Spelt bevat dezelfde tarwe-eiwitten als tarwe (spelt is immers niets meer dan een tarweras) en veroorzaakt daarom veelal ook klachten bij een tarwe-allergie (1).
Iemand met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit zal glutenbevattende granen – zoals spelt, tarwe, khorasantarwe, rogge en gerst – niet verdragen. Ook is het waarschijnlijk dat iemand met een tarweallergie geen speltbrood kan verdragen.
Na het eten van tarwe kunnen allerlei mogelijke allergische reacties optreden. De meest voorkomende klachten zijn maagdarmklachten en diarree, soms gepaard gaand met misselijkheid en braken. Andere symptomen kunnen o.a. huidklachten, (angio-oedeem) (zwellingen, meestal in gezicht en keel) roodheid, jeuk, astma … zijn.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Speltbrood is niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Wat velen niet weten is dat speltbrood wel heel gezond is. Vroeger werd spelt al gebruikt om brood te maken. Maar tarwe heeft steeds meer terrein gewonnen.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren.
Speltbrood en voedselovergevoeligheid
Er wordt wel beweerd dat spelt geschikt is voor mensen met coeliakie. Dit is onjuist want spelt bevat evenals tarwe gluten. Omdat spelt familie is van de tarwe verdragen mensen met een tarwe-allergie ook geen spelt.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping. Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
vlekken, jeuk, roodheid, misselijkheid of braken. zwelling van de keel, benauwdheid, kortademigheid, hoesten, piepende ademhaling. duizeligheid, bewusteloosheid, hartritmeverstoring (hart klopt veel sneller of langzamer) angst en onrust.
Uit onderzoek van het UMCG in Groningen en het Medisch Spectrum Twente in Enschede blijkt dat ongeveer één derde van de volwassen coeliakiepatiënten last heeft van diarree (37,4%), vermoeidheid (35%), gewichtsverlies (31,6%) en/of buikpijn (33,3%).Andere mogelijke klachten zijn:Chronische diarree. Verstopping.
Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam. De zink in spelt stimuleert een gezonde huid, haar en nagels. Koper helpt tegen osteoporose en magnesium gaat stress tegen. Ook is er fosfor te vinden in spelt.
En volkorenbrood kan ook helpen voor de stoelgang
Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
De suikers en de vezels in bananen ondersteunen een optimale darm-microbioom. Mensen met een prikkelbaar darm syndroom hebben daarom veel baat bij een bananen-rijk-dieet. Oja, en bananen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan. Slapen we daarom altijd zo ontzettend diep en lekker?
Bij een overgevoeligheid voor tarwe of spelt daarentegen, kan je meestal een kleine hoeveelheid tarwe of spelt verdragen, en dan kan je jouw persoonlijke tolerantiegrens uitzoeken. Kan je nog volgen? Aarzel niet om persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de allergiediëtist!
De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.
Speltbrood is gemaakt van 100% speltbloem. Er zijn geen andere bloemsoorten aan dit brood toegevoegd.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Lees hierbij altijd goed de ingrediënten; Als iets roggebrood heet kan het nog steeds tarwe bevatten als bij-ingrediënt.
Het vaststellen van glutensensitiviteit is complex. Het is namelijk niet aantoonbaar in het bloed of in de darm. Eerst moet een arts ziekten zoals coeliakie uitsluiten door middel van bloedonderzoek en een darmbiopt. Dan moet worden vastgesteld of het vermijden van gluten inderdaad helpt om klachten te voorkomen.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over glutenallergie of glutenintolerantie. Die benamingen kloppen niet. Meestal worden deze termen ook ten onrechte gebruikt voor een aandoening als coeliakie. Wanneer je geen coeliakie hebt, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten, noemen we dat glutensensitiviteit.