Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veel voorkomt. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en bij de vrouwen ook van de baarmoedermond.
Je kunt chlamydia voorkomen door een condoom te gebruiken. Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Vaak merk je niets van chlamydia. Soms merk je wel wat. Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting.
Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.
En gaat chlamydia vanzelf over. Je kunt het wel weer krijgen als je seks hebt met iemand die chlamydia heeft.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Antwoord. Een infectie met Chlamydia trachomatis (Ct) wordt gemakkelijk overgedragen naar seksuele partners. Uit onderzoek blijkt dat bij partners van personen met een Ct-infectie die een of meerdere keren seks met elkaar hebben gehad, in 50 tot 70 procent van de gevallen, ook een Ct-infectie wordt gevonden.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Chlamydia: bij vrouwen onderzoek van vocht uit de vagina. Bij mannen onderzoek van de urine, soms ook onderzoek van vocht uit de anus. Gonorroe: bij vrouwen onderzoek van vocht uit de vagina. Bij mannen onderzoek van de urine.
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
Een bloedonderzoek op chlamydia geeft alleen aan of je OOIT een chlamydia infectie hebt gehad.
Je krijgt het door seks. Het komt door een bacterie. Die heet Chlamydia Trachomatis. Deze bacterie komt tijdens de seks in je plasbuis, kont, baarmoedermond en heel soms je keel.
Na besmetting blijft het virus levenslang aanwezig. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.
Omdat chlamydia niet lang buiten het lichaam kan leven, hoef je niet bang te zijn dat je het bijvoorbeeld oploopt door een besmette wc-bril of ondergoed. Maar tijdens onveilige seks wissel je in een snel tempo lichaamsvloeistoffen zoals sperma en vaginaal vocht uit, en daardoor is het besmettingsgevaar enorm.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Bij chlamydia heb je te maken met een incubatietijd van tien dagen.
Voor chlamydia is dit niet nodig. Daarbij is het goed om te weten dat de test nog enkele weken positief kan blijven na succesvolle behandeling. Mocht je dit toch willen doen adviseren we om dit pas na 4-6 weken te doen. We adviseren wel om 4-6 maanden na een positieve test opnieuw te testen.
Ook mannen kunnen onvruchtbaar worden door chlamydia als zij een bijbalontsteking krijgen. Een bijbalontsteking gaat meestal met veel pijn gepaard. De zaadkwaliteit kan dan heel slecht worden. Meestal herstelt dit zich bij mannen echter weer als de chlamydia behandeld wordt.
Hepatitis B, ook wel geelzucht genoemd, is een ernstige infectieziekte die een ontsteking veroorzaakt in de lever. Het virus kan onder meer worden overgebracht tijdens seks en is zeer besmettelijk. Slechts één op de drie mensen krijgt klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid.
De meeste soa's zijn goed te behandelen en genezen. Ernstige soa's zijn hiv, (chronische) hepatitis B en hepatitis C, die over het algemeen een intensieve behandeling vereisen. In sommige van deze gevallen zijn de klachten wel behandelbaar.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
5 dingen die je moet weten over online medicatie bestellen: Het is in Nederland verboden om receptgeneesmiddelen zonder recept aan te bieden.