederen. Informeer bij de bisdommen waar er inzamelingsacties plaatsvinden en welke goederen er momenteel nodig zijn.
Je kunt spullen langsbrengen op het volgende adres: Veenendaalkade 201, 2547 AE Den Haag. Als er niemand thuis is, dan kun je de spullen zonder problemen achterlaten in de portiek. Zij brengen spullen direct naar het front in Oekraïne.
Kleine spullen kun je via diverse organisaties doneren, bijvoorbeeld via Stichting Babyspullen. Deze stichting maakt babystartpakketten met o.a. babykleding, verzorgingsproducten en beddengoed. Ze hebben 200 inzamelpunten door het hele land, dus grote kans dat er één te vinden is bij jou in de buurt.
Oekraïense vluchtelingen die op dit moment de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, hebben over het algemeen geen recht op AOW. Zij krijgen leefgeld uitgekeerd door de gemeente. Het is voor Oekraïense vluchtelingen wel mogelijk om AOW op te bouwen.
In de kledingcontainers van Leger des Heils ReShare is in principe alle tweedehands (en nieuwe) kleding en textiel welkom. Het hoeft niet per se mooi of 'zo goed als nieuw' te zijn. Wat niet herdraagbaar is, kunnen wij hergebruiken op een andere manier.
Kleding, voedsel en speelgoed doneren
In de meeste Nederlandse gemeenten zijn verzamelpunten voor kleding, voedsel en speelgoed. Hier kun je geld en spullen doneren. Vaak kun je bij deze organisaties ook vrijwilligerswerk doen. Zoek via Google op jouw gemeente en wat je wilt doneren.
Met herbruikbare kledij en textiel (zoals lakens en gordijnen) kan je iemand vast een plezier doen. Ook schoenen en lederwaren zijn welkom. Natte, beschimmelde, vuile kledij of textiel en versleten schoenen breng je naar het recyclagepark. Ook kapstokken moet je niet aan De Kringloopwinkel geven.
U hoeft geen werkvergunning aan te vragen voor de meeste vluchtelingen uit Oekraïne. Per 4 september 2023 vallen vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne en die niet de Oekraïense nationaliteit hebben niet meer onder de Richtlijn tijdelijke bescherming.
Voor een persoon “met gezinslast”, bijvoorbeeld een moeder of een koppel met een minderjarig kind, is het leefloon 1.640 euro plus groeipakket.Als bij dat gezin ook nog twee meerderjarige kinderen wonen, kunnen die elk ook nog 809 euro krijgen.Samen is dat 3.258 euro.
Zij kunnen zich melden bij de gemeente. Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland aankomen, worden aan de grens door de Koninklijke Marechaussee naar een locatie verwezen waar plek voor ze is.
Het gemiddelde brutoloon in de Oekraïne is 300 euro in de maand.
Einde tijdelijke bescherming
U mag tot 4 september 2023 in Nederland blijven onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Op die dag stopt de tijdelijke bescherming voor niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders).
De vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op huisvesting, zorg, onderwijs en mogen aan het werk.
Kleine plastic dingen zoals speelgoed en snijplanken mogen in de plasticbak. Het moet wel helemaal van plastic zijn. Is het groter dan 75 cm dan kun je het gescheiden inleveren bij de milieustraat.
Er zijn verschillende inzamelpunten waar je oude knuffels kunt doneren. Voorbeelden van deze inzamelpunten zijn Moeders voor moeders, Spullenhulp en Edukans (in Nederland).
Geef de knuffels aan een tehuis, asielzoekers centrum of andere zorginstelling waar kinderen bij betrokken zijn. Geef de knuffels aan de voedselbank; geen eten maar wel voeding voor een kindergeest; heel belangrijk dat ook deze kinderen een “vriendje” hebben in de vorm van een knuffel.
Goede tweedehands kinderkleding kun je vaak weggeven aan een kledingbank bij je in de buurt. Soms zijn er ook andere mogelijkheden zoals via de voedselbanken of andere initiatieven. Hier maak je kinderen heel blij mee.
Je kunt overwegen om de oude kleertjes van je uk te doneren aan een goed doel. Denk bijvoorbeeld eens aan Stichting Babyspullen, die kleertjes inzamelen en daar een mooi startpakket maken voor baby's van ouders die het financieel zwaar hebben. Ook kan je het in speciale kledingcontainers gooien.