De Vikingen staan vooral bekend om hun meedogenloze plunderingen, en terecht. Tegelijkertijd leefden velen van hen vreedzaam als handelaren en boeren, en veel expedities waren gebaseerd op ruilovereenkomsten. De Vikingen die thuis bleven, ondersteunden hun gezin met eenvoudige landbouwactiviteiten.
De Vikingen waren lange tijd de schrik van christelijk Europa en maar weinig kloosters en dorpen ontkwamen aan ze. De Vikingen hebben ook veel ontdekt. Groenland en zelfs het continent Amerika zijn ontdekt door de Vikingen, het is dus niet Christoffel Columbus die dit continent heeft ontdekt!
De Vikingen waren berucht om hun gewelddadige rooftochten maar hebben ook grote invloed uitgeoefend op de westerse cultuur – van talen tot belastingstelsels. Helmen met hoorns, vervaarlijke schepen, nietsontziende oorlogvoering.
Zowel in Deventer als Zutphen zijn de sporen van handel gevonden die dateren uit de jaren 880-890. De bekendste Vikingen waren ongetwijfeld de legendarische Ragnar Lodbrok en zijn vijf zonen.
De geschiedenis van de Vikingen behandelt de oorsprong, de plunder- en veroveringstochten, ontdekkingsreizen, lange afstandshandel, kolonisatie en het stichten van nederzettingen in allerlei delen van Europa en aan de Amerikaanse oostkust door groepen mensen die zichelf Vikingen noemden.
Van Rorik en de zijnen weten we dat ze behoorden tot de Deense adel; we weten ook dat deze mensen zich gedurende enige tijd (of mogelijk wel permanent) in ons land hebben gevestigd. Als we daarvan uitgaan, kunnen we zeggen dat Vikingen in Nederland zijn geweest.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
De Vikingen waren maar 8-10cm korter dan dat wij nu zijn. Uit skeletten die de archeologen hebben gevonden, blijkt dat de mannen ongeveer 172 cm lang waren en de vrouwen ongeveer 160 cm lang. En dat was voor die tijd eigenlijk best gemiddeld.
Aan het begin van de 11e eeuw leek de heerschappij van de Vikingen over de Britse eilanden onwankelbaar. In 1016 onderwierp de Deense Vikingkoning Knoet de Grote heel Engeland en combineerde hij zijn Engelse bezittingen met die van Denemarken en Noorwegen tot een machtig Scandinavisch rijk.
Een enkeling werd ouder en bereikte soms de leeftijd van 70, maar de meeste mannen vonden hun dood tussen een leeftijd tussen 20 en 29 jaar. Hangt dit misschien samen met het zware vissersbestaan in deze havenstad?
De Noormannen was de naam van het hele Scandinavische volk, die grotendeels bestond uit boeren uit IJsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De huidige Denen, Zweden, Noren en IJslanders zijn grotendeels ook nakomelingen van de Noormannen. Het zeevarende deel van de Noormannen werden ook wel de Vikingen genoemd.
Omdat Vikingen niet allemaal dezelfde voorouders hadden, zagen ze er ook niet allemaal hetzelfde uit. De mannen met blonde lokken en lange baarden konden evengoed een bruine haardos hebben. “Tot nu toe wisten we eigenlijk niet goed hoe Vikingen eruitzagen”, verklaart Willerslev.
In 810 kregen de Nederlandse kusten voor het eerst te maken met invallen van Vikingen. Zij plunderden onder meer de handelsplaats Witla, op de zuidoever van de Maas, in 836. Na 850 was de Deense Viking Rorik zelfs in het bezit van het grootste deel van Frisia.
Beleg van Parijs (845), door de Vikingen. Beleg van Parijs (885-886), door de Vikingen. Beleg van Parijs (1429), door het leger van Koninkrijk Frankrijk en Jeanne d'Arc. Beleg van Parijs (1436), Engelsen uit de stad verdreven.
Ragnar Lodbrok heeft echt bestaan en de heldendaden van deze Deense koning worden onder andere beschreven in de gelijknamige saga; middeleeuwse verhalen over de Vikingtijd in het Oudnoors. De verhalen over Viking Ragnar, de schrik van Engeland en Frankrijk, zijn eerder legendarisch dan historisch accuraat.
De Vikingen staan vooral bekend om hun meedogenloze plunderingen, en terecht. Tegelijkertijd leefden velen van hen vreedzaam als handelaren en boeren, en veel expedities waren gebaseerd op ruilovereenkomsten. De Vikingen die thuis bleven, ondersteunden hun gezin met eenvoudige landbouwactiviteiten.
De Vikingen waren voornamelijk succesvol omdat ze zich zeer snel aanpasten aan de situatie. Ze informeerden zich over de structuur van de samenleving, zowel op militair als op sociaal vlak. Op die manier konden de Vikingen beter hun doelwitten uitkiezen en de aanvallen beter voorbereiden.
In de bronnen uit de Vikingtijd (800-1000) betekent het woord Viking letterlijk piraat. Je werd dus niet als Viking geboren, het was een manier van leven. Je kon prima zomers boeren en in de winter 'op Viking gaan'. Het waren ook niet alleen Scandinaviërs die deze plundertochten ondernamen.
Harald Blauwtand werd rond 965 gedoopt en was daarmee de eerste christelijke koning van Denemarken. Volgens historische bronnen liet hij zich dopen nadat hij had gezien hoe de christelijke monnik Poppo gloeiend ijzer in zijn blote handen hield, zonder zich te verbranden.
De Vikingen in Oost-Europa werden Roes genoemd. Het woord, misschien afgeleid van het Finse 'Ruotsi', dat Zweden betekent, duikt voor het eerst op in Europese en Arabische bronnen rond 840.
Maar het is helemaal niet zeker dat de historische Vikingen getatoeëerd waren. De enige bron van mogelijke Vikingtatoeages is de Arabier Ibn Fadlan, die in 922 een groep Vikingen aan de Wolga beschreef: 'Van vingertop tot hals heeft elk van hen een verzameling bomen, figuren en dergelijke. '
Met de Viking DNA-test van iGENEA kunt u nagaan of u ook van de Vikingen afstamt. In samenwerking met HBO Nordic iGENEA presenteert iGENEA de nieuwe Viking DNA-test voor de start van het nieuwe seizoen van "Vikingen". De "Vikingtijd" begon meer dan 1000 jaar geleden.
1066. Tijdens een veldslag bij York sneuvelt de Noorse koning Harald III. Dit wordt vrij algemeen gezien als het einde van het Vikingen-tijdperk.
Deze tijd valt in de Vroege Middeleeuwen (ca. 450-1300 na Chr.). De Vikingen behoren tot de Germaanse bevolkingsgroep, zoals ook de Friezen, Angelen en Juten.
De meeste mensen kennen de verhalen wel van de Vikingen die naar het westen trokken en Engeland veroverden, Dorestad en Parijs belegerden en zich op IJsland en Groenland vestigden. Minder bekend is hun aanwezigheid in Estland en delen van Letland en Finland in het oosten.