In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Het enige wat je nodig hebt, is namelijk witte azijn en een druppelaar. Breng met de druppelaar wat witte azijn aan op het oppervlakte en kijk of de kleur verandert. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud. Als de kleur hetzelfde blijft, is het puur goud.
Echt goud heeft een belangrijke eigenschap, en dat is dat goud niet magnetisch is. Je kan bekijken of een voorwerp echt goud is met gebruik van een magneet. Gebruik hiervoor een sterke magneet, zoals bijvoorbeeld een neodymium magneet.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Oxideren is een natuurlijk proces waarbij er een chemische reactie ontstaat waardoor gouden sieraden of zilveren sieraden dof, zwart of groen worden. De bekendste vorm van oxideren is roesten, hierbij verkleuren dus je sieraden. De meest bekendste edelmetalen om hun toepassing in sieraden zijn goud, platina en zilver.
Azijn wordt vaak genoemd als hét middel voor het schoonmaken van gouden sieraden. Dit raden wij echter af. Het is weliswaar niet zo krachtig als koningswater (een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur waarin goud oplost), maar kan wel leiden tot beschadigingen van uw sieraad.
In parfum of lotions zitten bepaalde stoffen die jouw sieraden kunnen aantasten. Dit kan bijvoorbeeld alcohol zijn of andere stoffen die kunnen reageren op jouw gouden sieraden, maar ook op andere (zilveren) sieraden. Gouden sieraden krassen tegen elkaar aan.
Veel mensen vragen zich af of hoe snel een verguld juweel verkleurt of slijt. Doordat de vergulde juwelen van Lucardi een laagje van echt zilver of goud bevatten, verkleuren ze niet, maar door invloeden van buitenaf kan het laagje uiteindelijk wel slijten. Het kan ook voorkomen dat een verguld juweel groen uitslaat.
Kan goud verkleuren? Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.
Wat is de prijs van goud per gram vandaag? De prijs van goud per gram vandaag is € 60,58 euro per gram op 27 oktober 2023 om 19:37 uur, bekijk de real-time actuele prijs van goud per gram vandaag bovenaan deze pagina – ook in een interactieve grafiek.
Let wel op: goud zelf zal nooit groen verkleuren!
Goud is van zichzelf niet magnetisch. Doordat er heel soms een beetje nikkel in een sieraad kan zitten kan het soms wel héél licht magnetisch zijn. Maar als je sieraad dus heel sterk aangetrokken wordt door een magneet dan weet je zeker dat het geen gouden sieraad kan zijn.
24 karaat goud: 99.99% puur goud (aangeduid met 999) 20 karaat goud: 83.3% puur goud (aangeduid met 833) 18 karaat goud: 75% puur goud (aangeduid met 750) 14 karaat goud: 58.5% puur goud (aangeduid met 585)
Alle edelmetalen hebben deze eigenschap, zo behoren platina & zilver ook tot deze categorie. Goud is een edelmetaal met een behoorlijke dichtheid van maar liefst 19.320 kg/m3 dit maakt het een zwaar materiaal. Voor de beeldvorming, mocht je een pak melk van 1 liter vullen met vloeibaar goud dan weegt dit pak 19 kilo!
Zelfs echt gouden sieraden zullen hun glans verliezen als ze veel met water in contact komen. Wij raden dan ook altijd aan om alle sieraden droog te houden.
Ga niet zwemmen, sporten of douchen met je gouden sieraden. Bij fysiek zwaar werk kun je het beste je sieraden tijdelijk uit en/of af doen.
“Langdurige blootstelling aan alcoholgel kan glans wegnemen en sommige metalen beschadigen. Het hangt dus eigenlijk af van welk materiaal je ring gemaakt is. Is dat massief goud, witgoud of roségoud?Dan kan alcoholgel geen kwaad.
Verguld, massief en hol
Een hol sieraad is niet tot aan de kern gevuld, en een verguld sieraad heeft een andere kern zoals zilver of edelstaal met daaroverheen een laagje 14- of 18-karaat goud.
Een ring van geelgoud of roségoud doe je in een handomdraai weer glanzen als nieuw. Meer dan wat warm water en enkele druppels afwasmiddel heb je er zelfs niet voor nodig. Laat de ring een kwartiertje weken in een sopje en gebruik een zacht borsteltje (eventueel tandenborstel) om hem voorzichtig te reinigen.
Gouden sieraden onderhouden
Sieraden zijn gevoelig voor parfum, haarlak en cosmetica. Doe je sieraden dus pas om als je je parfum en haarlak al opgespoten hebt. Door de zuurgraad van de huid kan je sieraad eerder dof worden (of verkleuren als het geen edelmetaal is).
Nadeel van beleggen in goud is dat u doorgaans niet heel snel veel rendement kunt genereren als u goud koopt. Daarom wordt beleggen in goud ook wel gezien als een belegging voor de langere termijn. Een andere reden die beleggers hebben om niet in goud te beleggen, is omdat de waarde van goud niet vast te stellen is.
Beiden brengen de nodige risico's met zich mee waaronder diefstal, woningbrand of andere beschadigingen. De Nederlandse belastingdienst heeft geen maximumbedrag vastgesteld voor de hoeveelheid contant geld of de waarde van eventueel goud wat u in huis mag bewaren.
Stainless Steel zorgt ervoor dat de gouden plating heel erg goed hecht en dat de gouden kleur super lang mooi blijft. Bij Finaste maken we alleen gebruik van de beste plating, waardoor de kleur van jouw gouden sieraden praktisch niet verkleurt.