Hoewel zwemmen met wilde dolfijnen op Tenerife niet is toegestaan, kunt u toch het water in om ze te ontmoeten bij Aqualand. Aqualand is een van de twee waterparken op Tenerife, samen met Siam Park.
Zoals we al zeiden, is het vrij moeilijk om met dolfijnen te zwemmen in Spanje omdat is verboden. Toch zijn er verschillende plaatsen waar ja er zijn dolfijnenshows en zelfs als dat zo is, kun je dichtbij zijn, bijvoorbeeld in de Dierentuin van Madrid of Dierentuin van Barcelona.
In de natuurlijke lagune bij de Dolphin Academy kun je zij-aan-zij met de dolfijnen het water in duiken en onder water de dolfijnen aaien en enige interactie met ze hebben. Tarief € 189 incl. toegang tot Sea Aquarium Park.
Op Tenerife kun je in een bootje op zoek naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen.
Goed nieuws: om het water in te gaan met dolfijnen, hoef je helemaal niet op vakantie – dit kan gewoon in Nederland! Exclusief in het Dolfinarium ontmoet je tuimelaar dolfijnen van heel dichtbij. Zie ze zwemmen, bewonder ze tijdens een voorstelling, of ga er zelf mee het water in.
Zwemmers mogen niet zelf naar de dieren toe zwemmen, maar de dolfijnen mogen zwemmers wel benaderen. En daar worden ze dan ook naar verleid: met objecten worden de dieren gelokt. Zo komen de dieren toch nog gevaarlijk dichtbij mensen. Ook in het wild is zwemmen met dolfijnen een no-go.
Binnen een groep dolfijnen vormt zich een dominantie-hiërarchie. Dat betekent dat de ene dolfijn de leiding heeft over de andere dolfijn. Door elkaar op te jagen, te bijten en te slaan met hun staartvin strijden ze om hun plek in de hiërarchie. Maar écht gewond raken ze hier niet van.
De beste plek om de dieren te zien is in het 'kanaal' tussen Tenerife en La Gomera, omdat hier ook veel scholen permanent leven. Als je dat combineert met de prachtige kliffen, dan is Los Gigantes de beste plek. Behalve de wilde zeedieren zie je dan ook de indrukwekkende reuzen die de naam geven aan het dorp.
Reuze hamerhaaien werden reeds eerder opgemerkt in de wateren van Tenerife. Alhoewel ze normaal gezien de mensen niet aanvallen, worden ze toch als gevaarlijk geclassificeerd. Ze zijn meestal niet agressief, behalve in extreme omstandigheden. Het is een uiterst snelle vis en erg sterk.
De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.
Met dolfijnen zwemmen is in Egypte het hele jaar door mogelijk. Met veel wind kan het zwemmen en varen op open zee minder aangenaam zijn. Ook de hitte tijdens de warmere maanden kan tegen werken.
Tips voor het zwemmen met dolfijnen
In bepaalde plaatsen zoals Australië en de Verenigde Staten is het trouwens verboden dolfijnen aan te raken. Zwem ook niet met dolfijnen als je zwanger bent. Zij kunnen de hormonen en de aanwezigheid van een kind en de baarmoeder voelen en “opgewonden” geraken.
Er zijn dolfijnen te zien voor de kust van Catalonië, nabij de Balearen eilanden, in zee bij de Comunidad Valenciana, in Murcia en Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en natuurlijk bij de Canarische Eilanden.
De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden.
Bij de vele verschilende duikstekken van Tenerife kunt u verschillend onderwaterleven spotten. Denk daarbij aan zeeschildpadden, verschillende soorten roggen, engelhaaien, octopussen, murenes, barracuda's, zeebaarsen, zeepaardjes, sepia's, zeeslakken en vele gekleurde vissen. Ook de wrakduiken zijn populair.
Tenerife behoort tot Europa's beste bestemmingen voor wat betreft snorkelen. Tenerife heeft een prachtige onderwaterwereld waar je wel 600 verschillende vissen kunt bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gekke trompetvis, zeeduivels of de kogelvis? Rond Tenerife komen ook veel dolfijnen en walvissen voor.
Wist je trouwens dat er maar liefst 5 verschillende soorten schildpadden voorkomen op Tenerife? De meeste kans om er eentje tegen te komen is bij Los Gigantes in het westen van Tenerife. Dit strand ligt ongeveer 100 meter van het dorpje Alcala en is een bekende snorkelplek op Tenerife.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Gemiddeld worden er tijdens de jaarlijkse traditie zo'n 600 dieren gedood, zeggen de lokale autoriteiten. "De dood van de ruim 1400 dolfijnen en grienden is waarschijnlijk het hoogste aantal ooit gemeten", zegt de dierenwelzijnsorganisatie.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.