Natuurlijke conserveermiddelen zijn stoffen die van zichzelf de houdbaarheid van een product verlengen. Suiker is daar een goed en veel gebruikt voorbeeld van. Het is een stof die als zodanig in de natuur voorkomt. Bij Natural Spices kun je een breed assortiment houdbaarheidsverhogende hulpstoffen online bestellen.
Balseming is het vertragen of verhinderen van het vergaan van lijken door het gebruik van conserveringsmiddelen, balsem genoemd.
Conserveermiddelen als sulfieten (E221 t/m E228), nitraten (E251 en E252), nitrieten (E249 en E250) en azijnzuur (E260) worden niet zomaar toegevoegd aan producten. Ze zorgen er zelfs juist voor dat producten langer veilig blijven, omdat ze bederf door bacteriën en schimmels tegengaan en de houdbaarheid verlengen.
Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Producten waar water in zit kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product bederven en kan het niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen, stopt een fabrikant één of meer conserveermiddelen in deze producten.
Conserveermiddelen voorkomen of remmen de groei van gisten, schimmels en bacteriën in een product. Zo wordt bederf van het voedingsmiddel voorkomen, wordt de houdbaarheid ervan verlengd en wordt de groei van ziekteverwekkende bacteriën en schimmels in een product geremd.
Twee gram wit poeder oplossen in een half glas water, opdrinken en twintig minuten later ben je dood. Volgens de Coöperatie Laatste Wil is er een vrij verkrijgbaar en legaal middel in de handel, waarmee mensen op humane wijze een einde aan hun leven kunnen maken.
Chemische conserveermiddelen
Zout, suiker, azijn en alcohol veroorzaken chemische processen in produkten, waardoor die produkten langer houdbaar blijven. Daarnaast kunnen we ook chemische middelen aan het voedsel toevoegen zodat het langer houdbaar blijft. Deze conserveermiddelen zijn additieven.
Kaliumsorbaat…. wat is het precies? Het is een kaliumzout van sorbinezuur, met het E nummer E200-E202. Op natuurlijke basis wordt dit natuurlijk zuur gewonnen van de bessen van de lijsterbes.
Natriumbenzoaat is het natriumzout van benzoëzuur. Het is door de Europese Commissie als veilige hulpstof bestempeld en heeft het E-nummer 211 toegekend gekregen. Je gebruikt het in producten zoals jam en vruchtensappen.
Conserveermiddelen. Conserveermiddelen zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om producten langer houdbaar te maken. Deze stoffen maken het product bijvoorbeeld zuurder, zoals azijnzuur (E260). Conserveermiddelen hebben een E-nummer.
Suiker kan dus worden gebruikt als conserveermiddel. Met een hoge concentratie suiker is het mogelijk om een milieu te creëren dat zeer ongunstig is voor bacteriën en andere micro-organismen die voedingsmiddelen kunnen bederven. Wil je vruchten conserveren, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze te konfijten.
Zout is een van de oudste smaakmakers. Ondanks het feit dat wij nu al meer dan 100 jaar gebruik maken van alternatieve methodes, zoals koelen en inblikken, is zout ook nog steeds het conserveermiddel bij uitstek.
E250 is een conserveermiddel dat gebruikt mag worden in vlees(waren). Gebruik in vis is niet toegestaan. Natriumnitriet is het enige bekende middel dat botulisme tegengaat, een ernstige voedselvergiftiging. E250 bestaat deels uit zout (natrium) en kleurt grijzig vlees roze; het wordt ook wel kleurzout genoemd.
In Nederland is het conserverend behandelen van stoffelijke overschotten pas sinds 1955 verboden; voordien was het toegestaan. Argumenten tegen balseming e.d. waren dat het lijk geopend moest worden (wat verboden was), dat het een schijndode juist zou kunnen doden en dat het criminalistisch onderzoek zou tegenwerken.
Wanneer iemand overlijdt, gaat het lichaam zich ontbinden. Met lichte balseming (thanatopraxie) wordt ervoor gezorgd dat het proces van de ontbinding uitgesteld wordt met maximaal 10 dagen. Dit is mogelijk door een conserverende vloeistof in het vaatstelsel van de overledene in te brengen.
Benzoëzuur. In salades en frisdrank zit vaak benzoëzuur. In de gebruikte hoeveelheden is dat conserveermiddel veilig. Alleen in grote hoeveelheden en in combinatie met vitamine C is het schadelijk.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beoordeelt of de stoffen veilig gebruikt kunnen worden. Vervolgens krijgen ze van de Europese Commissie een E-nummer. In de wet staat namelijk in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd.
Potassium Sorbate, kaliumsorbaat
Het beschermt cosmetische producten tegen gisten en schimmels en is zeer vriendelijk voor de huid.
Er bestaan verschillende conserveringsmethoden. Denk aan luchtdicht verpakken, in het zuur of zout (pekel) leggen, (vries)drogen of pasteuriseren. Bij die laatste methode worden microben door verhitting gedood. Dit gebeurt bijvoorbeeld om melk langer houdbaar te maken.
Vroeger bestonden er geen vriezers maar wel andere manieren om voedsel te conserveren. Vis maar ook vlees werd ook vaak gerookt. Door de warmte en de rook verdwijnt het vocht in het eten de micro-organismen kunnen zich nu niet meer voortplanten. En dus kan je het eten iets langer bewaren.
Als het flesje oogdruppels geen steriele sluiting heeft krijgen bacteriën namelijk de kans zich te nestelen in het flesje. De conserveermiddelen moeten dus de groei van de bacteriën voorkomen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat conserveermiddel geen volledige bescherming biedt tegen deze ziektekiemen.