Je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een stevige vuist. Omdat de baarmoeder steeds groter wordt, komen andere organen een beetje in de verdrukking. Dat geldt onder meer voor je blaas. Overigens kan alles nu iets ronder aan jezelf worden.
De baarmoeder heeft na de puberteit een omvang van 5-10 cm. Bij een vrouw in de vruchtbare leeftijd die nog nooit een kind heeft gehad is zij ongeveer zo groot als een mandarijn, na de eerste bevalling blijft zij altijd iets groter.
Je kunt de rand van je baarmoeder voelen als je ligt. Op 13 weken voel je deze net boven het schaambot en op 16 weken halverwege schaambot en navel.
De baarmoeder, eileiders en eierstokken
Een normale baarmoeder (uterus) heeft de vorm en grootte van een peer. De wand van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel; de binnenzijde is bekleed met slijmvlies.
Voordat de baby geboren kan worden, is er 10 centimeter ontsluiting nodig. De baarmoedermond zal door de weeën open gaan tot 10 centimeter. Dit wordt ook wel 'volledige ontsluiting' genoemd. Voordat de baarmoedermond kan ontsluiten, zal deze eerst zachter en korter worden.
Een baarmoeder heeft de vorm en de grootte van een kleine peer. De baarmoeder bevindt zich in de onderbuik van de vrouw tussen de blaas en de endeldarm. Aan de onderkant is de baarmoeder via de baarmoedermond verbonden met de vagina en aan de bovenkant met de eileiders en eierstokken.
Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.
De eerste tijd na de operatie hebben sommige mensen vaak minder zin in vrijen. Wanneer bij de controle 6 weken na de operatie blijkt dat de wond in de schede goed genezen is, kunt u weer gemeenschap hebben. Vaak zal het de eerste keer wel wat onwennig zijn voor u en een eventuele partner.
Bij verwijdering van de hele baarmoeder wordt u niet meer ongesteld. Als de baarmoedermond blijft zitten, kan er maandelijks nog wat bloedverlies zijn, tenzij u dat vervelend vindt. De gynaecoloog verwijdert of verbrandt dan het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoedermond. U moet dit vóór de operatie afspreken.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Verwijdering van uw baarmoeder
Bij ernstige klachten en zeer grote myomen is het soms nodig om uw baarmoeder te verwijderen. Dit zal uw arts alleen overwegen als andere behandelingen onvoldoende resultaat hebben. De baarmoederverwijdering kan via een laparotomie of laparoscopie (kijkoperatie via de buik) plaatsvinden.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
Wat doet je baarmoeder? De baarmoeder is een klein orgaan in je buikholte. De baarmoeder is zo groot als je vuist en heeft de vorm van een peer. Het uiteinde van de baarmoeder ligt diep achterin de vagina, dit wordt ook wel de baarmoederhals genoemd.
Dit zijn menstruatieklachten, pijn in de onderbuik, endometriose, adenomyose, vleesbomen, poliepen en verzakking. Hevige, langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruaties door kunnen aanleiding zijn om te overwegen de baarmoeder te laten verwijderen.
De operatie duurt in het algemeen ruim een uur. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen voordat u teruggaat naar de afdeling.
Hoewel het verwijderen van de baarmoeder gegarandeerd helpt bij het stoppen van het bloedverlies is het natuurlijk ook een erg zware ingreep met een lange herstelperiode en mogelijk ernstige complicaties 5.
De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet te zwaar (2 kg) tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken. Lichte huishoudelijke activiteiten zoals koken, afwassen kunt u doen.
Baarmoederverzakking. Bij een baarmoederverzakking zijn de banden en de spieren van de baarmoeder niet sterk genoeg. Hierdoor kan de baarmoeder naar beneden zakken. De baarmoedermond zakt dan tot in de vagina of zelfs naar buiten.
Autorijden: geadviseerd wordt de eerste twee weken niet zelf te rijden totdat u zich weer goed kunt concentreren en u geen pijn meer heeft. U moet een noodstop kunnen maken.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Dit is uiteraard niet schadelijk voor de operatiewond. De meeste vrouwen hebben twee dagen na de operatie last van gasvorming in de darmen, waardoor de buik opgeblazen aanvoelt. Dit kan gevoelig zijn, maar duurt niet lang. U krijgt tijdens de opname een keer per dag een injectie ter voorkoming van trombose.