De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
Herken de tanden van een witte haai aan hun brede, driehoekige vorm. Als je een haaientand hebt die plat is en de vorm van een brede driehoek heeft, dan heb je mogelijk de tand van een witte haai vast. Er zouden ruwe kartels moeten zitten langs het blad van de tand en hij zou ca. 3,5-7 cm lang moeten zijn.
Op het strand van Knokke-Heist aan de Belgische kust zijn fossiele haaientanden en roggentanden te vinden op het strand. Deze vindplaats grenst aan de Nederlandse vindplaats Cadzand.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
Wat ga je doen? Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Als je haaientanden nadert, ben je niet verplicht te stoppen, maar let op dat er geen ander verkeer aanwezig is. Dan alleen mag je doorrijden. De haaientanden komen vooral in straten waar er verkeerslichten zijn. In geval de verkeerslichten uitvallen moet er dus naar de haaientanden gekeken worden.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
In Antwerpen liggen de haaientanden vlak onder het wegdek (alleen weet bijna niemand dat) Bij het vinden van haaientanden denk je in Zeeland natuurlijk aan Cadzand. Maar: vergeet de Vlaamse stad Antwerpen niet. In Antwerpen liggen ze vlak onder het oppervlak, zelfs middenin de stad.
Arthur: zo scherp als een splinter. Hoeveel tanden zou je nodig hebben om je vinger af te laten bijten.
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
In het algemeen kun je zeggen dat recente haaientanden wit van kleur zijn. Fossiele haaientanden hebben vaak de kleur aangenomen van het sedimentgesteente waar ze in gezeten hebben. Ze zijn meestal grijs tot zwart of beige tot bruin van kleur.
Pronkstuk is een hele grote tand die hij niet zelf heeft gevonden, maar door een ruil met een Amerikaan in zijn bezit is gekomen. Op internet tiert de handel in fossielen overigens welig, weet Frenken. ,,Op eBay doet een tand van een Megalodon (een enorme prehistorische haai) zo'n duizend dollar.”
De oudst bekende haaientanden behoren toe aan soorten die ongeveer 450 miljoen jaar geleden leefden terwijl in het Noordzeebekken de meest voorkomende haaientanden uit het Eoceen en het Oligoceen dateren en een ouderdom tussen 40 miljoen en 65 miljoen jaar hebben.
De voor mensen meestal ongevaarlijke zandtijgerhaai, ook wel zandhaai genoemd, grijpt zijn prooi met zijn vele puntige, kromme tanden. De haaien weten platvissen op de zeebodem te vinden met orgaantjes waarmee ze elektromagnetische straling kunnen waarnemen.
Voorrangsregels. Voorrangsregels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Voetgangers vallen niet in de categorie bestuurders, maar wel in de categorie verkeer en verkeersdeelnemers. De voorrangsweg wordt aangegeven door haaientanden en/of door voorrangsborden.
Haaientanden op het wegdek
Haaientanden zie je op het wegdek. Het zijn vaak witgeschilderde driehoeken. De betekenis van de haaientanden is: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg. Het gaat om de bestuurders, dus de voetgangers doen niet mee.
Voorrangsregels bij militaire colonne
Doorkruisen van een militaire colonne mag nooit, ook niet als je de militaire colonne op een voorrangsweg tegenkomt. Als deze de voorrangsweg aan het oversteken is, moet jij wachten, ondanks dat je volgens de normale verkeersregels voorrang hebt.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Australische wetenschappers hebben twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld opgespoord. De twee volwassen speertandhaaien (een mannetje en een vrouwtje) zijn gevangen in de Wenlock Rivier in de Australische staat Queensland. De speertandhaai komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan.